Nadal po nove rekordne dosežke

Tenis: Z mastersom v Monte Carlu se začenja peščena sezona na najvišji ravni.

Objavljeno
17. april 2017 22.55
Saša Verčič
Saša Verčič
Monte Carlo – Prvi del teniške sezone je zaznamoval Roger Federer, ki je osvojil vse tri največje lovorike, OP Avstralije, Indian Wells in Miami. Njegov najbližji zasledovalec v uvodnih treh mesecih je bil Rafael Nadal, čigar najljubši del leta prihaja zdaj, ko se je karavana preselila na pesek. Za začetek na masters v Monte Carlo.

Medtem ko bo Federer peščeni del sezone izpustil – z veliko verjetnostjo tudi Roland Garros – in se raje osredotočil na travnato, bo skušal Španec kar največ iztržiti na oranžni podlagi, ki mu je doslej prinesla zares izjemne uspehe. Na treh turnirjih je namreč osvojil po devet lovorik, kar je rekordni dosežek odprte ere (po osem zmag na istem turnirju sta dosegla Guillermo Vilas v Buenos Airesu in Roger Federer v Halleju), po deseti naslov bo krenil na OP Francije, v Barceloni in ta teden v Monte Carlu. Tu je bil od leta 2005 do 2012 nepremagljiv, niz 46 zaporednih zmag pa se je končal v finalu 2013, ko ga je ugnal Novak Đoković. Srb je turnir osvojil tudi predlani, medtem ko je bil zmagovalec 2014 Stan Wawrinka. Lani pa je torej kneževini spet zavladal Nadal, ki bi po videnem v sezoni doslej moral biti letošnji peščeni kralj.

»Zame je to zelo pomemben turnir, hkrati tudi eden najljubših. Zadovoljen sem z ravnjo igre, ta čas uživam v tenisu, ker ni nobenih poškodb, in upam, da bom te dobre občutke unovčil v prihodnjih mesecih. Za mano je dober štart v sezono, zdaj pa sem nared tudi za lovoriko,« pravi Nadal, ki se je zadnjega naslova razveselil pred skoraj letom dni, v Barceloni. April je sicer njegov najbolj »ploden« mesec, od 69 lovorik jih je 17 osvojil v tem mesecu, pričakovati pa je tudi, da bo v kratkem na večni lestvici ostal sam na 1. mestu po številu osvojenih lovorik na peščenih igriščih. Za zdaj si ga deli z Vilasom (49). Nadal bo turnir v Monte Carlu začel z 2. kolom, v katerem se bo v svojem 400. peščenem dvoboju pomeril s Kylom Edmundom.

Po izpuščenem Miamiju pa se v Monaku vračata v karavano prvi in drugi igralec sveta, Andy Murray in Novak Đoković. Oba sta masters na Floridi preskočila zaradi poškodbe komolca, pri čemer je Srb nato že zaigral v Davisovem pokalu, Škot pa zgolj ekshibicijo s Federerjem, za oba pomeni Monte Carlo tudi nov začetek sezone, potem ko se jima je prvi v veliki meri ponesrečil. »Čaka me kar nekaj dela, da se na letošnji lestvici povzpnem, in to se bo začelo ta teden. Počutim se odlično, če bi mislil, da obstaja kakšno tveganje zaradi komolca, potem ne bi igral,« zagotavlja Murray, za katerega se počasi že začenja obdobje, v katerem bo branil ogromno točk (lani je na pesku igral v polfinalu Monte Carla, v finalu Madrida, osvojil je Rim in bil finalist Roland Garrosa).

Đoković je lani presenetljivo izgubil svoj uvodni dvoboj v Monte Carlu, proti Jiriju Veselem, kar je bilo tedaj veliko presenečenje, letos ne bi bilo več tako veliko ... »Moram verjeti, da bom dosegel rezultat, ki se ga nadejam. Upam, da bo ta turnir zame nov začetek sezone,« pravi Đoković pred začetkom domačega turnirja (v kneževini ima namreč stalno prebivališče), ki označuje tudi začetek peščenih bojev na najvišji ravni, zato je zbran večji del elite z izjemo poškodovanih in Federerja.