Nadal po pariški mojstrovini: To je bil popoln Roland Garros

Španski teniški igralec priznal, da so mu številne poškodbe zasejale dvom, ali se bo še kdaj vrnil na vrh.

Objavljeno
13. junij 2017 01.24
Saša Verčič
Saša Verčič
Pariz – Pred letom dni sta bila Rafael Nadal in Roger Federer »odpisana«. Prvi je nazadnje slavil zmago na velikem slamu na Roland Garrosu 2014, drugi na Wimbledonu 2012. Švicar je Pariz že pred začetkom odpovedal zaradi poškodbe, Španec pred 3. kolom. Le kdo bi si mislil, da bosta v prvi polovici sezone 2017 pobrala skorajda vse najpomembnejše naslove ...

Federer in Nadal sta nazadnje uvodna dva turnirja za veliki slam osvojila leta 2010, a ne le da je prvi zmagal v Avstraliji in drugi v Parizu, z izjemo Rima sta osvojila tudi vse letošnje turnirje iz serije masters. Švicar Indian Wells in Miami, Španec Madrid in Monte Carlo. V kneževini je tudi začel tlakovati pot k zgodovinskemu dosežku na Roland Garrosu, tudi Monte Carlo je namreč osvojil že desetič, takoj za tem pa še Barcelono. A seveda ima OP Francije neprimerljivo večjo težjo, splošno prepričanje je, da gre za enega največjih športnih dosežkov, teniški privrženci pa so bili še toliko bolj navdušeni, ker je Rafa pri 31 letih poskrbel za eno svojih največjih mojstrovin doslej. Bržčas kar največjo, takšna prevlada je pač redko videna. »Ko pogledaš rezultate, se zdi, da je bilo zelo lahko. A ni bilo. Od samega začetka sem igral odlično in to je bil zame popoln Roland Garros,« je ocenil turnir Nadal, za katerega je prva zmaga za veliki slam po treh letih seveda izjemno pomembna.

Veliko je bilo pač pomislekov, ali se bo še vrnil med najboljše, na vrh, potem ko mu je najprej zasejal dvom Novak Đokovič, ki ga nikakor ni mogel več premagati, nato pa so se spet pojavile dobro znane težave – poškodbe. »Vsak dan se srečujem z dvomi, a to je pozitivno, saj zavoljo njih le še bolj garam. Treba je biti ponižen in sprejeti dejstvo, da je treba delati, da bodo šle stvari na bolje. Z dvomi se spopadam danes, zadnja tri leta in se bom spet čez nekaj dni. Življenje ni nikdar brezskrbno. Če nimaš dvomov, si arogantnež, sam pa nikakor nisem arogantna oseba,« razmišlja španski as, ki so ga prav vsi ti dvomi gnali naprej, do prav posebne lovorike.

»Seveda je ta posebna zaradi številke, zaradi posebne slovesnosti, poleg tega sem star 31 let in nisem več otrok, zato vse skupaj dojemam drugače. Poleg tega je bila raven tenisa izjemno visoka, tu pa so tudi težave s poškodbami, ki sem jih imel. Zaradi njih sem preživel kar nekaj težkih trenutkov, takšen uspeh je potem še toliko pomembnejši. Veliko garanja je bilo potrebnega, da sem tu, kjer sem, zato je pariška desetica res čarobna,« je dejal Nadal, tretji igralec v zgodovini (po Kenu Rosewallu in Petu Samprasu), ki je zmago za veliki slam dosegel v najstniških letih, v dvajsetih in v tridesetih. »Ko sem leta 2005 prvič zmagal tu, sem mislil, da bom leta 2017 lovil ribe doma na Majorki. Nikakor nisem pričakoval, da bom imel tako dolgo kariero in bom osvojil toliko turnirjev,« priznava Rafa, čigar letošnji »come-back« je res izjemna zgodba, v razvrstitvi te sezone je prepričljivo na 1. mestu – sledi mu Federer, ki pa je izpustil celotni peščeni del –, saj je bil izvrsten tudi že pred prehodom na pesek.

Ob takšnih predstavah, kot jih je prikazal v zadnjih dveh tednih, se seveda spet postavlja vprašanje, ali lahko po številu naslovov za veliki slam prehiti Federerja (18:15), pri čemer je seveda tudi Švicar v tej sezoni prerojen in se zdaj na travnati del sezone vrača spočit. Prav na travi in še posebej v Wimbledonu pa bo Nadal iskal kar nekaj odgovorov, saj po finalu 2011 ni več preskočil osmine finala. Izgubljal je proti igralcem, ki niso (bili) člani svetovne storerice, lani pa zaradi poškodbe sploh ni nastopil, zato bi se lahko letos v JZ delu Londona vnel tudi boj za vrh svetovne lestvice, na kateri se je po Roland Garrosu povzpel na 2. mesto. »Zaradi težav s koleni je po letu 2012 zame igranje na travi zelo težavno. Rad imam travo in načeloma zelo rad igram na njej. Pogrešam Wimbledon, zato upam, da bodo kolena zdržala,« najpomembneje izpostavlja Nadal, za nekatere po takšnem Roland Garrosu tudi prvi favorit za Wimbledon. Doslej ga je osvojil dvakrat, leta 2008 in 2010, ko prav tako kot letos na poti do pariške lovorike ni izgubil enega samega niza ...