Wawrinka zadnji polfinalist Londona, Nadal napredoval s popolnim izkupičkom

Stan Wawrinka je na odločilnem dvoboju skupinskega dela premagal Andyja Murrayja (7:6, 6:4) in napredoval v polfinale.

Objavljeno
20. november 2015 16.50
Posodobljeno
20. november 2015 22.03
TEN/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

London - Švicarski tenisač Stan Wawrinka si je na zaključnem turnirju v Londonu kot zadnji priigral mesto v polfinalu, potem ko je na odločilnem dvoboju premagal Škota Andyja Murrayja (7:6, 6:4).

Tako Wawrinka kot Murray sta na prvih dveh dvobojih skupinskega dela zabeležila po eno zmago in poraz, tako da sta sama odločala o svoji usodi.

V uvodnem nizu je kot prvi zapretil Wawrinka in v osmi igri prvič odvzel servis nasprotniku za vodstvo s 5:3, a mu je Škot že v naslednji igri vrnil milo za drago ter v deseti igri poravnal izid na 5:5. Škot in Švicar sta bila izenačena tudi po dvanajstih igrah, zato je bila potreba podaljšana igra. Murray jo je začel bolje in povedel s 4:2, nato pa je sledil preobrat Švicarja, ki je dobil naslednjih pet točk.

Wawrinka je v drugem nizu hitro napadel, že v prvi igri odvzel servis Škotu in v naslednji igri podvojil vodstvo. Švicar je stopnjeval ritem in z brejkom v sedmi igri vodil že s 5:2, vendar pa se je moral še pošteno potruditi za napredovanje. Murray je namreč v naslednji igri izkoristil četrto brejk žogo, v deveti igri znižal izid na 4:5 in imel v deseti tudi dve brejk žogici, vendar pa zapravil obe in se s porazom poslovil od turnirja.

Wawrinka bo v petkovem polfinalu igral z rojakom Rogerjem Federerjem, katerega je na dvajsetih obračunih premagal le trikrat.

Nadal napredoval s popolnim izkupičkom

Španec Rafael Nadal (na spodnji sliki) je na prvem današnjem dvoboju po 2 urah in 37 minutah premagal rojaka Davida Ferrerja (6:7, 6:3, 6:4) in skupinski del končal s popolnim izkupičkom.

Petopostavljeni Nadal je v uvodnih kolih premagal tako Švicarja Stana Wawrinko kot Škota Andyja Murrayja in si že pred današnjim dvobojem zagotovil prvo mesto v skupini, a kljub temu danes Ferrerju ni želel prepustiti zmage.

Nadal je suvereno začel dvoboj in dobil prve tri nize, nato pa se mu je zalomilo. Ferrer je hitro odgovoril s svojim nizom štirih zaporednih iger, igralca pa sta na koncu igrala podaljšano igro. V tej je bil boljši Ferrer, ki je povedel s 3:0 in svojemu rojaku dovolil le dve točki.

Drugi niz je dobil Nadal. Odločilno prednost si je priboril v osmi igri, v kateri je z brejkom povedel s 5:3, v naslednji igri pa izkoristil prvo zaključno žogo za zmago s 6:3.

Odločilni niz se je začel z izjemno igro, ki je trajala kar trinajst minut. Rafael Nadal je imel kar pet brejk priložnosti, vendar pa zapravil prav vse. To se mu ni maščevalo, v deveti igri je unovčil prvo brejk žogo za vodstvo s 5:4, v sledeči pa je z dobrim serviranjem potrdil tretjo zmago.

Rafaela Nadala v jutrišnjem polfinalu čaka obračun s Srbom Novakom Đokovićem. Izid v zmagah je 23:22 za Španca.

 

Skupina Ilieja Nastaseja

Rafael Nadal (Špa/5) - David Ferrer (Špa/7) 6:7 (2), 6:3, 6:4;

Stan Wawrinka (Švi/4) - Andy Murray (VB/2) 7:6 (4), 6:4.

 

Lestvica

1. Rafael Nadal (Špa/5) 3 3 0 6:1 3 točke

2. Stan Wawrinka (Švi/4) 3 2 1 4:2 2

3. Andy Murray (VB/2) 3 1 2 2:4 1

4. David Ferrer (Špa/7) 3 0 3 1:6 0