Nadal se je naučil uživati v bolečini

Španec Rafael Nadal zaenkrat melje nasprotnike na OP ZDA, kjer se bo lahko spogledoval tudi s prvim mestom na lestvici.

Objavljeno
30. avgust 2013 12.02
US Open Tennis
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

New York - Na odprtem teniškem prvenstvu ZDA je skozi 2. kolo sinoči bliskovito napredoval najbolj vroči igralec sezone Rafael Nadal. Brazilcu Rogeriu Dutri je dopustil je tri igre in zmagal s 6:2, 6:1 in 6:0. Za 134. igralca na lestvici ATP je potreboval le 92 minut.

Španec je tako naredil nov korak proti potencialnemu četrtfinalu s Švicarjem Rogerjem Federerjem in povečal svoj izjemni niz zmag in porazov na 55:3. Njegova izjemna sezona navdušuje zlasti zaradi dejstva, da je kar polovico prejšnje izpustil zaradi poškodbe kolena in zamudil olimpijske igre, lanski OP ZDA in letošnji OP Avstralije. A se je spomladi vrnil, očitno močnejši kot kadarkoli.

Nadal pravi, da so ga bolečine, ki jih je prestajal med poškodbo, le okrepile. »Ko se vračaš nazaj po mesecih slabega počutja in dobiš priložnost, da se vrneš, delaš še toliko bolj trdo. Delati in trenirati moraš vsak dan, biti priden in pripravljen potrpeti marsikaj. Znati moraš tudi uživati v trpljenju in znati obrniti situacijo,« se je o težkih časih vračanja po sinočnjem dvoboju v New Yorku razgovoril Španec.

Ta njegova filozofija ga je v zadnjih letih pripeljala do 12 zmag na turnirjih za grand slam in skupno 59 turnirskih naslovov. V tej sezoni mu je »resneje« spodrsnilo le v Wimbledonu, kjer pa najbrž tako ni pričakoval veliko. Selitev na travo, ki je najzahtevnejša podlaga za njegova šibka kolena, je zanj prišla prehitro. Bil je praktično brez treninga na tovrstni podlagi, potem ko je kot »kralj peska« le malo prej osvojil še rekordni osmi naslov na Roland Garrosu.

Po dveh odigranih dvobojih v New Yorku se prepričljivo uvršča med kandidate za zmago, ki bi bila sicer šele njegova druga po letu 2010. A opogumlja ga letošnja ugodna statistika na trdi podlagi: 17 zmag in nič porazov.

»Ko si na zaradi poškodbe tako tleh, te opogumlja ljubezen do športa. Potem ko prestaneš težko preizkušnjo, si bojevit kot kadarkoli prej. Vse življenje že igram z veliko strastjo, saj imam rad ta šport. Zelo rad tekmujem, ne le v tenisu, tudi nasplošno. Rad imam šport tudi kot navijač. Ko torej vstopam na polne štadione, ki sem jih kot otrok opazoval z velikimi očmi, me prevevajo čudoviti občutki,« je še dejal 27-letni teniški zveznik in poudaril, kako srečen je, da sploh lahko še igra, kaj šele, da tako zmaguje.