Največja Federerjeva vrnitev na velikih slamih

Gaël Monfils v polfinalu OP ZDA zapravil vodstvo z 2:0 v nizih, v četrtem pa tudi dve zaključni žogici.

Objavljeno
06. september 2014 09.30
S. V., šport
S. V., šport
New York – Za Rogerjem Federerjem, enim najboljših teniških igralcev v zgodovini, je kariera samih presežnikov, pa vendar je na OP ZDA vpisal nov dosežek. Uprizoril je svojo največjo vrnitev na turnirjih za veliki slam doslej, saj je v četrtfinalnem dvoboju z Gaëlom Monfilsom prvič zmagal, potem ko je rešil zaključno žogico (in to dve), že kar osmič pa je izničil zaostanek z 0:2 v nizih.

Dva niza je vse kazalo, da se s četrtfinalom Federer poslavlja od sanj o 18. velikem naslovu, saj se nikakor ni znašel ob Monfilsovi nepredvidljivi igri, v kateri je spet prikazal širok repertoar udarcev, obrambne so hitro menjali napadalni. Ne eni strani navdihnjen in spet zelo osredotočen Francoz, na drugi pa Federer s številnimi neizsiljenimi napakami in po manj kot 80 minutah je bilo 2:0 za La Monfa. Malo je igralcev, ki so sposobni zasukati takšen rezultat, a Švicar vsekakor sodi mednje, jasno je bilo, da je do konca dvoboja še dolga. Ne le zavoljo tretjega igralca sveta in njegove virtuoznosti, ampak tudi zaradi Monfilsa, ki lahko v igri močno pade. »Vedel sem, da je Gaël še vedno zelo oddaljen od ciljne črte, hkrati pa tudi, da lahko sam igram veliko bolje,« je o tem, kaj je razmišljal po 0:2 v nizih, razkril Federer.

In zares je v nadaljevanju dal v višjo predstavo, predvsem je zmanjšal število nepotrebnih napak, za zadetek v polno pa se je izkazala tudi njegova taktika s čim več igre pri mreži. Pa vendar v 10. igri 4. niza se je na svoj servis soočil z dvema zaključnima točkama, slovo od New Yorka ni bilo daleč. A se je še enkrat rešil, pri čemer Monfils ni naredil ničesar narobe, kljub temu pa sta ga zapravljeni priložnosti tako prizadeli, da je bil dvoboj odločen. V zgolj nekaj minutah se je položaj na igrišču zasukal, finiš četrtega niza in celotni peti sta bila povsem pod Federerjevim nadzorom.

»Res ni zabavno, ko si le točko od poraza. Pritisnjen si ob zid in le upaš, da boš imel nekoliko sreče, da boš povlekel stoodstotno pravilne poteze ali pa da bo tekmec odigral zares slabo. Zelo, zelo sem vesel, da sem našel pot do zmage, ob tem pa me še posebej veseli, da sem se v petem nizu počutil odlično. Dlje ko je trajal dvoboj, bolje sem igral in ob tem spoznanju je občutek izjemen,« je bil zadovoljen 33-letnik, tretji igralec v odprti eri, ki se je na velikih slamih osemkrat vrnil po 0:2 (še Aaron Krickstein in Todd Martin, ki mu je to uspelo devetkrat). Švicar, ki je lani izpadel že v osmini finala, v kateri ga je premagal Tommy Robredo, se je v polfinale OP ZDA uvrstil prvič po letu 2011, v njem pa ga danes čaka Marin Čilić. Slednji je s prebojem med četverico doživel veliko zadoščenje, saj je moral lanski ameriški turnir za veliki slam izpustiti, ker je prestajal dopinško kazen, preden se je izkazalo, da sploh ni storil prekrška … Še boljši obliž na to rano bi bila zmaga nad Federerjem, a doslej ga v petih medsebojnih dvoboj še ni ugnal. Prvi današnji polfinale (ob 18. uri po srednjeevropskem času) bo med Novakom Đokovićem in Keijem Nišikorijem.

Wozniackijeva po petih letih

Pri ženskah si je Caroline Wozniacki po petih letih spet zagotovila nastop v finalu OP ZDA, njen polfinalni dvoboj s Peng Shuai pa je imel nenavaden konec. Po napornem nizu in pol so v visoki vlagi in vročini Kitajko začeli grabiti tako močni krči, da ni mogla niti stati, kaj šele hoditi, četudi so ji nudili zdravniško pomoč, je ta zadostovala le za nekaj točk, nato je sledilo neizogibno – vdaja. Peng Shuai so v hudih bolečinah z igrišča odpeljali v v vozičku, za Wozniackijevo pa druga uvrstitev v finale še zdaleč ni bila tako sladka, kot bi bila sicer.