Ne le Nišikori, tudi Čilić v zgodovino

Visokorasli 25-letni Marin Čilić je lani OP ZDA spremljal s fotelja zaradi dopinške kazni, letos je finalist v New Yorku.

Objavljeno
07. september 2014 10.20
TENNIS/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

New York - Lani je visokorasli (198 centimetrov) hrvaški teniški igralec Marin Čilić spremljal zadnji turnir sezone za veliki slam, odprto prvenstvo ZDA v New Yorku, z domačega fotelja, saj je prisilno počival zaradi štirimesečne dopinške kazni. Leto dni pozneje je štirinajsti nosilec šokiral vse, še najbolj pa nekdanjo številko ena svetovnega tenisa Rogerja Federerja, ki je zaman lovil 18. lovoriko s turnirjev velike četverice. »Od prve do zadnje točke sem zagotovo igral najboljši tenis mojega življenja,« se je po preboju v finale, za katerega je potreboval zgolj uro in tričetrt, oddal pa ni niti niza, smejalo Čiliću.

Trdo in zavzeto se je pripravljal za ta mejnik, na pomoč mu je priskočil tudi njegov idol Goran Ivanišević, navdih pa je iskal v Švicarju Stanu Wawrinki, ki se je letos dokopal do senzacionalne lovorike v Montrealu, potem ko je snel skalp strogo favoriziranemu Špancu Rafaelu Nadalu. Čilić je izgubil vseh prejšnjih pet medsebojnih obračunov s Federerjem, toda v zadnjem pretekli mesec v Torontu mu je dal vetra, saj je bil do zadnjega povsem enakovreden nasprotnik. »Ta dvoboj me je utrdil v prepričanju, da imam možnosti, če le igram, kot znam. Tokrat sem žogico udarjal čisto in brezhibno. So dvoboji, ko zmečem stran ogromno žogic, tokrat je bilo drugače,« je poudaril 25-letni Hrvat.

»Celo življenje sem garal, da sem se znašel v takšnem položaju. Ko si mlad, si rečeš, da imaš še ogromno časa in priložnosti. Ko pa se leta začnó obračati, si vse bolj zaskrbljen, ali se bo zgodilo ali ne. Nisem razmišljal 'jaz to zmorem', vedel pa sem, da je s trdim delom vse mogoče,« je še poudaril Hrvat, ki je - seveda ob čudežnem Japoncu Keiju Nišikoriju - poskrbel za to, da prvič po odprtem prvenstvu Avstralije leta 2005 v finalu turnirja velike četverice ni niti Đokovića niti Federerja niti Nadala. Prvič po New Yorku leta 1997 se bo tudi zgodilo, da se bosta v finalnem obračunu velikega slama udarila dva debitanta (tedaj je Avstralec Patrick Rafter odpravil Britanca Grega Rusedskega), tudi Nišikori namreč pred tem dlje kot do četrtfinala predlani v Avstraliji ni prišel. Še to: Čilić lahko postane prvi Hrvat z zmago v New Yorku, niti Ivaniševiću se v Flushing Meadowsu ni posrečilo prebiti dlje kot do polfinala (1996).