Nekatere poškodbe mejijo že na skrivnostne pojave

Kapetan moške reprezentance Blaž Trupej o sezoni 2014. Možnosti v Davisovem pokalu le z zdravimi igralci.

Objavljeno
01. december 2014 12.06
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ljubljana – Teniška sezona, ki se je na najvišji ravni končala pred dobrim tednom dni s finalom Davisovega pokala, se Slovencem ni najbolj posrečila, skoraj vsi najboljši so jo končali nižje na svetovni lestvici, kot so jo začeli. O moškem delu smo se pogovarjali s kapetanom – in trenerjem Blaža Kavčiča – Blažem Trupejem.

Potem ko se je po nekaj letih vzpona našim igralcem že lani ustavilo, je bilo letos še malce slabše, z izjemo Blaža Role, seveda. Ste zelo razočarani, kako se je razpletlo leto 2014?

Na rezultatski ravni sem gotovo razočaran. A rezultati so posledica stvari, ki so se dogajale. Ta čas imamo enega igralca med 80 na svetu, Rola pa je tudi edini, ki ni bil poškodovan. Če izhajamo iz tega, da smo imeli le enega zdravega, je uspeh, da imamo člana stoterice, vemo pa, da je kar nekaj igralcev, ki bi bili z lahkoto v top 100, če pač ne bi imeli vseh teh težav. A na to se ne da vplivati, posledica pa je padec rezultatov. Če denimo pogledamo Kavčiča, je glede same igre naredil zares velik preskok, a od desetih mesecev je bil pet poškodovan. Poleg tega prve tedne po prisilnem počitku žrtvuješ za tekmovalni ritem, tako da bi lahko odšteli še en mesec, prav tako dva turnirja ob koncu sezone, ki ju je odigral posiljeno, ker je lovil glavni žreb OP Avstralije. K temu lahko prištejemo še enega, na katerem je zaradi psihičnih težav po poškodbi »tankiral«, tako da je v bistvu zares odigral le 16 turnirjev, osvojil pa več točk kot lani s 33. Pri Žemlji glede na zdravstveno stanje tudi nismo mogli pričakovati več … A lahko smo zadovoljni, ker je eden med 100, eden na robu, odigrali so »kup« grand slamov, tu je bil tudi izenačen naš najboljši rezultat, torej 3. kolo, kar smo dosegli šele četrtič. Ni bilo vse slabo, a z zdravimi igralci bi bilo vsekakor veliko bolje.

Kaj se dogaja s slovenskimi igralci, da so tako pogosto poškodovani, ob koncu sezone denimo kar trije od štirih najboljših?

To sem se začel v določenih trenutkih spraševati tudi sam. Kavčiču se denimo poškodba zadnjih nekaj let pojavlja v enakem obdobju, pač z minimalnim zamikom, to so že nekoliko skrivnostni pojavi stvari, ob katerih vprašaš, kaj in zakaj se dogaja. Če bi šlo za mehanske, »normalne«, tipične poškodbe za teniškega igralca, bi se sprijaznili s tem, da pač napačno treniramo. Ker pa gre za ukleščeni živec oziroma počeno kost v stopalu, ko tudi medicina ugiba, zakaj se vse to dogaja, potem se pač vprašaš, ali je to del usode, del športnikove poti, skozi katero mora, da pride do vrha.

Sezona je potrdila, da je slovenski tenis za najvišjo raven dobil Rolo, koliko igralcev pa je izgubili, morda dva, Grego Žemljo in Aljaža Bedeneta?

Kolikor vem, bi se Žemlja rad vrnil, začel trenirati, a zdravstveno stanje mu tega ne omogoča, je takšno, kakršno je bilo. V enem letu in pol ni bilo nobenega napredka. Glede Bedeneta pa lahko rečem le to, da je sam povedal vse o svoji pripadnosti, kaj čuti, tako da se bodo morali z njim ukvarjati Britanci.

No, ITF je sprejel novo pravilo, ki bo stopilo v veljavo naslednjo sezono in po katerem igralci, ki so v članski kategoriji zaigrali za eno državo, ne bodo več mogli nastopiti za drugo. To karkoli spremeni v tej zgodbi, bi lahko zakopala bojno sekiro?

Zanimivo, da. Vsekakor bi Bedene moral najprej za to izraziti željo. Čas načeloma celi vse rane, bi pa moral on storiti prvi korak. A za zdaj se s tem ne bi preveč ukvarjal, o tem bom razmišljal, ko in če bomo prišli do tega položaja.

Nova sezona se bo kaj hitro začela, od 6. do 8. marca vas v 1. kolu I. evro-afriške skupine Davisovega pokala čaka gostovanje na Slovaškem. Ste že začeli pogovore za to akcijo?

Mislim, da kakšni posebni pogovori niti niso potrebni, fantje vedo za datum, termin je v primerjavi z letošnjo sezono prestavljen za en mesec, vedo, s kom igramo, kje. Vabljeni bodo isti kot doslej in računam, pričakujem, da bodo Davisov pokal uvrstili v svoj turnirski načrt. Žreb je neugoden, dejstvo pa je, da nimamo realnih možnosti za dvoboj za svetovno skupino, če ne bomo imeli zdravih igralcev, ki bodo tudi v dobri formi. To se je pokazalo letos, ko se nam je enkrat še izšlo, drugič pa ne več.

Kakšen je položaj z Rolo, bo na voljo? Z dvema zdravima Blažema bi se vendarle dalo precej doseči.

Upam, želim si, da bi bil Rola redni član ekipe. V bistvu je manjkal samo enkrat, tako da iz tega ne bi delal nekih težav. Lahko le še »milijontič« ponovim, da bo vsak igralec vseskozi nekaj lovil ali branil, ta krog se vedno ponavlja, in to pri vseh. Od posameznika je pač odvisno, za kaj se odloči, ali bo osebne interese postavil pred reprezentanco, vedno so neke žrtve. Je pa dejstvo, da na račun Davisovega pokala ni bil odigran zadnji finale ATP v sezoni … Vse je pač stvar prioritet.

Če bo Kavčič kolikor toliko zdrav – kakšne cilje sta si zastavila za 2015?

Moj cilj je, da ostane nepoškodovan, rezultatskih si ne bom postavljal. Brez mejnikov, 60., 50. mesto na ATP, 1000 točk, njegov prvi cilj mora biti ta, da je zdrav, saj igra najboljši tenis, kar ga je kdaj igral.