Đoković petič slavil v Pekingu, Nišikori kot pred dvema letoma

Srb Novak Đoković je v finalu turnirja ATP v Pekingu nadigral Čeha Tomaša Berdycha (6:0, 6:2).

Objavljeno
05. oktober 2014 16.12
TENNIS-ATP-WTA-CHN
J. P., M. Ž., Delo.si
J. P., M. Ž., Delo.si

Peking - Srb Novak Đoković je petič v svoji karieri slavil na turnirju serije ATP v Pekingu, kjer je v finalu povsem nadigral Čeha Tomaša Berdycha (6:0, 6:2).

Prvi igralec sveta je v uvodnem nizu prikazal suvereno igro, izkoristil tri izmed štirih brejk priložnosti ter nasprotniku »zavezal kravato«.

Đoković je bil tudi v drugem nizu na dobri poti, da ponovi dosežek, saj je vodil s 5:0. Sledila je servisna igra Srba, ki pa je zapravil prvo zaključno žogico in kasneje tudi igro. Tomaš Berdych je v sledeči igri znižal na 2:5, nato pa je Đoković v osmi igri unovčil četrto zaključno priložnost ter po 67 minutah osvojil turnir v Pekingu.

Novak Đoković si je s tem priboril peto letošnjo lovoriko in 46. v karieri, medtem ko Berdych ostaja pri devetih turnirskih zmagah v karieri.

Nišikori slavil v Tokiu

 V finalnem obračunu tretje- in četrtopostavljenega na teniškem turnirju ATP z nagradnim skladom 1,37 milijona ameriških dolarjev v Tokiu je nižje rangirani Japonec Kei Nišikori s 7:6 (5), 4:6 in 6:4 po dveh urah in 13 minutah odpravil Kanadčana Miloša Raonića in se tako veselil še četrte turnirske zmage letos (in sedme v karieri), prav tako je bil že četrtič uspešnejši tudi v petih medsebojnih obračunih. Prvič sta se predlani udarila prav v finalu Tokia, tudi tedaj se je pred domačimi navijači bolj smejalo Japoncu. Raoniću tokrat ni pomagalo niti neverjetnih 22 (!) asov ob zgolj eni dvojni napaki.

Štiriindvajsetletni Nišikori, letošnji finalist odprtega prvenstva ZDA v New Yorku, je z zmago v žep pospravil 296.850 »zelencev« in novih 500 točk za lestvico ATP, s čimer bo jutri rahlo napredoval na šesto mesto mimo Čeha Tomaša Berdycha, medtem ko bo Raonić zadržal osmi položaj. Na razpredelnici za zaključni masters sezone v Londonu je Kei trenutno peti, Miloš pa osmi, zaenkrat so si nastop na Otoku že zagotovili Novak Đoković, Rafael Nadal in Roger Federer.

Šarapova le še za Sereno

Jutri pa se bo na drugo mesto na ženski jakostni lestvici - s četrtega - povzpela ruska zvezdnica Marija Šarapova po zmagi v finalu turnirja WTA z nagradnim skladom 5,43 milijona ameriških dolarjev v Pekingu. Četrtopostavljena 27-letnica je namreč po slabih dveh urah in pol igre s 6:4, 2:6 in 6:3 na kolena spravila tretjo nosilko, Čehinjo Petro Kvitovo, in se tako veselila prve turnirske lovorike po zmagoslavju na junijskem velikem slamu v Roland Garrosu. Šarapova je zmagala na šestem od osmih medsebojnih obračunov s Kvitovo, dobila je zadnjih pet, letos tudi že v Miamiju.

Andreja Klepač uspešna

V kvalifikacijah turnirja WTA z nagradnim skladom četrt milijona ameriških dolarjev v kitajskem Tianjinu pa ni Slovenka Andreja Klepač še v drugo oddala niti niza. Potem ko je bila s posebnim povabilom sprva premočna za Tajvanko Chin-Wei Chan, je danes strla odpor tudi pete nosilke, domače igralke Kai-Lin Zhang, s 6:3 in 6:3, za zmago pa je potrebovala zgolj uro in 26 minut. S tem se je Primorka 209. loparju sveta maščevala za poraz v šestnajstini finala letošnjega Guangzhouja. Zdaj bo morala Klepačeva za preboj na glavni turnir odpraviti prvopostavljeno Izraelko Shahar Peer.