Noben Hrvat ne izgubi finala v ponedeljek

Hrvat Marin Čilić na OP ZDA nadigral tudi Japonca Keija Nišikorija.

Objavljeno
09. september 2014 21.56
TOPSHOTS-TEN-US OPEN- NISHIKORI-CILIC
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

New York – Marin Čilić je pred letošnjim prihodom v New York osvojil enajst turnirjev ATP, vse iz serije 250, nobenega iz 500, nikdar ni igral v finalu mastersa in nikdar v finalu velikega slama. Zdaj je 25-letni Hrvat zmagovalec OP ZDA, eden najbolj presenetljivih doslej. Čilić je do lovorike prišel z impresivno finalno zmago nad Keijem Nišikorijem.

Osmina finala je bila v bistvu najtežja preizkušnja za Marina Čilića na poti do prvega hrvaškega naslova za veliki slam po čudežni zmagi Gorana Ivaniševića v Wimbledonu 2001. Hrvat se je namreč za četrtfinale pomeril z Gillesom Simonom, s katerim je dotlej izgubil vse štiri medsebojne dvoboje in ko se je partija zavlekla v peti niz, se je zdelo, da je Francoz v veliki prednosti. A Čilić je odigral izjemno in od tedaj je bil neustavljiv. Tudi proti vsem naslednjim tekmecem je imel negativen iztržek iz prejšnjih dvobojev, a vendar je četrtfinale, polfinale in finale turnirja za veliki slam dobil brez izgubljenega niza! Pa čeprav so mu nasproti stali Tomaš Berdych, Roger Federer in za konec Nišikori, od katerega je bil boljši s 6:3, 6:3, 6:3.

Japonec je bil brez vsakršnih možnosti, podobno kot je opravil z zmagovalcem 17 turnirjev za veliki slam, je odpravil tudi zadnjo oviro. Zanimivo, saj je bilo pred finalom zelo težko izluščiti favorita, tudi zavoljo tega, ker je bilo veliko vprašanje, kateri od obeh debitantov se bo bolje znašel v povsem novem položaju, ob tako veliki priložnosti. Stavnice so bile rahlo na strani Nišikorija, splošno mnenje pa je bilo malce bolj za Čilića – pred začetkom turnirja je bila kvota na njegovo zmago 1:100 –, zato je tako gladka zmaga vsekakor presenetljiva.

»Od petega niza s Simonom sem odigral popolnoma neverjetno in dosegel tri izjemne zmage proti vrhunskim tekmecem. Komajda verjamem, da mi bodo ljudje zdaj rekli zmagovalec turnirja za veliki slam. O tem sem sanjal vse življenje in pomeni mi vse. To je vrh teniškega sveta,« je bil presrečen Čilić, novo ime na seznamu zmagovalcev za veliki slam.

Njegova osvojitev OP ZDA je vsekakor presenetljiva, pa vendar je pred leti veljal za veliki up hrvaškega tenisa, se prebil tudi že v deseterico, a se v njej ni obdržal prav dolgo časa, prodor prav na vrh pa mu nikakor ni uspel. »Vrtel sem se okrog 15., 20., 25. mesta, včasih so šle stvari dobro, včasih slabše, veliko je bilo vzponov in padcev,« se je ob trenutkih zmagoslavja spominjal Čilić, ki je moral lanski US open izpustiti, ker je prestajal dopinško kazen (v nenavadnem primeru je bil nato uspešen s pritožbo na CAS). A to obdobje je bilo zanj še kako pomembno, saj je začel resno delati s trenerjem Goranom Ivaniševićem, ki je močno vplival na kakovost njegove igre, saj je ta postala veliko bolj napadalna, prodorna, servis izjemno močno orožje, pomagal pa mu je tudi pri psihični stabilnosti.

»Zaradi Gorana sem začel spet uživati v tenisu, seveda pa je tu tudi veliko garanja. Še nikdar nisem igral tako dobro, to je bil moj življenjski tenis,« se je zahvalil Ivaniševiću, s katerim ga druži tudi to, da sta oba finale za veliki slam dobila v ponedeljek; v Wimbledonu zaradi dežja, na OP ZDA zaradi takšnega sporeda (ki se bo, mimogrede, prihodnje leto spremenil). »Pogovarjali smo se o tem, da, noben Hrvat ne izgubi finala na grand slamu v ponedeljek,« se je smejal Čilić, ki je lovoriko proslavljal po »vsem« New Yorku.

Turnirji za veliki slam so tako letos dobili osem različnih zmagovalcev, a pri ženskah so bili to samo znani obrazi – Li Na, Marija Šarapova, Petra Kvitova in Serena Williams –, pri moških pa kar dva novinca. Le kdo bi si na začetku sezone upal napovedati, da bosta ob zmagah Rafaela Nadala na Roland Garrosu in Novaka Đokovića v Wimbledonu OP Avstralije osvojila Stan Wawrinka, OP ZDA pa Marin Čilić?