Nole lahko lopar še vedno drži le v levici

Za srbskega teniškega igralca bosta spodbuda ob vrnitvi tudi primera Rafaela Nadala in Rogerja Federerja. 

Objavljeno
07. november 2017 01.15
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Zadnja lestvica ATP pred sklepnim turnirjem osmerice, ki se bo v Londonu začel v nedeljo, je vsekakor posebna. Iz njene deseterice sta namreč včeraj hkrati izpadla Novak Đoković in Andy Murray. Medtem ko bo slednji danes spet zaigral na dobrodelnem ekshibicijskem dvoboju z Rogerjem Federerjem v Glasgowu, Srb še vedno ne trenira z loparjem.

Prvič po več kot desetih letih (od marca 2007) Đoković ni več član najboljše deseterice, prav tako prvič po desetih letih ne bo zaigral na sklepnem mastersu, ki ga je doslej osvojil kar petkrat. Z Murrayem sta oba zadnji dvoboj sezone odigrala v Wimbledonu, a medtem ko se pri Škotu stvari očitno premikajo na bolje, je precej neznank okoli Srbovega stanja. Sicer naj bi spet zaigral že pred novim letom na ekshibicijskem turnirju v Abu Dabiju, a direktor pariškega turnirja, ki ga je v nedeljo presenetljivo dobil Jack Sock, Guy Forget je pred dnevi podal nič kaj spodbudno novico. »Ko me je obiskal, mi je pojasnil, da je po Wimbledonu igral le dvakrat in še to z levico,« je pojasnil nekdanji francoski igralec, potem ko je Nole obiskal pariški turnir, na katerem je nase opozoril tudi Filip Krajinović, ki se je ob razkrivanju svoje zgodbe večkrat zahvalil Đokoviću, ker mu je vedno stal ob strani.

Srbski as se je v teh mesecih po Wimbledonu, v katerih je pridno skrbel za telesno pripravljenost, posvečal stvarem, za katere mu sicer zmanjkuje čase. Poleg tega, da se je razveselil nove družinske članice, je odprl novo restavracijo z zdravo hrano, obiskoval športne dogodke, ki ga veselijo, hkrati pa tudi koval načrte za vrnitev po poškodbi desnega komolca, saj je trdno odločen, da še ni rekel zadnje besede. »Hvaležnost, da sem lahko tenis igral na takšni ravni več kot desetletje, je bil prvi občutek, ko sem se umaknil z igrišč. A če sem iskren, sem zadnji dve leti vesolje prosil, naj mi nameni nekaj več časa, da bom srečen v tem, kar počnem. Tenis sicer v meni vzbuja najlepše občutke, a preživljati čas z družino je prav poseben užitek. Zjutraj tako najprej nisem tekel na trening, ampak sem se ukvarjal z otrokoma, kar je neprecenljiva izkušnja,« je pojasnil nekdanji prvi igralec sveta – ta čas 12. –, ki ima v tenisu še velike načrte.

»Začenjam novo poglavje. Premor je bil tudi priložnost za postavitev temeljev mnogim letom, ki še prihajajo. Komaj čakam, da se spet vrnem na vrh. A mislim, da ne bom mogel takoj nadoknaditi pomanjkanja dvobojev in se takoj spet zavihteti tja, kjer sem bil. Šel bom korak za korakom. Verjamem, da se bom na nekdanje položaje vrnil do sredine naslednjega leta, seveda pa ne bi imel nič proti, če bi se zgodilo že prej,« načrtuje Đoković, ki nekoliko obžaluje le, da si ni vzel malce daljšega premora sam od sebe, brez prisile ob poškodbi, po lanskem Roland Garrosu, kjer je s kariernim slamom izpolnil velike sanje, po tem izjemnem dosežku – hkrati je bil zmagovalec vseh štirih največjih turnirjev – pa so šle stvari močno navzdol. Ob vrnitvi se bo gotovo lahko bodril tudi s primeroma Rafaela Nadala in Rogerja Federerja, ki sta ob koncu lanske sezone zdrknila na 9. oziroma 16. mesto lestvice ATP, letošnjo končujeta na 1. in 2.

»Federer in Nadal sta seveda v številnih pogledih posebna, njuni zgodbi pa kažeta, da se lahko po daljšem premoru in sezoni, ko igra ni bila na najvišji ravni, vrneš na vrh,« pravi Srb, ki enega teniškega trenerja za novo sezono še išče, medtem ko je že nekaj časa znano, da bo še naprej ob njem Andre Agassi. »Položaj, v katerem se nahaja Novak, mi je zelo blizu, zato mu želim pomagati. Nikar ga ne odpišite, ker ne samo, da se lahko vrne, ampak je lahko še boljši, kot je bil. Že januarja lahko osvoji OP Avstralije,« je prepričan Američan, nekoč tudi velemojster za velike vrnitve.