Nova lovorika, a tokrat s posebnim dodatkom

Španski teniški igralec Rafael Nadal v polfinalu Madrida po treh letih spet ugnal Novaka Đokovića.

Objavljeno
15. maj 2017 10.27
Saša Verčič
Saša Verčič
Madrid – Rafael Nadal nadaljuje izjemni peščeni niz in ostaja v tej sezoni na oranžni podlagi še nepremagan. Po Monte Carlu in Barceloni je osvojil tudi teniški turnir iz serije masters v Madridu, kjer pa lovorika ni bila njegov edini omembe vreden dosežek. V polfinalu je namreč prvič po treh letih spet premagal Novaka Đokovića, ki pa ostaja bleda senca samega sebe.

Od finala Roland Garrosa 2014, kjer je Nadal vpisal (za zdaj) svoj zadnji naslov za veliki slam, pa vse do sobote, je Španec čakal na novo zmago proti velikemu srbskemu tekmecu. To so bila leta, ko je Nole poletel do neba, bil na povsem svoji ravni, Rafa pa se je na drugi strani ukvarjal s številnimi težavami. Kar sedemkrat zapored je tako moral priznati premoč Đokoviću, čigar prevlada nad Nadalom je bila tolikšna, da v vseh teh dvobojih ni oddal niti enega niza … Da je v tej sezoni položaj povsem drugačen, je jasno, Nadal se je zavoljo »peščene odsotnosti« Rogerja Federerja prebil na 1. mesto v letošnji »dirki«, srbski igralec je daleč zadaj (16.), od lanske zmage na Roland Garrosu pač ne najde več prave poti. Jubilejni 50. medsebojni dvoboj, prvi po skoraj letu dni, se je zdel kot nalašč, da Španec trend spet zasuka in to mu je uspelo brez večjih težav, bil je za nekaj razredov boljši.

»Okoliščine so povsem drugačne, kot so bile ob zadnjih sedmih dvobojih. Zadnji dve leti nista bili moji najboljši, bili pa sta odlični Novakovi. Na koncu koncev pa je bil to vendarle le še en teniški dvoboj. Zame so najpomembnejše lovorike, ne tekmeci, ki jih premagujem. Seveda pa zmaga nad takšnim igralcem, kot je Novak, vliva ogromno samozavesti, potrjuje, da delam pravilno,« je ostal umirjen Nadal, medtem ko je bil Đoković, ki je branil naslov, vesel, da je igral v polfinalu velikega turnirja (vanj se je sicer uvrstil tudi s četrtfinalno vdajo Keija Nišikorija), v Rim, kjer so se dvoboji 1. kola že začeli, pa je odnesel več pozitivnih kot negativnih občutkov.

Nadal je zmago nad Đokovićem nato nadgradil še s finalno proti Dominicu Thiemu. Avstrijec se je sicer odlično upiral, tekmeca sta poskrbela za izjemno predstavo, na koncu pa je bil Španec vendarle boljši v dveh nizih ter tako dobil še 15. peščeni dvoboj zapored. 

Pri ženskah je naslov ubranila Simona Halep, ki je prav tako v odličnem finalu ugnala Kristino Mladenović, obe igralki pa sta napovedali kandidaturo za zmago na Roland Garrosu.