Novak Đoković: Najboljša finalna predstava v karieri

Tomaš Berdych se je v Pekingu za las izognil porazu z 0:6, 0:6. Novaku Đokoviću že peti naslov na tem turnirju.

Objavljeno
06. oktober 2014 00.53
Posodobljeno
06. oktober 2014 11.00
S. V., šport
S. V., šport
Peking – Ni veliko manjkalo in na turnirjih ATP bi videli prvi finale z izidom 6:0, 6:0. Novak Đoković je namreč v odločilnem dvoboju Pekinga proti Tomašu Berdychu vodil s 6:0 in 5:0 ter imel zaključno točko, a se v zgodovino ni vpisal, je pa z zmago s 6:0, 6:2 ostal neporažen v olimpijskem mestu, v katerem je osvojil že peto lovoriko.

Potem ko je v petek Martin Kližan šokiral Rafaela Nadala, od finala med prvim in drugim igralcem sveta ni bilo nič, včerajšnja partija pa je bila razočaranja za vse navijače, željne izenačenega boja, ter rapsodija za Đokovićeve navijače, saj je Srb v dobri uri prikazal takorekoč popolno predstavo. V njej osmemu (!) s svetovne lestvice s hitrim ritmom, natančnimi udarci ni dal prav nikakršne priložnosti za uspeh, to je bil finale povsem po njegovih notah, Berdych je bil izgubljen, tekmecu ni mogel nuditi odpora in je doživel enega svojih najhujših porazov v karieri.

»To je bila verjetno moja najboljša finalna predstava v karieri. Bila je neverjetna. Neverjetna. Posebej če upoštevamo, da je nasproti stal Tomaš, ki ima odlično igro in ki je zelo izkušen igralec. V manj kot uri sem imel v rokah 6:0, 5:0, vse, kar sem poskusil, je delovalo. Najmanj, kar lahko rečem, je, da sem ponosen na to, kar sem prikazal. Odigral sem pač že kar nekaj izjemnih finalov, zabeležil prepričljive zmage, tudi proti največjim tekmecem, a takšne prevlade glede rezultata še ni bilo,« je bil navdušen Srb, potem ko je osvojil prvo lovoriko po Wimbledonu, saj mu na severnoameriški turneji, vključno z OP ZDA, ni šlo vse po načrtih. Tudi lani je Đoković na Kitajsko pripotoval po težavnem porazu v finalu New Yorka proti Nadalu in v Aziji se je zanj vse obrnilo – do konca sezone ni več doživel poraza (njegov letošnji urnik je sicer še nekoliko nedorečen zaradi bližnjega rojstva otroka).

»Peking je vsekakor moje srečno mesto. Tu še nisem izgubil in tu res uživam,« se je na svojih pet lovorik ozrl Đoković, ki mu je včeraj pričakovano močno polaskal tudi Berdych. »V karieri sem odigral več kot 700 dvobojev, pomeril sem se z igralci, kot sta denimo Andre in Roger, verjetno so bili na vrhuncu kariere, pa vendarle česa takšnega nisem še nikoli izkusil. Novakova igra je bila res izjemna, odpihnil me je z igrišča,« je priznal Berdcyh, ki se bo ta teden v Šanghaju sestal z Ivanom Lendlom, za katerega si želi, da bi postal njegov trener.

Veliko bolj izenačen je bil ženski finale, v katerem je Marija Šarapova Petro Kvitovo ugnala s 6:4, 2:6, 6:3, kar je bil zanjo lep obliž, potem ko je na turnirju pred tem v Wuhanu izpadla že v osmini finala, v kateri je izgubila proti kvalifikantki Timei Bacsinszky. »Wuhan je res prinesel veliko razočaranje, a ponosna sem, kako se je v le nekaj dneh vse skupaj obrnilo,« je ocenila Šarapova, potem ko je osvojila četrti turnir v sezoni, s katerim se je na drugem mestu najuspešnejših igralk izenačila z Ano Ivanović (a ta nima naslova za veliki slam), medtem ko je na prvem Serena Williams s šestimi. Včerajšnji finale je odločal tudi o 2. mestu na današnji lestvici WTA, Rusinja pa ima do konca sezone tudi možnost, da se prebije na prestol. Še posebej, če se bo poškodba kolena pri Williamsovi izkazala za resnejšo in ne bi mogla nastopiti na mastersu, na katerem je lani zmagala, medtem ko ga je morala Šarapova zaradi zdravstvenih težav izpustiti.

Moški so se sicer že preselili na turnir iz serije masters v Šanghaj, medtem ko so na turneji WTA ta teden tri postaje: Osaka, Tianjin in Linz. V Avstriji je Polona Hercog doživela hud poraz že v 1. kolu kvalifikacij, v katerih je bila sicer druga nosilka, a jo je s 6:3, 4:6, 7:6 (9) ugnala Lucie Hradecka, 154. s svetovne lestvice. Čehinja je takoj v naslednjem kolu izpadla …