OP ZDA: Đoković prvič oddal niz, v polfinalu z Wawrinko

Prvi igralec sveta Srb Novak Đoković je v četrtfinalu OP ZDA s 6:3, 6:2, 3:6 in 6:0 premagal Rusa Mihaila Južnija.

Objavljeno
06. september 2013 08.17
Posodobljeno
06. september 2013 08.17
TENNIS-OPEN/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

New York - Po presenetljivi zmagi Švicarja Stanislasa Warinke nad branilcem naslova Škotom Andyjem Murrayjem, se je sinoči v polfinale prebil še prvi igralec sveta Srb Novak Đoković. V četrtfinalu je bil s 6:3, 6:2, 3:6 in 6:0 boljši od Rusa Mihaila Južnija.

Đoković je šele prvič na turnirju v New Yorku oddal niz, polfinale pa na OP ZDA dosegel že sedmo leto zapored. To ga navdaja z upanjem, da se četrtič prebije tudi v finale in morda drugič osvoji naslov. »Ponosen sem na svoj dosežek. Ves čas skušam igrati svoj najboljši tenis, toda vsak turnir za grand slam prinese nove izzive,« je povedal prvi igralec sveta in priznal, da je igro precej oteževal močan veter.

V prvih dveh nizih je bil Srb občutno boljši in že je kazalo, da ne bo imel pretežkega dela z dvobojem za polfinale. A je nato Južni v tretjem nizu le oživel in osvojil tretji niz. Đoković je odgovoril z breakom v uvodni igri četrtega niza, od koder nato Rus ni več našel poti nazaj. »Po izgubljenem tretjem nizu sem se osredotoičil na vsako točko posebej, nič nisem želel prepustiti naključju,« je dejal 26-letnik, ki je vpisal 32 winnerjev a tudi veliko število neizsiljenih napak - 45.

V polfinalu se bo Đoković pomeril z Wawrinko, novim švicarskim junakom po slovesu Rogerja Federerja. »To bo gotovo napet dvoboj. Mislim, da ne bi mogli določiti favorita. Wawrinka je že večkrat dokazal, da je zasluženo del najboljše deseterice na lestvici ATP,« je dejal Đokovič, ki se še zelo dobro spominja njunega napetega dvoboja na letošnjem OP Avstralije. Zmagal je šele po petih urah v petem nizu z 12:10.

Nov švicarski junak

»Počutim se odlično, zares sem srečen. To bo moj prvi polfinale na turnirjih za grand slam, zato je zame to res nekaj posebnega. Če sem Murrayja premagal v treh nizih, sem moral zares igrati dobro,« je po zmagi nad branilcem naslova sijal od sreče Wawrinka, ki je doslej svoj največji uspeh dosegel z zlato kolajno na OI v Pekingu, v dvojicah z Rogerjem Federerjem.

Murray šele drugič v 146 dvobojih na turnirjih za grand slam sploh ni prišel do priložnosti za break in zato tudi športno priznal, da je bil tekmec boljši. »Igral je odlično. To je bila moja največja težava. Žogo je udarjal neverjetno dobro in ni mi dopustil priložnosti, da mu odvzamem začetni udarec. Sam je serviral odlično,« je priznal Murray, ki je tako že končal sanje o ubranitvi lanskega naslova.

V drugem polfinalu bosta zaigrala Španec Rafael Nadal in Francoz Richard Gasquet.

OP ZDA

Moški, četrtfinale:

Novak Đoković (Srb/1) - Mihajil Južni (Rus/21) 6:3, 6:2, 3:6, 6:0;

Stanislas Wawrinka (Švi/9) - Andy Murray (VBr/3) 6:4, 6:3, 6:2.