OP ZDA: Čilić v polfinalu s Federerjem

Marin Čilić je v četrtfinalu turnirja premagal Tomaša Berdycha, Roger Federer se je namučil z Gäelom Monfilsom.

Objavljeno
05. september 2014 02.13
APTOPIX 2014 US Open Tennis
M. Ž., Š. Ro., Delo.si
M. Ž., Š. Ro., Delo.si

New York - Hrvaški tenisač Marin Čilić se je kot tretji uvrstil v polfinale OP ZDA, potem ko je po treh nizih premagal šestopostavljenega Čeha Tomaša Berdycha (6:2, 6:4, 7:6). V dvojem drugem polfinalu na turnirju za grand slam v karieri se bo pomerils Švicarjem Rogerjem Federerjem, ki se je namučil s Francozom Gäelom Monfilsom, a zmagal s 4:6, 3:6, 6:4, 7:5 in 6:2.

Hrvat je že v uvodni igri odvzel servis svojemu nasprotniku, v peti igri pa to ponovil za vodstvo s 4:1. Tomaš Berdych mu je v šesti igri vrnil udarec in znižal na 2:4, a je že v sledeči igri še tretji izgubil svojo servisno igro. Čilić je v osmi igri povedel s 40:30 in naposled izkoristil prvo zaključno žogico za zmago v nizu (6:2).

Drugi niz se je začel v podobnem ritmu, saj je Čilić že v prvi igri izkoristil prvo brejk žogico, nato pa vseskozi ohranjal prednost dveh iger in v deseti unovčil tretjo zaključno žogico (6:4).

Čeh je v tretjem nizu prikazal boljšo igro in po vodstvu z 1:0 odvzel servis Čiliću, Hrvat pa se je v igro vrnil v sedmi igri, ko je izkoristil prvo brejk žogico in izenačil na 4:4. O zmagovalcu niza je odločala podaljšana igra, v kateri je Čilić zaostajal z 1:2, a dobil tri zaporedne točke in na koncu zmagal s 7:4.

»Občutek je neverjeten. V preteklih letih sem imel veliko težkih trenutkov, zdaj pa sem zadovoljen, da stvari v moji ekipi delujejo zelo dobro,« je povedal Čilić.

Hrvaški tenisač, ki se je prvič po štirih letih uvrstil v polfinale katerega izmed turnirjev za veliki slam, se bo v naslednjem kolu s Švicarjem Rogerjem Federerjem, ki je v dramatičnem dvoboju s »plešočim Francozom« zaostajal že za dva niza in v deveti igri tretjega niza ubranil Monfilsovi dve točki za zmago.

Za Federerja je bila to tudi 26. zmaga na 27 večernih dvobojih v New Yorku, le še ena pa ga loči od skupno 600. zmage na trdih podlagah. »Gäel je igral izvrsten tenis, toda tudi ko sem zaostajal za dva niza, sem vedel, da je še daleč od ciljne črte. Vedel sem, da lahko igram bolje, toda ko sem se soočil z Gaelovo zaključno žogico, nisem bil več tako prepričan vase. Pomislil sem, da bi to lahko bila zadnja točka. Zato sem mu hotel otežiti delo in mu ne dopustiti lahke točke,« je povedal Federer, ki je nekajkrat presenetil z zelo nervozno reakcijo in z loparjem tolkel po mreži.

Za Švicarja je to deveta uvrstitev v polfinale New Yorka, mu je pa to uspelo prvič po letu 2011. Tako se je že veselil dvoboja s Hrvatom. »V Torontu je bil najin dvopboj zelo napet, mislim, da sem potreboval kar devet zaključnih žog, da sem ga opolnoči premagal. Zato vem, kaj lahko pričakujem,« je povedal 32-letni zvezdnik, ki sicer igra na svojem 60. velikem turnirju.

Pri moških dvojicah se bosta v finalu merili ameriška naveza Bob/Mike Bryan, ki je s 6:4, 4:6 in 6:3 ugnala rojaka Scotta Lipskyja in Rajeeva Rama, ter španska dvojica Marcel Granollers/Marc Lopez, ki je s 6:4 in 6:4 premagala Hrvata Ivana Dodiga in Brazilca Marcela Mela.

V ženskih dvojicah sta se v finale prebili Rusinji Jekaterina Makarova in Jelena Vesnina, ki sta s 7:5 in 6:3 odpravili Japonko Kimiko Date-Krumm in Čehinjo Barboro Zahlavovo Strychovo, njuni tekmici pa bosta Švicarka Martina Hingis in Italijanka Flavia Pennetta, ki sta v polfinalu izločili Zimbabvejko Caro Black in Indijko Sanio Mirza s 6:2 in 6:4.

 

OP ZDA (36,2 milijona dolarjev)

ATP, četrtfinale

Marin Čilić (Hrv/14) - Tomaš Berdych (Češ/6) 6:2, 6:4, 7:6 (4)

Roger Federer (Švi/2) - Gäel Monfils (Fra/20) 4:6, 3:6, 6:4, 7:5 in 6:2.


Moške dvojice, polfinale

Bob Bryan/Mike Bryan (ZDA/1) - Scott Lipsky/Rajeev Ram (ZDA) 6:4, 4:6, 6:3

Marcel Granollers/Marc Lopez (Špa/11) - Ivan Dodig/Marcelo Melo (Hrv/Bra/4) 6:4, 6:4

 

Ženske dvojice, polfinale

Jekaterina Makarova/Jelena Vesnina (Rus/4) - Kimiko Date-Krumm/Barbora Zahlavova Štrychova (Jap/Češ) 7:5, 6:3

Martina Hingis/Flavia Pennetta (Švi/Ita) - Cara Black/Sania Mirza (Zim/Ind/3) 6:2, 6:4