OP ZDA, finale: Williamsovi peta newyorška lovorika

Ameriška branilka naslova Serena Williams je v finalu premagala Belorusinjo Viktorijo Azarenko (7:5, 6:7, 6:1).

Objavljeno
08. september 2013 23.52
US Open Tennis
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

New York - Prvopostavljena Američanka Serena Williams je v finalu OP ZDA premagala drugo igralko sveta, Belorusinjo Viktorijo Azarenko (7:5, 6:7, 6:1), s čimer si je priborila peto newyorško lovoriko in rekordnih 3,6 milijona ameriških dolarjev.

Ameriška branilka naslova se je morala v ponovitvi lanskega finala zelo potruditi za skupno 17. naslov na turnirjih za veliki slam. Najprej je dobila uvodni niz s 7:5, nato v drugem vodila že s 4:1, a vseeno izgubila po podaljšani igri. V odločilnem nizu se je vendarle zbrala in ta del igre dobila s 6:1.

To je bil šestnajsti obračun Williamsove in Azarenke, statistika pa je povsem na strani Američanke, ki je bila uspešna trinajstkrat.

Williamsova do prvega »breaka«, Azarenka takoj izenačila

Finalni dvoboj je s serviranjem otvorila Belorusinja Viktorija Azarenka in se nemudoma znašla v težavah, saj je njena nasprotnica povedla s 40:0. Drugopostavljena igralka je z asom izid znižala na 15:40, vendar je nato Američanka izkoristila drugi servis Azarenke in s prvim »breakom« na dvoboju povedla z 1:0.

Belorusinja se je hitro pobrala po izgubljeni igri in Američanki že v drugi igri odvzela servis - Williamsova je pri izidu 30:40 žogico poslala prek osnovne črte -, nato pa je bila uspešna tudi v tretji in povedla z 2:1.

Ameriški branilki naslova je v četrti igri uspelo končati niz Azarenke in izenačiti na 2:2, vendar je bila nato nemočna ob serviranju svoje nasprotnice, ki si kmalu spet priigrala prednost (3:2). Za Sereno Williams so bile v prvih petih igrah usodne predvsem številne neizsiljene napake (8:3).

Enajsta igra usodna za Azarenko

Finalistki sta v nadaljnih štirih igrah dobili obe svoji servisni igri, tako da se je Serena Williams morala boriti za obstanek v prvem nizu (4:5). Američanka in Belorusinja sta bili v tej igri kar petkrat izenačeni, nato pa je bila na koncu uspešnejša branilka naslova in se vrnila v igro (5:5).

V sledeči igri je vse kazalo na to, da bo Azarenka brez težav povedla s 6:5, saj je imela prednost 40:15, a je preostale štiri točke dobila Williamsova in rezultat obrnila sebi v prid. Branilka naslova je v dvanajsti igri prikazala suvereno igro in brez izgubljene točke dobila prvi niz s 7:5.

Serena Williams je v prvem nizu naredila več neizsiljenih napak (15:7), a je to popravila z boljšim izkupičkom winnerjev (15:9).

Williamsova zapravila vodstvo 4:1

Drugi niz se je začel enako kot prvi, saj je Viktorija Azarenka izgubila svojo servisno igro, nato pa v naslednji ni osvojila niti točke za zaostanek 0:2.

Drugopostavljena Belorusinja je bila v tretji igri pod velikim pritiskom, saj bi se z novim izgubljenim servisom bržkone morala posloviti od zmagovalne lovorike. Igro je začela dobro in povedla s 30:0, vendar je njena nasprotnica z dvema zaporednima točkama izenačila na 30:30. Belorusinje to ni ustavilo in je osvojila nadaljni dve točki kot tudi igro (1:2).

Azarenka je bila v četrti igri na odlični poti, da Američanki odvzame servis in izenači na 2:2, a je zapravila vodstvo 40:15. Domačinka je naprej servirala as, nato pa je nasprotnico prisilila, da je žogico poslala prek osnovne črte (3:1).

Beloruska tenisačica je tudi v peti igri nadaljevala s svojimi napakami. Igra se je zanjo sicer začela obetavno, saj je vodila s 30:0, nato pa naredila kar tri dvojne napake in izgubila servis (1:4). Viktorija Azarenka se je v šesti igri končno zbrala in izid znižala na 2:4, v sledeči igri pa je zaostanek z novim breakom še prepolovila (3:4).

Veselje beloruske tenisačice ni trajalo dolgo, saj je Američanka v osmi igri dobila svojo servisno igro za vodstvo s 5:3, vendar ji je Azarenka vrnila z obrestmi ter z dvema zaporednima igrama izenačila na 5:5. V nadaljnih dveh igrah sta bili finalistki uspešni pri svojem serviranju, tako da je o zmagovalki drugega niza odločala podaljšana igra. To je bolje začela Williamsova in vodila s 3:1, nato je pobudo prevzela Azarenka in imela dve žogici za zmago v nizu (6:4), obe zapravila, a nato vseeno izsilila odločilni niz.

Domačinka napadla v četrti igri

Tretji niz se je začel nekoliko bolj mirno, saj sta bili Williamsova in Azarenka v prvih treh igrah uspešni pri serviranju, nato pa se je kot prvi zataknilo Belorusinji. Ta je ubranila prvo break priložnost nasprotnice, nato pa je pri drugi naredila že svojo sedmo dvojno napako in se znašla v velikem zaostanku (1:3).

Serena Williams je v naslednji igri svoje delo opravila brezhibno in si brez izgubljene točke zagotovila prednost 4:1, ki pa ji v drugem nizu ni zadostoval za zmago.

Tokrat se je branilka naslova odzvala drugače in je v šesti igri zabeležila še sedmi break, s katerim se je povsem približala zmagi. Znova je imela vse stvari v svojih rokah in je servirala za svojo peto newyorško lovoriko, ki si jo je po skupno 2 urah in 45 minutah tudi priborila.

Štepanek in Paes uspešna v dvojicah

Pred ženskim finalom je v New Yorku potekal finalni dvoboj v konkurenci moških dvojic, v kateri sta zmagala Indijec Leander Paes in Čeh Radek Štepanek.

Indijsko-češka naveza je bila v finalu boljša od avstrijsko-brazilskega para Alexander Peya/Bruno Soares, ki ga je premagala s 6:1 in 6:3.

Za Paesa in Štepaneka je to druga turnirska lovorika, potem ko sta bila preteklo leto uspešna na OP ZDA. Zmagovalca letošnjega turnirja v New Yorku sta na poti do zmage ustavila tudi slovita brata Bryan, ki sta jima preprečila slavje na vseh štirih turnirjih za veliki slam v tem letu.

 

New York, OP ZDA (34,3 milijona dolarjev)

Ženske, finale

Serena Williams (ZDA/1) - Viktorija Azarenka (Blr/2) 7:5, 6:7, 6:1.

 

Moške dvojice, finale

Leander Paes/Radek Štepanek (Ind/Češ/4) - Alexander Peya/Bruno Soares (Avt/Bra/2) 6:1, 6:3.

 

Mladinci

Borna Čorić (Hrv/4) - Thanasi Kokkinakis (Avs) 3:6, 6:3, 6:1.

 

Mladinke

Ana Konjuh (Hrv/2) - Tornado Alicia Black (ZDA) 3:6, 6:4, 7:6 (6).