OP ZDA: Wozniackijeva in Williamsova v finalu

Caroline Wozniacki je v polfinalu premagala Kitajko Peng Šuai, Serena Williams pa Jeleno Makarovo

Objavljeno
05. september 2014 21.34
TENNIS/
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

New York -V finalu teniškega OP ZDA se bosta v ženski konkurenci pomerili Danka Caroline Wozniacki in Američanka Serena Williams.

Wozniackijeva je v polfinalu premagala Kitajko Peng Šuai, ki je morala dvoboj v drugem nizu zaradi vročine in slabosti predati. Prvi niz je sicer po podaljšani igri dobila Wozniackijeva, ki je z rezultatom 4:3 vodila tudi v drugem, potem pa je Kitajka po težkih mukah zaradi slabega počutja dvoboj tudi predala.

Sicer se nam je obetala maratonska predstava, saj je prvi niz trajal kar uro in šest minut, vseskozi pa smo gledali izenačeno igro, v kateri sta si tenisačici izmenjavali pobudo. Wozniackijeva je pobudo prevzela šele v podaljšani igri, ki jo je dobila s 7:1.

Drugi niz je bolje začela Pengova, ki je povedla z 2:0, a jo je svetlolasa Danka kmalu ujela in rezultat preobrnila v svojo korist (4:2). A 28-letna Kitajka se ni predala, dobila naslednjo igro, nato pa jo je izdalo zdravje, zaradi česar je morala dvoboj tudi predati.

»To je bilo zelo težko gledati. Želela sem si, da bi polfinale odigrala do konca. Zelo mi je žal za Pengovo, ki je igrala zelo dobro. Upam, da bo z njo kmalu vse v redu ... Vesela sem, da sem ponovno v finalu,« je po polfinalni zmagi dejala 24-letna nekdanja številka ena svetovnega tenisa.

Williamsova zlahka v finale

Brez večjih težav se je v finale uvrstila tudi ameriška šampionka Serena Williams, ki je po točno uri igre z rezultatom 6:1, 6:3 premagala Rusinjo Jeleno Makarovo.

Trenutno prva igralka sveta svoji nasprotnici ni pustila nobenega upanja za zmago in se z močnimi ter hitrimi udarci v finalu OP ZDA pridružila Wozniackijevi.

»Ta zmaga mi ogromno pomeni, zelo sem srečna. Vedela sem, da Makarova igra agresivno, zato sem poskušala ves čas ostati zbrana in jo premagati,« je takoj po zmagi povedala mlajša od sester Williams, ki je OP ZDA osvojila že petkrat, prvič že danvnega leta 1999.

Njena nasprotnica v finalu zmage z najmočnejših turnirjev sploh še nima, kljub temu, da je bila nekaj časa celo prva na lestvici WTA.

Mirza/Soares do prve skupne zmage

Indijska tenisačica Sania Mirza in Brazilec Bruno Soares pa sta že pred tem dvignila pokal za zmago v mešanih dvojicah, potem ko sta v finalu z rezultatom 6:1, 2:6, 11:9 premagala ameriško-mehiško navezo Abigail Spears/Santiago Gonzalez.

Mirza in Soares, tudi prva nosilca turnirja, sta obračun začela odlično in pri izidu 2:1 odvzela servis Spearsovi in Santiagu, potem pa v prvem nizu nista več prepustila točke. Drugi niz je potekal na zelo podoben način, le da je bila slika obrnjena, saj sta četrto igro z odvzemom servisa dobila Spearsova in Santiago ter drugi niz kasneje tudi gladko dobila.

O zmagovalcu je tako odločal tretji niz, v katerem sta Mirza in Soares povedla s kar 9:4, kar je pomenilo kar pet zaključnih žogic za zmago, a sta jih trdoživa nasprotnika ujela, za kaj več pa jima je zmanjkalo moči.

Za Sanio Mirzo je to že tretji naslov za veliki slam v mešanih dvojicah, potem ko je prva dva osvojila z rojakom Maheshem Bhupathijem (OP Avstralije 2009 in OP Francije 2012), s Soaresem pa je moči združila šele pred kratkim, saj je letos nastopala že z Romunom Horio Tecăuom, s katerim je na OP Avstralije igrala finale mešanih dvojic, a ga izgubila.

Za Soaresa je newyorška lovorika že druga v karieri, saj je prav tako v mešanih dvojicah leta 2012 pokal dvignil skupaj z Rusinjo Jekaterino Makarovo.

 

Izid, finale, mešane dvojice:

Sania Mirza/Bruno Soares (Ind/Bra) - Abigail Spears/Santiago Gonazalez (ZDA/Meh) 6:1, 2:6, 11:9.

Polfinale, ženske

Shuai Peng (Kit) : Caroline Wozniacki (Dan, 10) 6:7, 3:4*

Serena Williams (ZDA) : Jelena Makarova (Rus) 6:1, 6:3