OP ZDA potrdilo: Federerjev čas je minil

Švicarski teniški as Roger Federer prvič po letu 2002 v sezoni brez finala na turnirjih za veliki slam.

Objavljeno
04. september 2013 10.36
S. V., šport
S. V., šport
New York – Odprto prvenstvo ZDA je eden najljubših turnirjev Rogerja Federerja, v New Yorku je osvojil pet od skupno 17 naslovov za veliki slam, a v sezoni – za njegove razmere – velikega zdrsa ga ni rešil niti Flushing Meadows. Prvič po letu 2003 se poslavlja pred četrtfinalom, v osmini finala ga je šokiral Tommy Robredo.

Pet sezon zapored, od 2004 do 2008, je bil Federer popolni newyorški gospodar, tudi ko mu ni šlo na preostalih treh velikih turnirjih – denimo 2008 –, je Veliko jabolko prineslo zadovoljstvo. Letos niti tu ni šlo več, krivulja se je pač že pred časom obrnila navzdol, le redki so tisti, ki še mislijo, da se bo še kdaj spet tudi navzgor. Dejstvo je, da je ta sezona njegova najslabša po več kot desetih letih, prvič po 2002 se ni na nobenem turnirju za grand slam uvrstil v finale. Še več; le enkrat je igral v polfinalu (OP Avstralije), enkrat v četrtfinalu (Roland Garros), senzacionalen poraz v 2. kolu Wimbledona proti Sergeju Stahovskemu pa se danes niti ne zdi več tako naključen.

Tommy Robredo pač nikakor ni sodil med kandidate za zmago nad Federerjem, ne po tem, ko je gladko izgubil vseh deset dosedanjih dvobojev, v katerih je skupno osvojil tri nize. Poleg tega Španec še nikdar na OP ZDA ni prešel osmine finala in četudi se realne Federerjeve moči po uvodnih treh kolih ni dalo oceniti, saj so bili tekmeci preslabi, takšnega razpleta ni bilo pričakovati. Ne poraza, kaj šele tako prepričljivega. A na igrišče Louis Armstrong – to je bil po osmini finala 2006 Švicarjev prvi dvoboj, ki ga ni odigral na osrednjem štadionu, a za to ni kriv njegov zaton, ampak slabo vreme, ki je močno premešalo tudi ponedeljkov spored – je stopil Federer v svoji najslabši podobi. Precej nenavadno je bilo že to, da je izgubil prvo igro na svoj servis, od začetka je nizal neizsiljene napake, bil povsem iz ritma, za igralca, ki je (bil) najboljši v najpomembnejših trenutkih, pa je bil na koncu prav neverjeten tudi podatek, da je zapravil kar 14 od 16 žogic za break, kolikor si jih je priigral …

»Zapravil sem številne priložnosti, boril sem se sam s sabo skozi celotni dvoboj, kar ni ravno prijeten občutek. Ne želim sicer zmanjševati Tommyjevega uspeha, pa vendar, zdi se mi, kot da sem premagal samega sebe,« je zmajeval z glavo vidno razočarani Federer, čigar nezadovoljstvo je bilo na igrišču vidno tudi iz precej bolj živčnega vedenja, kot smo ga sicer vajeni pri njem. Nekdanji prvi igralec sveta tokrat vzroka za poraz ni iskal v bolečinah v hrbtu ali drugih dejavnikih, temveč pri sebi in predvsem v pomanjkanju samozavesti. »Samozavest poskrbi za toliko stvari, o katerih ponavadi ne razmišljaš. A zadnji trije meseci so bili zares težavni, zato tudi ni tiste prave stabilnosti,« je priznal Švicar, ki je do letošnjega Wimbledona nanizal 36 zaporednih uvrstitev med osmerico na turnirjih za veliki slam, zdaj je dvakrat zapored izpadel pred četrtfinalom. Kljub temu se, kot kaže, za velike spremembe ne bo odločil, delo naj bi rešilo težave, je pa jasno, da bo moral v prihodnjih mesecih pokazati več, če bo želel še dvanajstič zapored zaigrati na sklepnem mastersu.

»Premagal sem najboljšega igralca v zgodovini, in to na turnirju, na katerem zares rad igra. To je sanjsko,« je bil na drugi strani navdušen Robredo, ki je preprečil, da bi se na OP ZDA prvič sploh pomerila Federer in Rafael Nadal. Četudi sta velika tekmeca odigrala že 31 dvobojev, niti enega ni gostil največji teniški štadion na svetu, možnosti, da bi se to kdaj sploh zgodilo, so vse manjše. »Igrala sva v finalih vseh preostalih turnirjev za grand slam in verjetno si najino rivalstvo zasluži dvoboj tudi tu. Letos se to pač ne bo zgodilo, ni pa rečeno, da se ne bo v prihodnosti. Bomo videli, upam, da se bo, je pa res, da smo vsak dan starejši,« je ugotavljal Nadal, ki je sicer tudi izgubil uvodni niz proti Philippu Kohlschreiberju, a je v nadaljevanju stvari vendarle postavil na svoje mesto. V drugem četrtfinalu spodnjega dela turnirske razpredelnice se bosta pomerila David Ferrer, ki je ugnal Janka Tipsarevića, in Richard Gasquet, ki je dobil maratonski dvoboj proti Milošu Raoniću. Slednji je v več kot štiri ure in pol trajajoči partiji (v kateri sta se na trenerski klopi pomerila nekdanja mentor in varovanec, Riccardo Piatti ter Ivan Ljubičić) izstrelil 39 asov, osvojil 12 točk več, pa se vendar poslovil od turnirja.

New York po osmini finala ženskih dvojic zapušča tudi Polona Hercog, kar pomeni, da od Slovencev na OP ZDA ostaja le še Katarina Srebotnik, ki se bo z Nadjo Petrovo za polfinale pomerila s češko navezo Andrea Hlavačkova-Lucie Hradecka.