OP ZDA: Rafa in Nole v finalu tudi pred dvojico McEnroe-Lendl

Španec Rafael Nadal je v polfinalu OP ZDA s 6:4, 7:6 (1) in 6:2 premagal Francoza Richarda Gasqueta.

Objavljeno
08. september 2013 10.08
SPO-TEN-GSE-2013-US-OPEN---DAY-13
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

New York - Potem ko je imel Srb Novak Đoković v polfinalu OP ZDA zelo težko nalogo in se pet nizov mučil s Švicarjem Stanislasom Wawrinko, je sinoči do uvrstive v finale prišel še Španec Rafael Nadal. Njegova naloga je bila veliko lažja, na koncu pa je bil s 6:4, 7:6 (1) in 6:2 boljši od osmega nosilca, Francoza Richarda Gasqueta.

Za Nadala, zmagovalca turnirja leta 2010, je to tretja uvrstitev v finale v New Yorku. Lani je turnir zamudil zaradi poškodbe kolena, zato je bil letos še toliko bolj vesel, da se bo lahko znova meril za naslov. »Neverjetno. To je zame sanjsko, saj lani nisem dobil te priložnosti. Za menoj sta res dva odlična tedna,« se je po dvoboju veselil Španec.

Teniški navdušenci bodo tako jutri zvečer dočakali nov obračun trenutno vodilnih na lestvici. To bo že 37. dvoboj Rafe in Novaka, boljšo statistiko v teh dvobojih vodi Nadal z 21:15. Španec ga je premagal tudi v finalu New Yorka, za naslov leta 2010, a nato leto pozneje izgubil, ko je do prve lovorike prišel Đoković. Njuno rivalstvo se je začelo leta 2006, v finalu v New Yorku pa bosta z novim medsebojnim obračunom izboljšala tudi rekord legend Johna McEnroeja in Ivana Lendla. S 36 dvoboji sta doslej veljala za tekmeca, ki sta se med seboj pomerila največkrat v zgodovini.

»Novak je izjemen igralec, to o njem govorijo že rezultati sami. Je eden najboljših igralcev, kar sem jih kdaj srečal. Je šampion in tega se zavedam. Težko bo, a sem pripravljen na dvoboj,« je dejal Nadal, ki se bo po svojem izjemnem letu boril za svoj 13. naslov na velikih turnirjih.

Španec vztrajno ponavlja, kako vesel je vsakega uspeha na igrišču, saj se zaveda, da še pred letom dni ni bil daleč od tega, da zaradi poškodovanih kolen pri 26 letih konča kariero. A se je po sedmih mesecih mukotrpnega okrevanja spomladi letos vrnil na igrišča, odtlej pa osvojil devet naslovov, vključno z rekordnim osmim na OP Francije, ob 59 zmagah doživel le tri poraze. Tudi po prehodu s peščene na trdo podlago, njegova forma ni padla, temveč se je k večjemu še izboljšal.

Tega se dobro zaveda tudi Đoković, ki je letos že nekajkrat občutil Nadalovo moč. Rafa je dobil kar pet od njunih zadnjih šestih srečanj. Nazadnje v polfinalu mastersa v Montrealu in na odprtem prvenstvu Francije v Parizu. »Ni dvoma, je najbolj vroč igralec tega leta,« se je zavedal Nole, ki bo ne glede na izid finala ubranil prvo mesto na jakostni lestvici ATP. Srb bo v finalu OP ZDA zaigral četrtič zapored, lani je klonil proti Britancu Andyju Murrayju.

Ženske dvojice Čehinjama

Čehinji Andrea Hlavackova in Lucie Hradecka sta zmagovalki odprtega teniškega prvenstva ZDA v New Yorku v konkurenci ženskih dvojic. Peti nosilki sta v finalu s 6:7 (4), 6:1 in 6:4 premagali osmo postavljeno avstralsko navezo Ashleigh Barty - Casey Dellacqua.

V moškem finalu dvojic se bosta drevi Indijec Leander Paes in Čeh Radek Štepanek pomerila z Avstrijcem Alexandrom Peyo in Brazilcem Brunom Soaresom.

 

OP ZDA

Moški, polfinale:

Novak Đoković (Srb/1) - Stanislas Wawrinka (Šve/9) 2:6, 7:6 (4), 3:6, 6:3, 6:4;

Rafael Nadal (Špa/2) - Richard Gasquet (Fra/8) 6:4, 7:6 (1), 6:2.

Ženske dvojice:

Andrea Hlavackova/Lucie Hradecka (Češ/5) - Ashleigh Barty/Casey Dellacqua (Avs/8) 6:7 (4), 6:1, 6:4.