OP ZDA: Serena in Nole v polfinalu, Nišikori melje naprej

Japonski teniški igralec Kei Nišikori se je prvič doslej prebil v polfinale turnirja velike četverice.

Objavljeno
04. september 2014 10.51
2014 US Open Tennis
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

New York - Prva dama svetovnega tenisa Serena Williams uspešno nadaljuje pohod proti svoji šesti lovoriki na zadnjem turnirju velike četverice v sezoni, domačem odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku. Izkušena 32-letnica, ki si je na igriščih v Flushing Meadowsu konkurenco pokorila že v prejšnjih dveh letih, je namreč po hitrem postopku, po zgolj uri in treh minutah, s 6:3 in 6:2 odpravila enajsto nosilko, Italijanko Flavio Pennetto. S tem je nadaljevala serijo obračunov brez oddanega niza, doslej so ji tekmice v petih dvobojih odščipnile zgolj 22 iger. Williamsova je postala druga najstarejša igralka v polfinalu New Yorka po Martini Navratilovi, ki se je med četverico pred natanko dvema desetletjema prebila s 34 leti.

V moški konkurenci je že znan prvi polfinalni par: prvopostavljeni Novak Đoković se bo pomeril z dokaj presenetljivim desetim nosilcem Keijem Nišikorijem. Srb je v petem poskusu oddal prvi niz na turnirju, izmaknil mu ga je osmopostavljeni Škot Andy Murray, ki je bil v prvi polovici dvoboja povsem enakovreden favoriziranemu tekmecu (dva niza sta se končala šele po podaljšani igri), nato pa je »Nole« premaknil v višjo prestavo. Poraženec si je privoščil kar 65 neizsiljenih napak, torej kar 17 več od prvega loparja sveta, ki je doslej na OP ZDA zmagal zgolj leta 2011, se je pa že osmič zapored prebil v polfinale tega turnirja.

V polfinalu se mu bo skušal po robu postaviti Nišikori, ki pred tem še na nobenem od turnirjev velike četverice ni prišel tako daleč, najdlje predlani v Melbournu - do četrtfinala. V osmini finala je odpravil petopostavljenega Kanadčana Miloša Raonića, tokrat pa je bil po več kot štiriurni srhljivki boljši še od tretjega nosilca Stana Wawrinke, letošnjega zmagovalca odprtega prvenstva Avstralije. Švicar je moral potegniti kratko, čeravno je primazal kar 18 asov in imel 84-odstotni izkoristek prvega servisa, a si je po drugi strani privoščil kar 78 lastnih spodrsljajev (Nišikori le 51). Japonec se je doslej z Đokovićem pomeril trikrat in vpisal eno zmago, v polfinalu Basla leta 2011, medtem ko se je nazadnje, letos v Miamiju, Srb skozi polfinale sprehodil brez boja, saj je Kei obračun predal zavoljo poškodbe. Zanimivo: Nišikori je prvi japonski polfinalist turnirja za veliki slam po davnem letu 1933, ko se je to posrečilo Jiriju Satohu v Wimbledonu.

IZIDI OP ZDA V NEW YORKU

Moški, četrtfinale

Novak Đoković (Srb, 1) : Andy Murray (VB, 8) 7:6 (1), 6:7 (1), 6:2, 6:4
Kei Nišikori (Jap, 10) : Stan Wawrinka (Švi, 3) 3:6, 7:5, 7:6 (7), 6:7 (5), 6:4

Ženske, četrtfinale

Serena Williams (ZDA, 1) : Flavia Pennetta (Ita, 11) 6:3, 6:2