OP ZDA: Serena proti Azarenki za ubranitev lanske krone

V finalu OP ZDA se bosta tako ko lani pomerili Američanka Serena Williams in Belorusinja Viktorija Azarenka.

Objavljeno
07. september 2013 10.10
TENNIS-OPEN/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

New York - Finale posameznic na turnirju za grand slam v New Yorku bo tako kot pred letom dni postregel z dvobojem prve in druge igralke sveta, Američanke Serene Williams in Belorusinje Viktorije Azarenke. Obe sta se brez večjih težav prebili vse do zadnje stopničke. Williamsova je s 6:0 in 6:3 ugnala Kitajko Li Na, Azarenka oa je bila s 6:4 in 6:2 boljša od Italijanke Flavie Pennette.

Američanka bo tako skušala ubraniti naslov in osvojiti že svoj 17. veliki turnir, s čimer bi postala najstarejša zmagovalka OP ZDA v zgodovini. Obenem bi se na četrtem mestu večne lestvice povsem približala Martini Navratilovi in Chris Evert (18), na čelu pa je Nemka Steffi Graf, ki je osvojila 22 grand slamov. »O teh rekordih sploh še ne razmišljam. Je blizu, vendar še vedno daleč. Obenem se zavedam, da so pred menoj legendarne igralke. Zame je trenutno najpomembnejše, da bi ubranila lansko zmago. To bi bilo prečudovito. Zato se osredotočam predvsem na finalni dvoboj, v katerem bom skušala uresničiti vse prvine, ki jih vadim na treningih,« je dejala Williamsova, ki je na dosedanjih šestih srečanjih na turnirju izgubila le 16 iger in lahko postane prva po letu 2008, ki bo turnir končala brez izgubljenega niza.

Belorusinja se bo na drugi strani skušala oddolžiti za poraz v lanskem finalu, v katerem sta postregli z odlično teniško predstavo. Serena, ki v medsebojni statistiki dvobojev vodi z 12:3, bo skušala osvojiti že svoj peti naslov v New Yorku in znova ugnati 24-letno nasprotnico, ki je sicer bila boljša v njunem zadnjem srečanju: v finalu Cincinnatija. A bo kot domačinka računala tudi na podporo s tribun.

»Z Viktorijo vedno igrava dobre dvoboje. Je odlična igralka, ki zna dvigniti raven svoje igre, ko je to potrebno,« je po polfinalni zmagi povedala Williamsova, potem ko je po samo 29 minutah in treh breakih dobila prvi niz. Kitajka se je nekoliko bolje upirala v drugem nizu, a vendarle osvojila le tri igre. Skupaj je Američanka do polfinala oddala le 13 iger.

Azarenka je za uvrstitev v finale premagala italijansko veteranko, ki je na lestvici šele na 83. mestu. Pri zmagi sicer ni bila tako suverena kot njena nasprotnica v finalu, saj sta tekmici skupaj naredili 13 breakov, sama pa je azgrešila šest dvojnih napak in še 25 neizsiljenih. »Za nama je odličen boj, v katerem je bilo veliko čustev. Ni bilo lahko, težko sem našla ritem, Flavia pa se je dobro upirala. Nisem mogla razviti svoje igre,« je dejala in se že veselila nastopa v finalu. »Veselim se že, da bom spet igrala v finalu. Spet sem dobila priložnost, da se borim za končno lovoriko. Znova se bom pomerila z najboljšo igralko na svetu. Borila se bom z vsem srcem in z vso močjo,« je obljubila.

 

OP ZDA

Ženske, polfinale:

Viktorija Azarenka (Blr/2) - Flavia Pennetta (Ita) 6:4, 6:2

Serena Williams (ZDA/1) - Li Na (Kit/5) 6:0, 6:3

Ženske dvojice, polfinale:

Andrea Hlavackova/Lucie Hradecka (Češ/Češ/5) - Serena Williams/Venus Williams (ZDA/ZDA) 6:4, 6:2

Mešane dvojice, finale:

Andrea Hlavackova/Max Mirnyi (Češ/Blr/7) - Abigail Spears/Santiago Gonzalez (ZDA/Meh) 7:6 (5), 6:3