Opolzki Nastase se je pokesal

Njegove nedostojne besede »Bomo videli, kaj bo prišlo ven. Čokolada z mlekom?« so sprožile vsesplošno zgražanje.

Objavljeno
02. maj 2017 10.11
Romania Nastase Award
J. P.
J. P.

Bukarešta - Opolzki nekdanji teniški as in zdaj kapetan romunske ženske reprezentance Ilie Nastase se je prvi igralki sveta, Američanki Sereni Williams, opravičil za povsem nedostojno pripombo glede nosečnosti, ki jo je domači sedmi sili navrgel ob robu dvoboja pokala fed z Veliko Britanijo. Dogajanje na igrišču je bilo žal v senci njegovih vedenjskih ekscesov, s katerimi je tekmečevo udarno orožje Johanno Konto spravil celo v neutolažljiv jok in za kratko prekinil dvoboj.

Zaradi nedostojnega obnašanja je moral v spremstvu varnostnikov zapustiti štadion, nakopal pa si je številne kritike, tudi slovite romunske telovadke Nadie Comaneci. Že pred dvobojem pokala fed je namreč Serenino veselo pričakovanje prvorojenca komentiral z žaljivimi rasističnimi besedami: »Bomo videli, kaj bo prišlo ven. Čokolada z mlekom?« Pritisk nanj je bil takšen, da se je nekaj dni pozneje ameriški zvezdnici in zgroženi javnosti vendarle opravičil.

»Bil je spontan odziv, toda - kot vidim zdaj - neprimeren. Moje besede so bile nedopustne, z njimi sem sprožil vsesplošen nemir in zgražanje. Zavedam se, da to opravičilo ne bo zmanjšalo teže izrečenih besed, niti če upoštevamo vse okoliščine, napetost dogodka in moj pregovorno dolg jezik. Vseeno prosim za razumevanje in sprejem opravičila, čeravno zdaj morda ne pomeni veliko. Tenis je moje življenje od petega leta starosti, zdaj sem z nepremišljenim dejanjem naredil črno piko na šport, ki mi pomeni vse,« se je kesal 70-letni Nastase.