Peščenih igrišč ne mara, ker si umaže avto

Na Roland Garrosu izpadla 13. in 18. nosilec Berdych in Kyrgios, slednji spet razbil dva loparja in dobil kazensko točko.

Objavljeno
02. junij 2017 01.53
Saša Verčič
Saša Verčič
Pariz – Najvišje postavljeni nosilci na Roland Garrosu so resda bolj ali manj zanesljivo preskočili uvodni oviri (Andy Murray je denimo dvakrat izgubil po niz), a nekoliko nižje je osip veliko večji. Potem ko sta se Aleksander Zverev (9.) in Jo-Wilfried Tsonga (12.) poslovila že takoj na začetku, sta v 2. kolu izpadla še Tomaš Berdych (13.) in Nick Kyrgios (18.).

Kyrgios, o katerem je bilo doslej zares zelo veliko napisanega in povedanega, čeprav je letos dopolnil šele 22 let, je po precejšnjih pretresih na začetku sezone in javnem linčanju zaradi odnosa na OP Avstralije prek Davisovega pokala spet našel pravo iskrico. Pred kratkim se je po dveh letih spet odločil za sodelovanje s trenerjem, se dogovoril s Sebastienom Grosjeanom in predstavil visoke načrte. »Vseskozi sem vedel, da bom za preboj med najboljšo peterico in za odmeven rezultat na velikih slamih potreboval nekoga ob sebi, ki bi mi pomagal od časa do časa. A na to doslej nisem bil pripravljen, šel sem s tokom, korak za korakom, skušal uživati in igrati. Potem pa sem se odločil, da bom poiskal nekoga, ki me bo znal voditi. Sebastien je pravšnji zame. Njega zanima moje dobro počutje bolj kot teniški rezultati, ve, kdaj potrebujem čas zase, in ve, kako ravnati z mano,« je pojasnjeval Kyrgios, ki je tako na Roland Garrosu – navkljub temu da telesno ni bil stoodstotno nared, saj je imel nekaj težav s poškodbami – tako kot pač na vsakem velikem slamu veliko pričakoval od sebe.

Vsekakor več, kot je bil poraz v 2. kolu proti Kevinu Andersonu, proti kateremu je sicer osvojil uvodni niz, nato pa je na površje spet prišel »dobri-stari« Nick. Razbijanje loparjev (uničil je dva), kazenska točka in poraz proti Južnoafričanu, ki so mu lani in na začetku letošnje sezone kar nekaj preglavic povzročale poškodbe, tako da je izpadel iz top 50, je kaj hitro postal neizbežen. Glede na to, da so za Avstralca le grand slami tisti, ki zares štejejo in ki dajejo dobro ime igralcu, je bil zgodnji izpad vsekakor veliko razočaranje, glede na njegov odnos do peščenih igrišč pa ne tako veliko presenečenje. »Pesek nikakor ni moja najljubša podlaga. Nimam rad teka, to je prvo, potem mi ni všeč, da se mi na pesku umažejo superge. Ko sem doma, ne treniram prav veliko na peščenih igriščih, ker imam potem tudi umazan avto. Mi je pa všeč, ker so točke bolj zabavne, več raznolikosti je pri udarcih,« ni mogel iz svoje kože niti v Parizu Kyrgios, ki bo zdaj na precej boljši rezultat računal na veliko bolj priljubljeni travi.

Izpadel je tudi Tomaš Berdych, ki je še v soboto igral v finalu Lyona. Od Čeha je bil boljši eden od zvezdnikov naslednje generacije Karen Hačanov, iz te skupine igralcev je med 32 napredoval tudi Hyeon Chung. Andy Murray je tako kot v uvodnem dvoboju izgubil niz, njegova naslednja partija pa bi bila lahko prava poslastica. Pomeril se bo namreč z Juanom Martinom del Potrom, veliko pa bo odvisno od počutja slednjega, saj je bil pred začetkom turnirja njegov nastop celo nekoliko vprašljiv.

Pri ženskah sta Jelena Svitolina in Simona Halep, ki v vsej nepredvidljivosti sodita med favoritinje, napredovali v 3. kolo, medtem ko sta turnir v ženskih oziroma mešanih dvojicah uspešno začeli Katarina Srebotnik (z Abigail Spears) in Andreja Klepač (z Dominicom Inglotom).