Pique od večje žoge še k manjši?

Barcelonin nogometni as želi s skupino somišljenikov vpeljati teniško svetovno prvenstvo 16 reprezentanc.

Objavljeno
15. maj 2017 17.03
Saša Verčič
Saša Verčič
Da so nogometni igralci veliki teniški privrženci (in tudi teniški igralci nogometni, seveda), je znano, saj jih je moč opaziti na številnih turnirjih, sploh tistih za veliki slam in iz serije masters. Minuli teden je bil tako v Madridu najbolj na očeh Gerard Pique, ki pa ni zgolj užival v tenisu, ampak se je mudil na številnih sestankih, saj želi vpeljati novo tekmovanje. Teniško.

Da imajo številni igralci glede ekipnega moškega tekmovanja, Davisovega pokala, veliko in vedno pogostejše pomisleke, je znano. Resda gre za enega od športnih tekmovanj z najdaljšo tradicijo, a predvsem največji zvezdniki dajo na to vedno manj, kadar le lahko, Mednarodno teniško zvezo (ITF) pozivajo k spremembah, ker jih ni, nestrinjanje kažejo na svoj način – ne igrajo. Oziroma zelo poredko, največkrat da zadostijo normi za nastop na olimpijskih igrah, na katere vodi pot prav preko Davisovega pokala, v zadnjih letih pa se je nekajkrat zdelo, da je bil za največje ase to tudi neke vrste projekt, potem ko so hoteli svojo zbirko lovorik dopolniti še z veliko solato posodo.

Pri ITF so bili za pozive k spremembam doslej gluhi, zato so se začele pojavljati nove zamisli, ki so konkurenčne Davisovemu pokalu. Ena takšnih je gotovo Laverjev pokal, ki ga bo septembra premierno gostila Praga, spominja pa na golfistični Ryderjev pokal, saj se bosta pomerila Evropa in preostanek sveta. Glede na to, da je Rod Laver posodil ime tekmovanju in da je med glavnimi pri projektu Roger Federer, je verjetnost za uspešnost precejšnja. Če se bodo izpolnile zamisli branilca Barcelone in španske nogometne reprezentance Gerarda Piqueja ter skupine somišljenikov, pa bo Davisov pokal dobil še eno konkurenčno tekmovanje, o kakršnem so nekateri igralci že dalj časa govorili. Oziroma so si želeli, da bi se v takšno spremenilo ta čas edino ekipno teniško tekmovanje, pri katerem so predvsem moteči štirje termini v letu – februarja, aprila, septembra in novembra –, dva sta takoj za velikim slamom. Pique, ki ima svoje podjetje za proizvodnjo video igric in je odigral pomembno vlogo pri sklenitvi sponzorske pogodbe Barcelone z japonskim opremljevalcem Rakuten, nekega dne pa si želi postati tudi Barçin predsednik, tako zdaj predstavlja svojo idejo – nekakšno svetovno teniško prvenstvo, na katerem bi se na eni lokaciji merilo 16 reprezentanc največ deset dni. Pique je prepričan, da bi tekmovanje, na katerem bi lahko ob močni sponzorski podpori med igralce razdelili več milijonov evrov, pritegnilo največje zvezdnike. In trije največji na turnirju v Madridu, kjer se je mudil prejšnji teden in se sestal tudi s predsednikom ATP Chrisom Kermodom, so ga že podprli.

»Nove stvari v tenisu nikdar niso bile preproste, saj je veliko ovir, je pa to zelo zanimiva ideja. Če se bo uresničila, bo to nekaj odličnega. Tenis potrebuje takšne dogodke,« ocenjuje prvi igralec sveta Andy Murray, pritrjuje pa mu tudi njegov najbližji zasledovalec Novak Đoković. Slednjega je tako ali tako najbolj »pogrelo«, da so se pri ITF doslej še najbolj zavzeli za spremembo, ki je sam niti najmanj ne podpira, namreč da bi se finale Davisovega pokala igral na nevtralnem prizorišču, kar bi gotovo vzelo velik del čara. »To, da želi eden od največjih nogometnih igralcev v zgodovini priti v tenis po poslovni poti, je lahko za naš šport samo pozitivno. Večkrat sva se pogovarjala na to temo, vendar pa ni še nič uradnega. Določene ideje in projekti obstajajo, ne vemo pa, če se bodo uresničili, to je odvisno od več dejavnikov. Teniški svet je zapleten, ker je pač več zvez, ki potem bdijo nad določenimi tekmovanji, tudi koledar je zelo natrpan, sem pa res vesel, da so ljudje, kot je Gerard, pripravljeni vlagati čas in energijo, da bi dvignili tenis na višjo raven. Upam, da bo ideja zaživela. Ne vem, kakšna bo prihodnost Davisovega pokala, bodo pa tu vsekakor potrebne radikalne spremembe,« pravi Đoković, dvojici pa se pridružuje tudi Rafael Nadal, sicer znan kot velik privrženec največjega Barceloninega tekmeca, madridskega Reala. 

»Ideja je odlična, upam, da se bo uresničila. Mislim, da ta čas v tenisu pogrešamo prav eno takšno tekmovanje,« ocenjuje Rafa, ki hkrati upa, da bo vse skupaj le prebudilo vodilne pri ITF. »Ne želim govoriti o odgovoru na Davisov pokal, nanj imam res izjemno lepe, neponovljive spomine. Nikdar ne bom rekel slabe besede o Davisovem pokalu, kar se tiče pa ITF, je dejstvo, da gre za statično organizacijo, ki se ni niti najmanj prilagodila novim časom,« opozarja Nadal, pri čemer se zdi, da so končno tudi pri ITF spoznali, da sklicevanje na tradicijo in na dejstvo, da v Davisovem pokalu igra več kot 130 držav, večno le ne bo šlo. Avgusta bodo tako vendarle odločali o večjih spremembah, vprašanje je le, ali bodo šle te v pravo smer in ali bodo še pravočasne.