Po izjemni sezoni Đoković najboljše prihranil za konec

Moški masters: Đoković v uvodnem dvoboju pometel z Nišikorijem, Federer boljši od Berdycha.

Objavljeno
16. november 2015 02.23
Posodobljeno
16. november 2015 07.00
S. V., šport
S. V., šport
London – Četudi sklepni turnir teniške sezone v areni O2 gosti najboljših osem igralcev sveta, torej zelo izbrano druščino, so razlike med njimi še vedno zelo velike. V uvodnem dvoboju je tako prvi nosilec Novak Đoković v le 65 minutah s kar 6:1, 6:1 ugnal osmega Keija Nišikorija, nato pa zasluženo prejel lovoriko za prvega igralca sveta v tej sezoni.

Nišikori, ki je imel letos kar nekaj zdravstvenih težav in je tudi zadnji del rednega dela sezone v Parizu končal predčasno, z vdajo, si pred dvobojem z Đokovićem ni delal utvar. Srb je ta čas pač v povsem svojem razredu in nič čudnega ni, da mu je Japonec prepustil vlogo absolutnega favorita. A malce večjega odpora se je vendarle nadejal, četudi se zdi, da navkljub drugačnim trditvam vendarle ni stoodstotno nared. Odkar je lani na OP ZDA v polfinalu šokiral Đokovića, resda prestižne zmage nad prvim igralcem sveta ni več dosegel, je bil pa v vseh treh vmesnih medsebojnih partijah veliko bolj enakovreden, dvakrat je osvojil tudi niz.

Včeraj torej le dve igri, dobra ura je bila dovolj, da je Nole nadaljeval svoj zmagoviti pohod, dobil 23. zaporedni dvoboj, 79. letos (v 84 dvobojih), na mastersu, na katerem je neporažen od leta 2012, pa 15. v nizu. Njegova prevlada je bila popolna, boljši je bil prav v vseh statističnih prvinah, skupno je na svoj servis izgubil komajda devet točk, ni se soočil z nobeno žogico za break, Nišikori je imel na koncu višjo številko le pri dvojnih in neizsiljenih napakah … »Sram me je ob takem rezultatu, a čakata me še dva dvoboja,« je priznal tudi Japonec, s 25 leti sicer najmlajši udeleženec mastersa, medtem ko je bil seveda Srb veliko bolj zadovoljen. »Brez kakršnegakoli dvoma, čutil sem, da je bil to moj najboljši tenis v tej sezoni. Izjemna predstava, le upal sem lahko na kaj takšnega. Na igrišču se res počutim zelo dobro,« je ocenil Đoković, ki se je ob tem tudi poklonil žrtvam petkovega terorističnega napada v Parizu, zaradi katerega so v londonski dvorani O2 varnostni ukrepi močno poostreni, dvoboji pa se začnejo z minuto molka.

Gladka zmaga za uvod pa ni bila edini razlog za včerajšnje Đokovićevo zadovoljstvo, po dvoboju z Nišikorijem je namreč prejel lovoriko za št. 1 ob koncu leta. Še četrto v zadnjih petih letih. »Vsekakor najboljša sezona v karieri, najboljše leto v mojem življenju. Vse stvari so se postavile na svoje mesto, zato takšna stalnost mojih rezultatov. Sezoni 2011 in 2015 vsekakor izstopata, nanju gledam s ponosom in veseljem,« je dejal srbski superzvezdnik, potem ko je postal šesti igralec z vsaj štirimi pokali za končno št. 1. Pred njim je to uspelo Petu Samprasu (šestkrat), Jimmyju Connorsu in Rogerju Federerju (petkrat), Ivanu Lendlu in Johnu McEnroeju (štirikrat). Đoković se je na 1. mesto – že tretjič – prebil 7. julija lani in je odtlej na prestolu nedotakljiv, skupno je doslej vladal moškemu tenisu 172 tednov, pri čemer so bili dlje na vrhu le Federer (302), Sampras (286), Lendl (270) in Connors (268).

Tudi drugi dvoboj v skupini Stan Smith se je razpletel po pričakovanjih, čeprav je Roger Federer začel z nenavadno velikim številom napak (prvo igro na svoj servis je izgubil brez osvojene točke), a na koncu Tomaša Berdycha ugnal s 6:4, 6:2.

Danes se dogajanje seli v skupino Ilie Nastase, poslastica pa naj bi bil večerni dvoboj (ob 21. uri po srednjeevropskem času) med Stanom Wawrinko in Rafaelom Nadalom. Popoldne (15.) se bosta pomerila domači adut Andy Murray in še David Ferrer.