Po slabi sezoni Srebotnikove nova partnerka

Slovenska teniška igralka Katarina Srebotnik odslej namesto s Caroline Garcia s Timeo Babos.

Objavljeno
23. november 2015 01.08
ap-Britain Tennis Eastbourne
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ljubljana – Katarina Srebotnik je letos med dvojicami na sklepnem turnirju nastopila že devetič, a s sezono, ki jo končuje na 14. mestu teniške lestvice, še zdaleč ni zadovoljna. Posledica je logična: po mastersu se je razšla s soigralko Caroline Garcia, prihodnje leto bo igrala skupaj z Madžarko Timeo Babos.

Prejšnje leto, ki je prineslo razhod s Kveto Peschke, je bilo za Velenjčanko razočaranje, letošnje, od katerega si je obetala zelo veliko, prav tako. Njena ocena, da se bosta z mlado Garcio ujeli in da igranje Francozinje v obeh konkurencah ne bo prineslo prav nikakršnih težav, je bila napačna. Resda sta takoj začeli s finalom Brisbana, osvojili Eastbourne, se za lovoriko borili še v Stuttgartu in Torontu, dvakrat pa premagali najboljšo navezo sveta Martina Hingis-Sania Mirza, a vse drugo je bilo daleč od pričakovanj, predvsem na turnirjih za veliki slam, ko sta le na OP ZDA igrali v četrtfinalu, kar dvakrat (Pariz, Wimbledon) sta izpadli celo že v 2. kolu.

»Vsekakor sem pričakovala boljšo sezono, začela sem jo kot članica deseterice, zdaj sem 14., kar je zame porazno. To je zame ena slabših sezon, to nikakor niso rezultati, ki sem si jih želela,« priznava Kata, ki dobro ve, kaj je šlo narobe. »S Caroline sem poskusila nekaj novega, gre za igralko, ki se prebija, in mislila sem, da se bosta najini igri dopolnjevali. A vzrok za slabe rezultate se je skrival v tem, da nisva imeli časa za skupne treninge, saj se je ona takorekoč povsem osredotočila na igro posameznic. Zato sem morala trenirati z drugimi, na tak način pa kot dvojica ne moreš napredovati. Zame je bila to izguba časa. Škoda, ker tako nisva izkoristili najinega potenciala, ko sva obe igrali dobro, sva premagovali tudi najboljše. Žalostna sem bila, ko sem videla, kaj bi lahko dosegli skupaj,« razkriva naša najboljša igralka v samostojni Sloveniji, ki je po lanskih pogovorih z ekipo Francozinje dobila povsem drugačen občutek glede sodelovanja. Je pa tudi res, da Garcii med posameznicami letos ni šlo tako, kot je načrtovala, pridobila je zgolj tri mesta (z 38. na 35.), to pa je vplivalo tudi na dvojice.

Marsikdo bi bil sicer zadovoljen s 14. mestom na svetu, Srebotnikova pač ne, zato je bila logična poteza zamenjava soigralke, to bo poslej 22-letna Timea Babos, ki je 11. med dvojicami in 84. med posameznicami. »Gre za uveljavljeno igralko dvojic, osvajala je že velike turnirje, vajena je pomembnih tekem. In kar je prav tako zelo pomembno, že od začetka bova povsod nosilki, kar s Caroline nisva bili. Resda je tudi njena prioriteta konkurenca posameznic, a dvojice so visoko na tem seznamu. Prepričana sem, da se ne bo ponovila izkušnja z Garcio, dvojic ne bo zapostavljala,« pravi Srebotnikova, ki zelo veliko izbire pri soigralkah nima, sploh ne pri takšnih, ki bi se posvečale zgolj dvojicam. Te namreč že imajo stalne partnerke, določene skupne uspehe, zaupanje, da zmorejo, nenazadnje pa je pred nami še olimpijska sezona. »Na voljo so igralke, ki pač so, merila sem na eno od najboljših, da bi bili že takoj nosilki, kar bo prineslo precejšnjo razbremenitev in večjo neodvisnost od žrebov, najina želja pa je, da ostaneva v vrhu,« še dodaja Kata, ki pri 34 letih nima prav nikakršnega namena, da bi se pridružila valu upokojitev slovenskih športnikov. »Upokojitev? Niti slučajno, na kraj pameti mi ne pade kaj takšnega. Telesno in psihično se počutim nared, imam še dovolj moči, da 'šibam' dalje,« ne zmanjka zanosa zaljubljenki v tenis, ki se po kratkem premoru že začenja pripravljati na naslednjo sezono.