Pokal fed: Kvitova priborila vodstvo, Šarapova izenačenje

Po prvem dvoboju finala pokala fed Čehinje proti Rusinjam vodijo z 1:0. Petra Kvitova je ugnala Anastazijo Pavljučenkovo.

Objavljeno
14. november 2015 17.11
TENNIS-FEDCUP/RUSSIA-CZECH
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Praga - Po prvem dnevu finala pokala fed je izid med Češko in Rusijo izenačen na 1:1. Prvo točko za gostiteljice v Pragi je dobila Petra Kvitova, ki je z 2:6, 6:1, 6:1 premagala Anastazijo Pavljučenkovo. Za Rusijo je izenačila Marija Šarapova, ki je bila v dveh nizih boljša od Karoline Pliškove s 6:3 in 6:4.

Kvitova je slabo začela, nizala neizsiljene napake in že v tretji igri izgubila igro na svoj servis. Od prvih desetih začetnih udarcev je le štiri umestila v igrišče, nasprotnica pa je kajpak izkoristila odlično priložnost in po 34 minutah prišla do vodstva. »Ko sem stopila na igrišče, sem bila utrujena, roke in noge so bile trde, nisem se dobro gibala,« je dejala 25-letnica, ki pa se je nato v drugem nizu hitro pobrala. Že v drugi igri je izkoristila priložnost za break in Pavljučenkovo odpravila z dvakrat 6:1.

»V drugem nizu sem si le želela zadržati svoj začetni udarec in naposled je pripla tudi priložnost, da ga odvzamem tekmici. Mislim, da je bila tista druga igra drugega niza ključna za nadaljevanje,« je dejala dvakratna zmagovalka Wimbledona.

Šarapova je dobila prvi medsebojni dvoboj s Pliškovo, ki se je sicer dobro upirala, a ruska zvezdnica je bila premočna. »Bila sem nervozna in naredila nekaj nepotrebnih napak. A v končni fazi sem zadovoljna z zmago,« je dejala petkratna zmagovalka turnirjev za grand slam, ki je sicer nanizala devet dvojnih napak, a tudi Pliškova je za svoj poraz okrivila slab prvi servis. »Morala bi ograti bolje, saj sem imela svoje priložnosti,« je dejala 23-letna Čehinja.

 

Čehinje so favoritinje za zmago, saj so branilke naslova, igrajo pred domačo publiko v nabito polni dvorani O2, hkrati pa imajo tudi višjeuvrščene igralke na lestvici WTA od tekmic. Čehinje so v zadnjih štirih sezonah trikrat osvojile pokal fed, žensko različico moškega ekipnega tekmovanja za Davisov pokal.

Zmagovalka bo tista ekipa, ki bo prva prišla do treh točk. V nedeljo sta na sporedu dva dvoboja posameznic, na koncu pa še igra dvojic.

POKAL FED, FINALE:

Češka - Rusija 1:1

Petra Kvitova - Anastazija Pavljučenkova 2:6, 6:1, 6:1

Karolina Pliškova - Marija Šarapova 3:6, 4:6

Nedelja:

Petra Kvitova - Marija Šarapova

Karolina Pliškova - Anastazija Pavljučenkova

Lucie Šafarova/Barbora Stricova - Jekaterina Makarova/Jelena Vesni