Pol milijarde za lepšo Billie Jean King

Na OP ZDA napovedali pomično streho nad osrednjim igriščem za leto 2016.

Objavljeno
30. avgust 2013 01.28
SPO-TEN-GSE-2013-US-OPEN---DAY-3
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
New York – Dvakrat v uvodnih treh dneh je dež krojil spored OP ZDA, prireditelji so za las spravili pod streho vse dvoboje 1. kola med posamezniki, številni 2. kola in partije dvojic so odpadli. A Američani so se pametno še pred začetkom turnirja zaščitili pred številnimi kritikami ter vse prehiteli z razkritjem, da bo imel štadion Arthur Ashe že leta 2016 streho.

Newyorški prireditelji so že nekaj časa tarča kritik tako med igralci kot med strokovnjaki in gledalci. Prvim – predvsem moškim – nikakor ni povšeči turnirski spored, po katerem je 1. kolo razvlečeno na tri dni, polfinale in finale pa si nato sledita v dveh, pri čemer so se slednjemu letos izognili. Odločilna moška partija je namreč prvič v odprti eri predvidena za ponedeljek, a na ta dan je bila tako ali tako že zadnjih pet let, pač zavoljo vremena. Pozivi h graditvi premične strehe so bili zato vse glasnejši, a so Američani vse skupaj preslišali, toliko raje, ker je jasno, da so se pri gradnji največjega teniškega štadiona, odprtega leta 1997, močno ušteli, ker tega niso predvideli že tedaj. Zanj so odšteli 254 milijonov dolarjev, manj kot dvajset let pozneje bodo v pomično streho – ki se bo zaprla v le petih minutah – vložili še sto milijonov, v celotni teniški center Billie Jean King pa kar 550 mio $. Tudi štadion Louis Armstrong bo namreč dobil novo podobo in streho, na novo bodo zgradili še po velikosti tretjega v Flushing Meadowsu, dnevno si bo tako lahko dvoboje ogledalo po 10.000 gledalcev več. Celotni projekt naj bi bil končan leta 2018, 2016. pa naj bi vendarle že dobili prvo streho.

To je močno razveselilo navijače, saj ne bodo več zaman hodili z vseh koncev države, da bi videli teniške zvezdnike, prirediteljem ne bo več treba vračati denarja za vstopnice, potem ko je v zadnjem času dež redno odplaknil del sporeda, največjim imenom – ki v veliki večini igrajo na dveh največjih igriščih – pa ne bo treba več v nedogled posedati v garderobah, čakati na lepše vreme ali pa neštetokrat na novo začenjati isti dvoboj. »V zadnjih nekaj letih so igralci večkrat izrazili željo, da bi imeli streho in ustregli jim bomo,« je predsednik ameriške teniške zveze Dave Haggerty sporočil težko pričakovano odločitev, s katero se bo OP ZDA pridružilo OP Avstralije in Wimbledonu, medtem ko so prireditelji Roland Garrosa letos prav tako že razgrnili načrte o preureditvi teniškega centra s streho nad osrednjim igriščem za leto 2018.

Zavoljo dežja je tako branilec naslova Andy Murray komajda odigral 1. kolo v sredo, tudi močno okrnjen spored je prinesel nekaj presenečenj (porazi Fabia Fogninija, Jürgena Melzerja, Benoita Paira, tudi Venus Williams), prav za konec pa še slovo Jamesa Blaka, ki ga je v pokoj pospremil Ivo Karlović.

Uvodno kolo je prineslo kar nekaj porazov nosilcev, že drugo pa je odneslo tudi št. 4 Saro Errani. Italijanka, ki še nikdar ni bila tako visoko postavljena, je po porazu proti rojakinji Flavii Pennetta priznala, da se v novi vlogi ni počutila dobro in se zavoljo tega tudi ni znašla. »Občutim preveč pritiska. Ne vem, zakaj, ampak na igrišču ne uživam in to je najhuje, kar se lahko zgodi igralcu,« je v solzah dejala lanska polfinalistka, ki sicer v 1. kolu ni izgubila niti igre.