Polfinale v Parizu brez Đokovića, poslastica Thiem - Nadal  

Nadalov rojak Carreño-Busta je pri zaostanku z 2:6 in 0:2 predal četrtfinalni dvoboj, za Srba usoden Avstrijec Thiem. 

Objavljeno
07. junij 2017 13.19
Posodobljeno
07. junij 2017 13.19
TENNIS-FRA-OPEN-MEN
J. P., N. Gr.
J. P., N. Gr.

Pariz - Španski teniški zvezdnik Rafael Nadal je prvi polfinalist Roland Garrosa, drugega letošnjega turnirja velike četverice. V četrtfinalu je imel četrtopostavljeni »lopar« na papirju najlažje delo z dvajsetim nosilcem, rojakom Pablom Carreño-Busto, ki se je po zaostanku z 2:6 in 0:2 v drugem nizu neizenačenega dvoboja vdal. Rafo zdaj na poti v finale, ki bi bil zanj že jubilejni deseti na odprtem prvenstvu Francije v Parizu (v vseh dosedanjih devetih poskusih je zmagal), čaka še šesti nosilec, Avstrijec Dominic Thiem.

V uvodnem nizu so gledalci videli neverjetnih šest brejkov: Nadal je izgubil dve igri na svoj začetni udarec, Carreño-Busta celo vse štiri in za nameček še prvo v drugem nizu. S tem je bilo njegovega odpora konec, zaradi poškodbe trebušne mišice, zaradi katere je zdravniško pomoč iskal že po koncu prvega dela, se je namreč po 52 minutah vdal, že uvrstitev v četrtfinale pa je bila zanj najboljši dosežek v karieri na turnirjih velikega slama. Nadal je postal šele peti igralec v odprti teniški eri z desetimi polfinalnimi nastopi na enem od štirih največjih turnirjev leta. 

Dominic Thiem je v šestem dvoboju prvič strl Đokovićev odpor. Foto: David Vincent/AP.

Razplet drugega četrtfinala, ki se je začel že pred opoldnevom, pa je bil manj predvidljiv. Branilec lanske lovorike in številka 2 svetovnega moškega tenisa, Srb Novak Đoković, ki se je v zadnjih petih letih štirikrat prebil v finale Roland Garrosa, ni namreč osvojil niti niza proti šestopostavljenemu Avstrijcu Dominicu Thiemu, ki je dvigal ritem in po dobrih dveh urah in četrt tekmečev odpor strl s 7:6 (5), 6:3 in 6:0. S tem je 23-letnik ponovil lanski pariški uspeh, ko se je ravno tako pridružil polfinalistom, na predzadnji stopnički pa ga je brez oddanega niza odpravil ravno Đoković.

Danes je bilo ravno obratno, v uvodnem nizu pa je »Nole« zamudil priložnost, da bi dvoboj zapeljal v drugo smer. Po dveh brejkih je namreč vodil s 4:2 in imel servis, ki pa ga ni izkoristil, tekmec je izenačil in nato ohranil mirnejše živce tudi v podaljšani igri. Odtlej je na igrišču povsem zagospodaril Avstrijec: hiter brejk v začetku drugega niza mu je omogočil vodstvo s 3:0, ki ga ni več izpustil iz rok, v zadnjem delu pa je favoriziranemu, toda neprepoznavnemu nasprotniku celo zavezal kravato. Thiem je v šestem medsebojnem obračunu zmagal šele prvič.

Popoldanska četrtfinala sta prinesla pričakovana polfinalista, tako Andy Murray kot Stan Wawrinka pa nista imela večjih težav. Wawrinka je z zanesljivo igro s 3:0 (6:3, 6:3, 6:1) odpihnil Hrvata Marina Čilića in prišel še korak bližje novemu velikemu finalu turnirjev za grand slam. Wawrinka bo v polfinalu še dodatno motiviran, saj bi z morebitno zmago na lestvici ATP skočil na tretje mesto, pred Đokovića, ki tone vse globlje.

Nekoliko težjo nalogo je imel prvi igralec sveta Murray, nasproti mu je stal Japonec Kei Nishikori. Ta je prvi set prepričljivo dobil s 6:2 in v Parizu je zadišalo po presenečenju. Škot se je kasneje le zbral in naslednji niz dobil s 6:1, odločala pa je podaljšana igra tretjega niza, ki jo je s 7:0 dobil Murray in strl odpor Nishikorija. Zadnji niz (6:1) je bil le še formalnost, Murray pa je očitno v pravem trenutku dvignil formo po katastrofalnem začetku leta. 

Polfinalna para sta Murray - Wawrinka in Nadal - Thiem. Ljubljenec pariškega občinstva Nadal naskakuje že deseti naslov v Roland Garrosu, a razigrani 23-letni Dominic Thiem zagotovo ne bo prepustil mesta v finalu brez boja. Glede na vrhunsko igro, s katero je odpihnil Đokovića, je lahko tudi Rafa Nadal pred petkovim obračunom nekoliko v skrbeh.  

Ženski polfinali Halep - Pliškova in Ostapenko - Basczynski

Tretja nosilka odprtega prvenstva Francije v tenisu in četrta igralka z lestvice WTA Romunka Simona Halep se je uvrstila med najboljše štiri, potem ko je v četrtfinalu rešila zaključno žogico za zmago proti Ukrajinki Jelini Svitolini in slavila s 3:6, 7:6 (6) in 6:0. Že prej si je polfinale priigrala tudi druga nosilka Čehinja Karolina Pliškova.

Pliškova, tretja igralka sveta, je imela v četrtfinalu nekoliko lažje delo in je v dveh nizih s 7:6 (3) in 6:4 premagala Francozinjo Caroline Garcia, šele 27. igralko z lestvice WTA. Dvoboj med drugo in tretjo nosilko bo gotovo bolj razburljiv, kot prvi polfinale. Ta je bil znan že v torek, za finale pa se bosta udarili Latvijka Jelena Ostapenko in Švicarka Timea Bacsinszky, 30. nosilka pariškega turnirja.