Premiera po najlepših željah

Slovenska ženska teniška reprezentanca v pokalu fed ugnala Švedsko, Zidanškova Larssonovo. 

Objavljeno
20. april 2017 02.06
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Švedska ženska teniška reprezentanca je na lestvici ITF na 50. mestu in s tem najvišje uvrščena od osmerice na turnirju II. evro-afriške skupine v Šiauliaiju v Litvi. Slovenija je na 80. mestu najslabša, a v včerajšnjem medsebojnem obračunu to ni igralko nikakršne vloge. Slovenke so s Švedinjami opravile s 3:0, danes pa jih čaka Južna Afrika.

Tamara Zidanšek se gotovo ni nadejala takšnega debija za člansko reprezentanco. Švedska ima namreč z Johanno Larsson tudi najvišje uvrščeno igralko s svetovne lestvice (53. mesto) na turnirju in z njo se je pomerila 19-letnica, ki je bila še prejšnji teden v zaporedju WTA najboljša Slovenka (142), preden jo je minuli ponedeljek prehitela Dalila Jakupović (134). Zidanškova prav veliko izkušenj z igralkami najboljše stoterice nima, eno zmago je doslej vpisala proti članicam »top 100« (proti tekmici na 99. mestu WTA), zato je bila izkušena Švedinja seveda velika favoritinja. A na igrišču se je na koncu razpletlo z zelo presenetljivo zmago Slovenke, ki je bila boljša s 6:3, 3:6, 6:3.

»Res sem vesela, da mi je uspela taka premiera. O zmagovalki so odločale malenkosti, kaj lahko bi se razpletlo tudi drugače, ampak so pomembne točke na koncu pripadle meni. Zame je takšna zmaga takorekoč na začetku kariere zelo pomembna. Občutek, da lahko premagaš igralko takšne ravni, da vidiš, da se da, je odličen,« je bila po največji zmagi v karieri zadovoljna naša igralka, ki do te sezone trdih igrišč, na kakršnih se igra tudi v Litvi, ni bila najbolj vajena. A avstralska turneja na tej podlagi na začetku leta jo je prepričala, da bi se lahko tudi na njej dobro znašla, po izpadu v 1. kolu kvalifikacij OP Avstralije je na treh turnirjih ITF vpisala četrtfinale, finale in polfinale. »Ta turneja mi je zelo pomagala pri razvoju, trda igrišča so mi postala všeč, dobila sem nujno potrebne izkušnje,« je ocenila Zidanškova, potem ko je včeraj zapečatila švedsko usodo.

Pred tem je namreč Dalila Jakupović vpisala veliko bolj pričakovano zmago proti Cornelii Lister, četudi se je morala proti 606. igralki sveta močno potruditi za uspeh. Zmagala je namreč s 6:2, 4:6, 6:3. Za skupnih 3:0 je nato poskrbela še dvojica, v kateri je dal kapetan Andrej Kraševec ob Andreji Klepač priložnost 16-letni Kaji Juvan. Slovenki sta bili od Jacqueline Cabaj Awad in Kajse Rinaldo Persson boljši s 6:3, 7:5.

S to zmago je Slovenija storila ogromen korak k osvojitvi 1. mesta v skupini, ki bi ji nato v končnici za uvrstitev v I. evro-afriško skupino prineslo dvoboj z drugouvrščeno reprezentanco skupine B, v kateri pa je za uvod prav tako poraz doživela na papirju najmočnejša ekipa, luksemburška. V skupini A je v drugem dvoboju Norveška s 3:0 premagala Južno Afriko, današnjo tekmico Slovenije. Južna Afrika je veliko slabša reprezentanca od Švedske, njena najboljša igralka Chanel Simmonds je 342. igralka sveta, druga po moči Ilze Hattinng pa 977.