Preplah v Šanghaju, neznanec zagrozil z atentatom na Federerja

Prireditelji turnirja v Šanghaju so prejeli anonimno grožnjo o napadu na Rogerja Federerja in zato poostrili varnostne ukrepe.

Objavljeno
05. oktober 2012 11.27
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Šanghaj - Prirediteljem bližnjega teniškega turnirja serije masters v Šanghaju je prek spletnega bloga neznanec zagrozil, da bo izvedel atentat na prvega igralca na lestvici ATP in najboljšega tenisača v zgodovini, Švicarja Rogerja Federerja. Neznanec je napovedal, da bo poboj izpeljal v soboto, 6. oktobra.

Prireditelji turnirja so zato močno poostrili varnostne ukrepe in igralcem obljubili, da jim bodo zagotovili najvišjo stopnjo varovanja v dvorani in hotelu. »Zadevo smo vzeli zelo resno, ob poostrenih varnostnih ukrepih smo se obrnili tudi na lokalno policijo in povečali stopnjo varovanja za Federerja, a tudi za druge teniške igralce,« je v zvezi s tem dejal Yang Yibin, predstavnik organizatorjev teniškega turnirja v Šanghaju.

Federer je skupaj s svojo družino že prispel v Šanghaj, a prireditelji zaradi varnosti medijem niso razkrili natančne ure prihoda.

Navijač ga je prestrašil v finalu OP Francije 2009

Napadi na igralce na teniških igriščih so sicer redki, eden od najhujših se je zgodil v Hamburgu leta 1993, ko je neznanec z nožem v hrbet zabodel Monico Seles.

Federer je sicer že imel nenavadno izkušnjo z navijačem. V finalu OP Francije leta 2009, je nezanec vdrl na igrišče in mu skušal nadeti baretko. Očitno nenevarnega oboževalca so varnostniki hitro odstranili z igrišča. Dogodek si oglejte v spodnjem videu.

Grožnja tudi Đoković?

Švicar ima ob tem nad glavo še eno grožnjo: Srba Novaka Đokovića, ki ga bo skušal izriniti s prestola na svetovni teniški lestvici. Federer je lani masters v Šanghaju izpustil, v prejšnjih letih pa na štadionu Qi Zhong dvakrat osvojil zaključni turnir sezone, preden so nato dogodek preselili v London.

»Lepo se bo vrniti v Šanghaj. Rad imam to mesto, navijači so izjemni. Na tukajšnjem turnirju sem bil vedno uspešen,« je pred začetkom mastersa povedal Federer, ki ima na prvem mestu 11.805 točk, Đoković na drugem mestu pa 10.470. Zmagovalec turnirja jih bo osvojil 1000, a ker bo Srb v nadaljevanju sezone branil manj lanskih točk, se lahko zgodi, da do konca leta prehiti Švicarja na prvem mestu.

»To je seveda eden od ciljev. Seveda si želim spet postati št. 1, to je del mojih ambicij. Mislim, da mi to lahko uspe do konca leta,« je povedal Đoković, ki lani prav tako ni nastopil v Šanghaju.

Na turnirju z nagradnim skladom 3,53 milijona ameriških dolarjev pa bo nastopil tudi Škot Andy Murray. Zmagovalec grand slama v New Yorku bo na mastersu branil lanski naslov.