Rafael Nadal spet prvi lopar sveta

Španski teniški as Rafael Nadal se je ponovno zavihtel na čelo svetovne lestvice, kjer je dve leti kraljeval Novak Đoković.

Objavljeno
05. oktober 2013 11.35
TENNIS-MEN/CHINA
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Peking – Španski as Rafael Nadal je po več kot dveh letih znova prvi lopar svetovnega tenisa. Za to, da je švignil mimo Novaka Đokovića, ki je bil na tronu kar stoen teden, je potreboval zmago v polfinalu močnega turnirja ATP v Pekingu z nagradnim skladom 3,57 milijona dolarjev – in vknjižil jo je v rekordno hitrem času, po zgolj 37 minutah igre in enem uspešnem breaku. Pri tem mu je, seveda nehote, pomagal kar češki tekmec Tomaš Berdych, ki je moral že v prvem nizu pri zaostanku z 2:4 obračun zaradi poškodbe (uščipnilo ga je v hrbtu) predati.

Sedemindvajsetletni Nadal, sicer zmagovalec trinajstih turnirjev za veliki slam, tudi dveh v tej sezoni (Pariz, New York), je bil nazadnje prvi igralec sveta julija 2011, preden se je začela dveletna era Novaka Đokovića. Španec, ki ni v 27 dvobojih na trdi podlagi letos vpisal še niti enega poraza, se bo v jutrišnjem pekinškem finalu udaril prav s prvopostavljenim Srbom, ki je danes hitro, s 6:4 in 6:2, na kolena spravil polfinalnega izzivalca, Francoza Richarda Gasqueta.

Za žensko lovoriko v Pekingu Serena in Jelena

V finalu ženskega dela pekinškega turnirja se bosta jutri pomerili Američanka Serena Williams in Srbkinja Jelena Janković. Prva igralka sveta je v polfinalu po hitrem postopku odpravila tretjepostavljeno Poljakinjo Agnieszko Radwansko, ki je pred tem domov poslala Polono Hercog, in zmagala s 6:2 in 6:2. S tem se je še dvanajstič letos prebila v finale, doslej je devetkrat zmagala, tudi na turnirjih za veliki slam v Parizu in New Yorku. V drugem polfinalu je osma nosilka Jankovićeva po slabšem začetku izločila deveto, Čehinjo Petro Kvitovo, od katere je bila boljša s 6:7 (7), 6:1 in 6:1.

V finalu Tokia prvi in tretji nosilec

Pričakovani finale pa bodo gledalci jutri videli na turnirju ATP v Tokiu z nagradnim skladom 1,44 milijona dolarjev. Prvi nosilec, Argentinec Juan Martin del Potro, je v polfinalu s 7:6 (7) in 7:6 (1) le stežka strl čvrst odpor šestopostavljenega Španca Nicolasa Almagra, tretji nosilec, Črnogorec s kanadskim potnim listom Miloš Raonić, pa je s 7:6 (49 in 6:1 odpravil Hrvata Ivana Dodiga.