Rola in Kavčič še veliko lažje od pričakovanj

Po prvem dnevu teniškega Davisovega pokala Slovenija vodi proti Južni Afriki z 2:0. Danes v Tivoliju dvoboj dvojic.

Objavljeno
14. september 2013 02.35
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ljubljana – Še lažje od pričakovanj je slovenska reprezentanca v Davisovem pokalu prišla do prvih dveh točk v dvoboju z Južno Afriko. Blaž Rola in Blaž Kavčič sta namreč partiji posameznikov dobila izjemno prepričljivo, oba brez izgubljenega niza, tako da bi lahko naši ekipi obstanek v I. evro-afriški skupini preprečil le še čudež. Danes bo na sporedu dvoboj dvojic.

Četudi Grega Žemlja ne more igrati zavoljo mononukleoze in je Aljaž Bedene reprezentanci znova dal košarico, je Slovenija torej na poti do gladke (in pričakovane) zmage nad Južnoafričani, potem ko je Rola včeraj odlično vskočil na mesto drugega igralca. Ptujčan na papirju sicer ni bil ravno favorit, a jasno je bilo, da je dovolj kakovosten za zmago nad prvim loparjem gostujoče ekipe, Rikom de Voestom. Vprašanje je bilo le, kako se bo »Rolca« odzval v povsem novem položaju, saj je tokratni nastop šele njegov drugi v Davisovem pokalu, še nikdar pa ni igral »živega« dvoboja, torej dvoboja, ki bi še odločal. »Potem ko se je skozi teden pritisk stopnjeval, sem se včeraj pogovoril s psihologinjo in kapetanom, ki sta precej zmanjšala napetost. Dopovedala sta mi, da ni prav nikakršnega razloga, da čutim pritisk, saj je tekmec favorit, sam pa lahko v tej partiji le dobim, poraz ne bi bil prav nič tragičnega. Tako sem na igrišče stopil veliko bolj sproščeno,« je 208. igralec z lestvice ATP pojasnjeval, potem ko je de Voesta ugnal s kar 6:1, 6:4, 6:4, prikazal odlično igro in na nek način s svojo predstavo presenetil vse po vrsti. Južnoafriškemu kapetanu John-Laffnieju de Jagerju na koncu ni ostalo nič drugega, kot da je ptujskemu levičarju napovedal še zelo svetlo prihodnost.

»Tako lahkega dvoboja nikakor nisem pričakoval. Ko sem stopil na igrišče, sem imel dober občutek, da imam možnosti za zmago, nisem pa si mislil, da bi ga lahko premagal na tak način. A zares sem zadovoljen z igro, bolj ne bi mogel biti. Serviral sem odlično, tekmec ni dosegel niti enega breaka, in to v dvoboju na pesku na tri dobljene nize …« je z nasmeškom ugotavljal Rola, potem ko je poskrbel za idealni štart v Tivoliju, po katerem je bilo že bolj ali manj jasno, da bo Slovenija po prvem dnevu vodila z 2:0.

Blaž Kavčič je bil namreč v drugem dvoboju, v katerem je bil njegov tekmec Ruan Roelofse, absolutni favorit in kaj hitro je bilo jasno, da bo to vlogo tudi zlahka upravičil. Dolgo je celo kazalo, da Južnoafričana ne bosta ves dan vpisala niti enega breaka, ko je z nekaj odličnimi potezami Roelofse vendarle strl Ljubljančanov servis, a to je bilo že sredi tretjega niza, Kavčič pa se je tudi kaj hitro vrnil v igro, saj je bila kakovostna razlika vendarle prevelika. Na koncu je bil po uri in 45 minutah boljši s 6:1, 6:3, 6:4. »Vseskozi sem imel občutek, da sem boljši, igra pa je bila dobra, kolikor je bilo to potrebno. Tekmec je sicer dobro serviral, a čakal sem na svoje priložnosti in jih tudi izkoristil. Na koncu je bilo sicer nekoliko bolj napeto, a pomembna je le zmaga in naše vodstvo z 2:0,« je ocenil Kavčič. Od slednjega je kapetan Blaž Trupej pričakoval zanesljivo zmago, ga je pa zato prijetno presenetil Rola, s katerim je bil več kot zadovoljen.

Danes je v Tivoliju na sporedu partija dvojic (ob 14. uri), za katero sta v slovenski ekipi prijavljena Janez Semrajc in Žemlja, pri Južnoafričanih pa Raven Klaasen in Roelofse, a kaj lahko bi v obeh prišlo do spremembe. Roelofse se je namreč včeraj v tretjem nizu nekoliko poškodoval, Žemlja ni nared, Trupej bo bržčas spet poslal v ogenj oba Blaža. Dvojice se sicer zdijo najmočnejša točka gostov (Klaasen je 66. na ATP, Roelofse pa 160.), medtem ko bo slovenska naveza vsekakor povsem nauigrana, a to naj tokrat ne bi štelo zelo veliko, ker na počasni podlagi ne gre pričakovati klasičnega dvoboja. To pa je voda na slovenski mlin, saj sta Rola in Kavčič veliko boljša z osnovne črte, zato v naši ekipi upajo, da bodo vsi dvomi o skupnem zmagovalcu rešeni že danes.