Roland Garros: Murrayu zmanjkalo sape v petem nizu

Finalista drugega letošnjega teniškega turnirja velike četverice sta Švicar Stan Wawrinka in Španec Rafael Nadal.

Objavljeno
09. junij 2017 19.53
J. P.
J. P.

Pariz - Potem ko je že v četrtfinalu drugega letošnjega teniškega turnirja velike četverice, odprtega prvenstva Francije v Parizu, kovčke pospravil (zaenkrat še) drugi igralec sveta, Srb Novak Đoković, je šel stopničko pozneje, v polfinalu, rakom žvižgat tudi vodilni »lopar« in prvi nosilec, Škot Andy Murray, ki tako na Roland Garrosu ostaja brez prestižne lovorike (skupno ima z velikih slamov tri). Še najbliže ji je bil lani, ko je moral v finalnem dvoboju na kolena ravno pred »Noletom«.

Današnjega prvega polfinalnega dvoboja je bilo konec šele po slabih štirih urah in tri četrt (4:37) izenačene igre, ki je bila še najmanj razburljiva v zadnjem nizu, v katerem je Otočanu popolnoma zmanjkalo sape, Švicar Stan Wawrinka pa se je tako dokopal do sladke zmage s 6:7 (6), 6:3, 5:7, 7:6 (3) in 6:1. To je bil že osemnajsti medsebojni obračun teh dveh nasprotnikov, Švicar se je dokopal do osmega uspeha in se tekmecu maščeval za lanski poraz v polfinalu Roland Garrosa.

Izkušeni 32-letni Stan The Man je tako na dobri poti, da ponovi predlanski pariški podvig, ko je že opravil z vsemi tekmeci na čelu s finalnim Đokovićem. S prebojem v finale, v katerem ga čaka Španec Rafael Nadal, se bo Wawrinka na najnovejši svetovni jakostni lestvici zavihtel pred Srba, ni pa nujno, da bo napredoval s trenutnega tretjega mesta, saj lahko mimo njega švigne Rafa, ki v Parizu lovi že jubilejno deseto trofejo. 

V današnjem dvoboju je Švicar primazal šest asov, Škot enega samega, obenem je bil poraženec manj uspešen pri realizaciji priložnosti za brejk (5/12 - 42 %) kot zmagovalec (9/14 - 64 %). Stana ni teplo niti to, da si je privoščil neverjetnih 77 neizsiljenih napak, Murray zgolj 36. Prvi in četrti niz sta odločili podaljšani igri, tudi tretji je bil izenačen, v drugem in predvsem zadnjem pa je bil Wawrinka korak pred tekmecem, ki ni v zaključnem delu izvlekel niti ene od iger na svoj servis.

Stan Wawrinka je izločil vodilnega igralca sveta in prvega nosilca. Foto: Francois Xavier Marit/AFP.

 

Nadal še ni oddal niza

Veliko manj dela pa je imel četrtopostavljeni Španec Rafael Nadal v drugem današnjem polfinalu z Đokovićevim četrtfinalnim »krvnikom«, avstrijskim šestim nosilcem Dominicom Thiemom, ki je kapituliral že po dveh urah in enajstih minutah neizenačene igre. Devetkratni zmagovalec Roland Garrosa - vselej, ko je Rafa nastopil v finalu, je tudi zmagal - ga je ugnal z gladkih 6:3, 6:4 in 6:0. Nadal se je tekmecu silovito maščeval za nedavni poraz v četrtfinalu mastersa v Rimu.

Thiem je tako v Parizu še drugič zapovrstjo obstal v polfinalu, lani je bil zanj usoden Đoković. Danes 23-letni Avstrijec ni imel nobenih možnosti proti razigranemu Špancu, ki ni doslej na turnirju oddal še niti niza, v šestih obračunih pa je bil zgolj ob 29 iger. Današnjega obračuna sicer ni dobro začel, saj je tekmecu oddal igro na svoj začetni udarec, a takoj vrnil z dvema brejkoma in niz mirno pospravil pod streho. Drugi je bil še najbolj izenačen, v zadnjem pa je bil Dominic nebogljen.

Zmagovalec je izkoristil kar šest od desetih priložnosti za odvzem nasprotnikovega servisa, Thiem le eno od osmih. Finalni tekmec Wawrinka je bil doslej Nadalova hvaležna stranka - v 18 medsebojnih obračunih ga je namreč odpravil kar petnajstkrat, vendar pa je Švicar iz zadnjih šestih dvobojih izvlekel tri zmage. Teniška asa sta si enkrat doslej nasproti stala tudi že na Roland Garrosu, v četrtfinalu pred štirimi leti je bil brez oddanega niza uspešnejši Rafa