Roland Garros: Nadal do »čiste desetke« brez izgubljenega niza

Španski teniški as je v finalu OP Francije nadigral Stana Wawrinko (6:2, 6:3, 6:1) in skočil na drugo mesto lestvice ATP.

Objavljeno
11. junij 2017 19.37
J. P.
J. P.

Pariz - Španski teniški as Rafael Nadal piše zgodovino. Danes se je dokopal do že jubilejne desete lovorike na drugem turnirju velike četverice v sezoni, odprtem prvenstvu Francije v Parizu - in to na kakšen način! V celotnem tekmovanju ni namreč v sedmih dvobojih oddal niti niza, v finalnem obračunu je zelo prepričljivo, s 6:2, 6:3 in 6:1, odpravil še tretjepostavljenega Švicarja Stana Wawrinko. Za Rafo, sicer četrtega nosilca, je bila to prva lovorika na Roland Garrosu po treh letih, prejšnjih devet je vpisal v obdobju 2005-2014.

Za današnji finalni uspeh je Španec, ki je med turnirjem dopolnil 31 let, potreboval pičli dve uri in sedem minut. Odlično je pritisnil z začetnim udarcem, nanizal štiri ase (brez dvojnih napak), tudi sicer si skorajda ni privoščil spodrsljajev - v celotnem obračunu zgolj dvanajst, tekmec pa 29. Za nameček si je priigral trinajst priložnosti za brejk in bil šestkrat uspešen, medtem ko poraženec ni unovčil edinega poskusa. Tekmeca sta si nasproti stala devetnajstič, Nadal je vpisal že šestnajsto zmago in tretjo zapovrstjo.

Španec ima tako zdaj v vitrini petnajst lovorik s turnirjev velike četverice, zanj je to prva po triletni suši - po uspehu na Roland Garrosu leta 2014 ni namreč do danes osvojil niti ene več. »Brez dvoma je bil to najpomembnejši dogodek v moji karieri, vnovič zmagati tu je nekaj, česar ne morem opisati,« je bil ganjen Nadal. Na pariškem tronu je nasledil Srba Novaka Đokovića, ki na najnovejši svetovni jakostni lestvici ne bo več drugi »lopar« sveta, temveč bo zdrsnil na četrto mesto, medtem ko bo Rafa s četrtega napredoval na drugo. Wawrinka bo ostal tretji, Škot Andy Murray, ki je izgubil v polfinalu, pa bo še naprej v prepričljivem vodstvu.