S sambo odplesala do premiernega velikega polfinala

Prvi polfinalni par Roland Garrosa sestavljata Timea Bacsinszky in Jelena Ostapenko. Obe bosta jutri slavili rojstni dan.

Objavljeno
06. junij 2017 23.19
Saša Verčič
Saša Verčič
Pariz – Ne le, da bo v soboto ženski tenis dobil novo zmagovalko za veliki slam, že zdaj je jasno, da bo imel tudi novo finalistko na največjih turnirjih. Prvi polfinalni par namreč sestavljata Timea Bacsinszky in Jelena Ostapenko. Prva je s prebojem med četverico ponovila svoj največji uspeh, Ostapenkova pa je sploh veliko presenečenje letošnjega Roland Garrosa.

Slabe vremenske napovedi so se včeraj uresničile, igralke je iz igrišča dvakrat pregnal dež, ker je bila prva prekinitev večurna, sta tudi odpadla predvidena moška četrtfinala med Novakom Đokovićem in Dominicom Thiemom ter Rafaelom Nadalom in Pablom Carreño Busto, ki se bosta tako oba začela danes ob 11. uri. Oba odigrana posamična dvoboja pa sta se razpletla presenetljivo, saj je Timea Bacsinszky ugnala domačinko Kristino Mladenović, ki je veljala za igralko, ki bi lahko v tako zelo razpršeni konkurenci izkoristila prednost domačega terena in seveda dobre forme ter osvojila prestižno lovoriko. A je bila – tokrat ob bolj umirjenih gledalcih od tistih, ki so v nedeljo spravili v jok branilko naslova Garbiñe Muguruza – Švicarka boljša s 6:4, 6:4 in si po letu 2015 zagotovila drugi polfinale na OP Francije in tudi drugega za veliki slam.

Še do precej večjega presenečenja pa je prišlo v drugem četrtfinalnem obračunu, ne glede na to, da je Jelena Ostapenko svojo včerajšnjo tekmico Caroline Wozniacki premagala v vseh treh dozdajšnjih dvobojih, tudi že dvakrat letos na pesku. Zdelo se je pač, da je Wozniackijeva počasi vzljubila peščeno podlago, predvsem pa so seveda v takšnih dvobojih zelo pomembne izkušnje. Toliko bolj zato, ker je uvodni del dvoboja zaznamoval orkanski veter, ki je razpihoval pesek v oči, žogica pa je dobivala dodatne pospeške. Poleg tega se tudi dve prekinitvi nista zdeli najboljši za debitantko v četrtfinalih velikega slama. A 19-letna Latvijka je vse skupaj obrnila na glavo. Resda je izgubila prvih pet iger, nato skoraj že zasukala uvodni niz, v nadaljevanju pa z zelo odločno igro (38 »winnerjev« in 50 neizsiljenih napak) ugnala nekdanjo prvo igralko sveta in dvakratno finalistko OP ZDA s 4:6, 6:2, 6:2.

»Ne morem verjeti,« je bil prvi komentar Ostapenkove, ki zasluge za svoj rezultat v Parizu pripisuje tudi plesu, svoji drugi ljubezni, s katerim se je prav tako želela ukvarjati profesionalno, a je na koncu pretehtal tenis. »Ko sem doma, skušam iti v plesno dvorano štirikrat tedensko. Ples mi močno pomaga pri gibanju na teniškem igrišču, najraje pa imam sambo. Všeč mi je, da se ukvarjam še z nečim drugim kot tenisom, glava si odpočije od nenehne osredotočenosti na žogico. Imam obleko in seveda ujemajoče čevlje, tako da grem plesat v klub s svojim učiteljem,« je o uporabnem konjičku dejala Latvijka, ki je poskrbela, da ima še 16. zaporedni turnir za veliki slam debitantko v polfinalih. In ta bo gotovo zanimiv vsaj po eni plati: obe igralki imata prav jutri rojstni dan, Ostapenkova bo dopolnila 20 let, njena švicarska tekmica pa 28.