Šarapova v novi vlogi: prvič za ekipno lovoriko

Jutri in v nedeljo v Pragi finale pokala fed med Češko in Rusijo, v igri tri članice svetovne deseterice.

Objavljeno
13. november 2015 13.39
TENNIS-FRA-OPEN-WOMEN
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Praga – Le še eno dejanje je ostalo v teniški sezoni pri ženskah, namreč finale pokala fed, v katerem se bosta jutri in v nedeljo pomerili Češka in Rusija. Obe reprezentanci se bosta v Pragi predstavili z najmočnejšo zasedbo, kar pomeni, da bodo v areni O2 zaigrale kar tri članice svetovne deseterice, prednost pa imajo gostiteljice, ki so tudi branilke naslova.

Petra Kvitova, ki je šesta igralka sveta, in Lucie Šafarova, št. 9 svetovnega zaporedja (med dvojicami pa celo št. 4), sta Češki lani sami priigrali lovoriko, saj sta dobili prve tri dvoboje proti Nemčiji. To si želita letos ponoviti, pri čemer kapetan Petr Pala tokrat ekipe ni dopolnil s specialistkama za dvojice tako kot lani (Andrea Hlavačkova, Lucie Hradecka), ampak sta v izbrani vrsti še Karolina Pliškova, 11. z lestvice WTA, in Barbora Strycova, 41. (in 28. v dvojicah). Vsekakor bo to težek zalogaj za Rusijo, ki je v letih od 2004 do 2008 tekmovanje osvojila kar štirikrat (mimogrede, to bo skušala zdaj ponoviti Češka, najboljša tudi leta 2011 in 2012), a na novi naslov čaka vse odtlej.

Najmočnejša stran gostiteljic je vsekakor Marija Šarapova, 4. igralka sveta, ki je letos na OP Avstralije igrala že v svojem desetem finalu na turnirjih za veliki slam, še deseto sezono končuje v najboljši deseterici sveta, a ena izkušnja Rusinji, sicer zmagovalki tako Melbourna, Pariza, Wimbledona kot New Yorka, vendarle še manjka. Nikdar namreč ni bila članica zmagovite ruske ekipe v pokalu fed, pri čemer je leta 2004 sicer igrala v 1. kolu, nato pa ne več, saj je nekdanja prva igralka sveta na sploh zelo poredko na voljo reprezentanci, bodisi zaradi poškodb bodisi zaradi zasedenosti z drugimi stvarmi. Tokrat bo šele petič, je pa res, da so pred vrati olimpijske igre in s tem nastopi v ekipnem tekmovanju nujni … Letos je Šarapova že igrala v uvodnem kolu proti Poljski, tako da bo sploh prvič kar dvakrat v eni sezoni na voljo kapetanu. Oziroma kapetanki, saj je na ruski klopi Anastasja Miskina, ki bo skušala pokal fed osvojiti še v drugi vlogi, potem ko ga je že kot igralka.

»Zame bo to nova izkušnja. Bila sem že v reprezentanci, a še nikdar v finalu, zato se tega dvoboja zelo veselim, vsekakor pa bo poseben izziv dvoboj proti igralkama, ki sodita med naboljše na svetu, odličen način za zaključek sezone. Upam, da je pred nami uspešen konec tedna,« pravi Šarapova, ki je imela letos veliko težav s poškodbami in se je vrnila šele pred kratkim na sklepnem turnirju najboljše osmerice, prav tako je imela v tej sezoni težave s Čehinjami. Tako proti Šafarovi kot Kvitovi je namreč izgubila, proti prvi na Roland Garrosu, proti drugi na mastersu. Tudi zato ter seveda zaradi uvrstitev na svetovni lestvici in prednosti domačega terena Šarapova (poleg nje so v ekipi še Jekaterina Makarova, 23. na WTA med posameznicami in 8. med dvojicami, Anastasja Pavljučenkova, 28., in Jelena Vesnina 8. med dvojicam) vlogo favoritinj prepušča tekmicam, medtem ko v češkem taboru menijo, da so prav zaradi odlične ruske zvezdnice in uigrane naveze Vesnina-Makarova možnosti v odstotkih 50:50.