Serena med legendami zasijala z ogrlico s številko 18

Ameriška teniška igralka Serena Williams je bila presrečna po svoji šesti zmagi v New Yorku.

Objavljeno
08. september 2014 12.19
Posodobljeno
08. september 2014 12.19
TENNIS/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

New York - Prva igralka sveta Serena Williams je bila naslova po zmagi v finalu OP ZDA nad svojo tesno prijateljico, Danko Caroline Wozniacki s 6:3 in 6:3, vesela kot le redko katerega doslej. To je bila že njena šesta zmaga v New Yorku, a kot je dejala, ji še več pomeni dejstvo, da je z njo dosegla skupno že 18. lovoriko na turnirjih velike četverice, s tem pa se izenačila z legendarnima Martino Navratilovo in Chris Evert.

Prav slednji sta Američanki po podelitvi pripravili lepo presenečenje: podarili sta ji ogrlico z vgravirano številko 18. Serena je bila kajpak močno ganjena. »To, da sem se pridružila Chrissy in Martina mi res ogromno pomeni. Na poti do številke 18 se je zgodilo ogromno stvari. Ta številka je dolgo visela nad mano, zdaj pa sem jo končno dosegla,« je na robu solz povedala 32-letna teniška igralka.

»Nikoli si ne bi mislila, da sem lahko jaz, Serena Williams, nekoč del te skupine. Kdo pa sem jaz? Ne bi si mislila, da boste kdaj moje ime omenjali med temi legendami. Bila sem le deklica iz Comptona, s sanjami in loparjem,« je po velikem uspehu, že svoji 63. turnirski lovoriki v karieri, razpredala ameriška zvezdnica, katere zaslužek na igriščih se je že povzpel prek 63 milijonov dolarjev.

A že hitro po šesti zmagi v New Yorku (po pet jih ima v Wimbledonu in v Avstraliji ter dve z Roland Garrosa), pa je Williamsova že načrtovala svoj naslednji nastop v Melbournu in 19. krono. Tako bi se že približala Stefi Graf, ki jih ima v svoji zbirki 22, ter tudi najboljši igralki vseh časov Margaret Court. »Že se oziram proti 19. zmagi. Še naprej bi rada zmagovala, dobro igrala in na igrišču kazala svoje najboljše predstave.«

Williamsova je svoj prvi turnir za veliki slam osvojila kot 17-letnica, v New Yorku je presenetila leta 1999. Domače občinstvo je nato navdušila spet tri leta pozneje, pa nato v letih 2008, 2012 in 2013. V zadnjih treh sezonah je morala tri nize igrati le dvakrat - obakrat v finalu proti Viktoriji Azarenki, le enkrat pa se borila v podaljšani igri. 

V letošnji sezoni je to zanjo edini veliki naslov, na prejšnjih treh je ostala precej razočarana. V Avstraliji je izpadla v osmini finala, na OP Francije v drugem, v Wimbledonu pa v tretjem kolu. Toda še pravočasno je spet našla zmagovite tirnice, osvojila je turnirja v Stanfordu in Cincinnatiju, v Montrealu pa v finalu po dolgem času izgubila proti sestri Venus. Po zmagi na Flushing Meadowsu se je od veselja zgrudila na tla, po dokaj slabem letu ji je močno odleglo.

»Po porazu v Wimbledonu sem bila tako zelo razočarana, saj sem za ta turnir močno garala, po šest ur skupaj sem samo trenirala. Po tem sem sklenila, da morda to ni dobro, saj rezultatov ni bilo od nikoder. Rekla sem si, da bom poskusila kaj novega. Tako sem si vzela teden dni odmora in bolj malo trenirala. Saj sem vadila, a nikdar toliko časa v kosu. Ugotovila sem, da potrebujem več sprostitve, saj si nase nalagam velik pritisk,« je razmišljala.

Strinjal se je tudi njen trener Patrick Mouratoglou, s katerim naj bi bila v romantičnem razmerju. Kot je dejal, je Serena na poti do tega naslova premostila veliko oviro. »Ta 18. naslov je bil zadnjo nadvse pomemben. Mediji so se vrteli le okoli tega. To je bil zanjo psihološki vrhunec,« je povedal o svoji varovanki, ki je prvič na OP ZDA zaigrala že leta 1998, ko je imela druga finalistka Caroline Wozniacki komaj osem let. Williamsova jih bo letos dopolnila 33 let, a ugnati jo je težje kot kdajkoli prej. »Vedno pravim, da me je težko premagati, ker dobro serviram, dobro se gibljem, hitra sem. S kombinacijo vseh teh stvari me je težko premagati.«