Serena končno v družbi Martine in Chrissy

Najboljša igralka sveta Serena Williams do 18. naslova za veliki slam.

Objavljeno
08. september 2014 20.52
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

New York – Martina Navratilova in Chris Evert sta teniški legendi, mesto skupaj z njima na večni lestvici zmagovalk turnirjev za veliki slam pa je prav poseben dosežek. Možnost izenačitve njunih 18 zmag je Sereni Williams letos naložila takšen pritisk, da so bili nastopi na grand slamih daleč od pričakovanj, na OP ZDA pa je bila vendarle nared za »zmenek« z zgodovino.

Vse štiri letošnje turnirje za grand slam je Williamsova začela kot favoritinja, a na prvih treh doživela zares nepričakovane poraze: na OP Avstralije jo je v osmini finala ugnala Ana Ivanović, na Roland Garrosu, kjer je branila lovoriko, jo je že v 2. kolu odpravila Garabine Muguruza, v Wimbledonu pa v tretjem Alize Cornet. »Vsekakor je 18. naslov prinašal veliko breme. Mislila sem si, osvoji ga, osvoji ga, osvoji ga. Posebej po Wimbledonu sem bila zelo razočarana, saj sem zares garala, pa se vloženi trud nikakor ni obrestoval. Nato sem spoznala, da se moram sprostiti in se znebiti vsega pritiska,« priznava št. 1, ki se je na OP ZDA vendarle pokazala v pričakovani luči. V niti enem dvoboju ji tekmica ni vzela več kot tri igre v posameznem nizu, bolje je v finalu ni odnesla niti Caroline Wozniacki. Slednja je v svojem drugem finalu za veliki slam igrala slabše kot v zadnjih tednih in mesecih, kar niti ni nenavadno, posebej pa še ob tako motivirani tekmici, kot je bila Williamsova tokrat.

»Ta naslov je verjetno najpomembnejši od vseh, ker se z njim pridružujem Chrissy in Martini. Nikdar si nisem mislila, da bom jaz, Serena Williams, v takšni družbi. Kdo pa sem? Nisem pričakovala, da bodo ljudje moje ime izgovarjali v istem stavku s takšnima legendama. Bila sem pač le dekle z loparjem in sanjami iz Comptona,« se je priklonila Evertovi in Navratilovi, ki sta ji po koncu finala izročili Tiffanyjevo zapestnico z obeskom, v katerem je vgravirana številka 18. »Občutek je izjemen. Nisem si mislila, da bom letos osvojila enega od turnirjev za veliki slam. Nekako sem se že sprijaznila, da bom na veliki naslov spet štartala prihodnje leto. Zares sem vesela, da sem zmagala vsaj enkrat tudi v tej sezoni. Vedela sem sicer, da bom prej ali slej le prišla do 18. lovorike, saj se mi je nenazadnje za nekaj časa zataknilo tudi pri 13., a olajšanje je zdaj res veliko,« si je oddahnila Američanka, ki bo ta mesec dopolnila 33 let, glede na trend vedno daljših karier pa je pred njo še kar nekaj sezon. In s tem možnosti za nove zgodovinske dosežke. Z Navratilovo in Evertovo je zdaj na 2. mestu lestvice v odprti eri, pred trojico je le še Steffi Graf z 22 lovorikami, vmes je Helen Wills Moddy (19) iz amaterskega obdobja, na absolutnem 1. mestu pa Margaret Court, ki je 13 lovorik osvojila med amaterkami, 11 pa med profesionalkami.

»Ne, za zdaj še ne razmišljam o Steffi, ampak le o 19. naslovu, gremo korak za korakom,« se je k novemu cilju le dobro uro po koncu finala zazrla Williamsova, ki se je s šestim newyorškim naslovom izenačila z rekorderko odprte ere Evertovo, prav tako je prva igralka po sloviti rojakinji, ki je OP ZDA osvojila trikrat zapored. In seveda, prva igralka sveta je v žep pospravila največji nagradni ček v zgodovini športa – štiri milijone dolarjev. S. V.