Serenina nosečnost ni tudi konec kariere

Tenis: Američanka bo jeseni rodila, za prihodnjo sezono pa je že napovedala vrnitev na igrišča.

Objavljeno
20. april 2017 23.07
United States’ Serena Williams smiles as she holds her trophy after defeating her sister, Venus, in the women's final at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Saturday, Jan. 28, 2017. (AP Photo/Kin Cheung)
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Ko je Serena Williams januarja na OP Avstralije osvojila 23. naslov za veliki slam in tako postavila rekord odprte ere, ga skorajda ni bilo teniškega spremljevalca, ki bi podvomil, da bo še letos dohitela absolutno rekorderko Margaret Court (24). A zdaj je jasno, da je ne bo, Američanka je potrdila nosečnost, hkrati pa zatrdila, da se bo prihodnje leto vrnila.

Medtem ko se bo prihodnji teden na igrišča po 15 mesecih prisilnega počitka zaradi dopinškega prekrška vrnila Marija Šarapova, tenis ostaja brez druge superzvezdnice, najboljše igralke v zgodovini. Serena Williams je javnost najprej v sredo razburkala z objavo na snapchatu, ko je ob svoji fotografiji z zaobljenim trebuhom zapisala 20 tednov, ko je objavo izbrisala, se je pojavilo še več vprašanj, nato pa je njena predstavnica za stike z javnostjo Kelly Bush Novak le potrdila novico. »Serena pričakuje jeseni naraščaj,« je obelodanila ter v isti sapi dodala: »Serena je zelo jasno dejala, da moram vsakemu, ki bo vprašal, ali namerava še igrati, sporočiti, da se bo vrnila prihodnje leto.«

Slednje je seveda vprašanje, ki najbolj vznemirja. Williamsova, ki je bila noseča že ob zmagi v Melbournu, bo letos dopolnila 36 let, potem ko je izboljšala rekord Steffi Graf po številu naslovov za veliki slam, je motivacija vprašljiva. Sploh po toliko letih na turneji, po zares neverjetnih uspehih, da o zaslužku niti ne govorimo. A po drugi strani je tudi res, da je to Serena Williams, ženska, ki je vedno želela vsa pričakovanja postaviti na glavo, ki dobi dodaten zagon, če kdo dvomi, ali je nekaj sposobna doseči. Telesne predispozcije so vsekakor na njeni strani, pri tem je bila vedno za nekaj razredov boljša od tekmic, raven ženskega tenisa pa je v zadnjem času tudi toliko padla, da bi lahko v 37. letu starosti dosegla še marsikaj. »Če se bo Serena želela vrniti po rojstvu otroka, to zanjo ne bi smela biti prevelika težava. Morda bi lahko navdih črpala tudi pri Rogerju Federerju. Resda gre za različna primera, ampak samo poglejmo njegov come-back pri 35 letih. Mislim, da ni pomembno, ali si star 35, 37 ali 38 let. Gre za isto starostno skupino in ko prebiješ to mentalno blokado, da se v teh letih več ne da, kot jo je Serena že, potem je vse možno,« ocenjuje nekdanja igralka, zdaj pa teniška analitičarka Pam Shriver.

V teniškem svetu je bilo doslej že kar nekaj uspešnih mam, denimo prav Margaret Court, ki je tri naslove za veliki slam osvojila po rojstvu sina, Evonne Goolagong je kot mati osvojila Wimbledon, zadnja zelo uspešna vrnitev na igrišča po porodu pa je uspela Kim Clijsters, ki je leta 2008 rodila hčerko, nato pa 2009 in 2010 osvojila OP ZDA in 2011 OP Avstralije. Seveda pa se nobena ni vrnila pri tolikšni starosti, a Serena je tako ali tako v zadnjih letih podrla številne starostne rekorde ...