Federer prek Đokovića v finale Šanghaja

V finalu mastersa v Šanghaju se bosta pomerila Francoz Gilles Simon in Švicar Roger Federer.

Objavljeno
11. oktober 2014 12.30
Posodobljeno
11. oktober 2014 12.30
China Shanghai Masters Tennis
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Šanghaj - Na mastersu ATP v Šanghaju so teniški navdušenci v polfinalu videli zvezdniški obračun najboljših igralcev sveta. Srb Novak Đoković je moral tokrat Švicarju Rogerju Federerju priznati poraz, najboljši igralec po številu osvojenih turnirjev za grand slam je bil boljši s 6:4 in 6:4 ter se prebil v finale.

Švicar je Đokovićevo serijo 28 zmag na kitajskih igriščih prekinil z izjemno predstavo, bržkone najboljšo letos. Dosegel je svoj 39. finale na turnirjih serije masters in s tem še resneje začel lov na št. 1. Po turnirju se bo namreč vrnil na drugo mesto na lestvici ATP.

Federer je v prvem nizu potreboval le en break, da je prevzel pobudo in po 48 minutah vodil z 1:0 v nizih. Lastnik 22 naslovov na mastersih je nato Đokoviću odvzel že kr prvo igro v drugem nizu, po 35 winnerjih, sedmih asih in 20 (od 35) točkah na mreži slavil po uri in 35 minutah.

Za naslov se bo pomeril s Francozom Gillesom Simonom. Slednji se je po zmagi s 6:2 in 7:6 (1) nad Špancem Felicianom Lopezom se je prvič v šestih letih uvrstil v finale mastersa, po katerem se bo tudi vrnil v top 20 na lestvici. Doslej je bil med finalisti le leta 2008 v Madridu, a izgubil proti Škotu Andyju Murrayju.

Simon, ki je na turnirju ugnal tako Stana Wawrinko kot tudi Čeha Tomaša Berdycha, je znova navdušil z dobrim začetnim udarcem. Prvi break mu je uspel že v tretji igri, nato pa drugi za vodstvo s 5:1 in zlahka je dobil prvi niz. V drugem se mu je Španec le bolj upiral in ga z agresivno igro pripeljal do podaljšane igre. Tam je znova hitro prišel do prednosti, žogico za zmago pa unovčil z rutiniranim smashem in dvoboj končal po 80 minutah.

Giorgijeva in Pliškova v Linzu

V finalu teniškega turnirja WTA v Linzu z nagradnim skladom 250.000 ameriških dolarjev se bosta pomerili Italijanka Camila Giorgi in Čehinja Karolina Pliškova. Giorgijeva je v polfinalu s 6:4 in 6:2 premagala rojakinjo Karin Knapp, Pliškova pa je bila z 2:6, 6:3 in 6:3 boljša od Nemke Anna-Lene Friedsam.