Široko odprta vrata za lovoriko za veliki slam

Katera bo na Roland Garrosu izkoristila veliko priložnost?

Objavljeno
26. maj 2017 18.34
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Če ima moški del Roland Garrosa favorita, pa povsem drugače velja za ženskega. Številnim igralkam se ponuja zares lepa priložnost za zmago na velikem slamu, v bistvu bi bilo presenečenje, če ne bi ženski tenis dobil nove šampionke te ravni.

Škoda, da slovenski ženski tenis, ki bo te dni obeležil 40. obletnico pariške zmage Mime Jaušovec, ne zna in ne zmore izkoristiti danega trenutka. Vprašanje je, kdaj se bo spet ponudila priložnost za zmago na takšni ravni tako širokemu spektru igralk, potem ko je ta čas stanje v ženskem vrhu precej kaotično. Dejstvo je, da v Parizu ne bosta igrali najuspešnejši igralki zadnjih let Serena Williams in Marija Šarapova, ki sta v petih letih osvojili štiri naslove. Američanka je noseča, Rusinja na svojem uvodnem turnirju po vrnitvi zaradi dopinškega prekrška ni igrala dovolj dobro, da bi si zagotovila nastop v kvalifikacijah, prireditelji ji posebnega povabila niso želeli podeliti.

Prva igralka sveta Angelique Kerber v tej sezoni ne najde prave poti, branilka naslova Garbiñe Muguruza prav tako ne blesti, za nameček je imela še težave s poškodbo vratu. Nekoliko bolj velja vendarle izpostaviti dve imeni, ki za zdaj še nista zapisani med zmagovalkami za veliki slam, Simono Halep in Jelino Svitolino. Pri prvi je sicer potreben opomnik, da si je v finalu Rima – prav proti Svitolini – poškodovala gleženj, sredi tedna svoje možnosti za nastop ocenila kot 50-odstotne, včeraj pa vendarle dejala, da pričakuje, da bo igrala. Romunka, ki ji je na treningu v Parizu nasvete delil tudi Andre Agassi, je letos na pesku doživela le dva poraza, drugega prav zaradi poškodbe. To je Svitolina znala izkoristiti in se z zmago v Rimu tudi prebila na 1. mesto zaporedju leta 2017. Tudi Ukrajinka sicer meni, da na letošnjem Roland Garrosu favoritinj ni. »Ne morem izpostaviti nobenega imena,« je dejala in potrdila, da bo lahko vsak rezultat presenečenje, hkrati pa tudi noben.

Iz ženskega dela pa je včeraj le prišla tudi dobra novica. Pariza gotovo ne bo dobila, je pa že dobila največjo bitko. Petra Kvitova se namreč v Parizu vrača na igrišča, četudi bi se lahko zgodilo, da ne bi nikdar več igrala tenisa, potem ko jo je pred božičem ropar zabodel v igralno roko.