Slovanski par Srbija – Kanada

Konec tedna polfinale Davisovega pokala: v Beogradu boj med Srbijo in Kanado, drugi par Češka - Argentina.

Objavljeno
11. september 2013 18.54
Novak Djokovic, of Serbia, sits in his changeover chair after losing to Rafael Nadal, of Spain, in the men's singles final of the 2013 U.S. Open tennis tournament, Monday, Sept. 9, 2013, in New York. (AP Photo/David Goldman)
S. V., šport
S. V., šport

Ljubljana – Medtem ko se bo slovenska moška teniška reprezentanca borila za obstanek v I. evro-afriški skupini Davisovega pokala, bosta v svetovni po tem koncu tedna znana finalista ter elitna zasedba za prihodnjo sezono. Posebej zanimiv polfinale bo v Beogradu med Srbijo in Kanado, ki bo povsem slovanski. Drugi par je Češka – Argentina.

Četudi sta še v noči s ponedeljka na torek po srednjeevropskem času igrala finale OP ZDA, bosta Novak Đoković in Rafael Nadal ta konec tedna že s svojima reprezentancama, igral bo tudi tretji z ATP Andy Murray. Srb je po porazu v New Yorku priredil še večerjo, na kateri je zbiral denar za svoj dobrodelni sklad, šele nato se je odpravil v domovino, kjer so ga seveda nestrpno pričakovali. Kot pač dvoboj s Kanado, odkar je postalo jasno, da bodo v domači ekipi ob Đokoviću še Janko Tipsarević, Dušan Lajović in Nenad Zimonjić, v gostujoči, ki sicer prihaja prek velike luže, pa Miloš Raonić, Vasek Pospisil, Frank Dančević in Daniel Nestor. Najboljši Kanadčan je bil rojen v Črni gori, Pospisilova starša sta se v Vernon preselila iz Češke, Dančević je hrvaškega porekla, Nestor pa je bil rojen v Beogradu … Povsem tuje se tako gostje ne bodo počutili, bodo pa Srbi, ki so si za podlago izbrali pesek, vsekakor favoriti.

»Mislim, da imamo manjšo prednost, posebej ker igra Novak,« pravi Tipsarević, pri čemer takšnemu asu, kot je prvi igralec sveta, hitra prilagoditev na novo podlago ne bi smela povzročati prevelikih težav. Tudi zavoljo Davisovega pokala Đoković ni skrival nezadovoljstva nad ponedeljkovim finalom v New Yorku, saj je zanj reprezentančni nastop vedno zelo pomemben, kar je nazadnje potrdil letos, ko si je v četrtfinalu proti ZDA že na začetku dvoboja s Samom Querreyjem poškodoval gleženj, a je vseeno vztrajal. »Biti del ekipe v Davisovem pokalu je vsekakor nekaj posebnega in v karieri mi je to že večkrat vlilo samozavest, dalo dodatno energijo, četudi je vse skupaj tudi zelo naporno,« razmišlja Đoković, ki bo tokrat odigral toliko pomembnejšo vlogo, ker je Viktor Troicki suspendiran zaradi dopinga.

Tudi v drugem polfinalu bodo favoriti gostitelji, posebej ker bodo Argentinci nastopili brez prvega moža, Juana Martina del Potra, v ekipi so Juan Monaco, Carlos Berlocq, Horacio Zeballos in Leonardo Mayer. Breme Čehov bo nase prevzel Tomaš Berdych, saj Lukaš Rosol dvoboja ni dobil že več kot tri mesece, Radek Štepanek je v odlični formi za dvojice (z Leandrom Paesom je osvojil OP ZDA), reprezentanco zaokrožuje Jiri Vesely.

Nadal bo z ekipo v Madridu pričakal Ukrajince, medtem ko bo Murray nastopil v naši neposredni soseščini, v Umagu, kjer bodo Hrvati zaradi dopinškega prekrška brez prvega loparja, Marina Čilića.

Pari za obstanek oziroma uvrstitev v svetovno skupino: Španija – Ukrajina, Nizozemska – Avstrija, Hrvaška – Velika Britanija, Švica – Ekvador, Nemčija – Brazilija, Poljska – Avstralija, Belgija – Izrael, Japonska – Kolumbija.