Slovenci so si zagotovili obstanek

V igri dvojic sta bila Blaž Rola in Blaž Kavčič premočna za južnoafriško navezo, Slovenija vodi z neulovljivih 3:0.

Objavljeno
14. september 2013 18.46
Davis cup
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Slovenska teniška reprezentanca po dveh dneh obračuna I. evro-afriške skupine Davisovega pokala z Južno Afriko vodi že z neulovljivih 3:0, kar pomeni, da si je torej že zagotovila obstanek v tem rangu tekmovanja, oba jutrišnja dvoboja bosta torej štela zgolj še za prestiž. Doslej niso Slovenci tekmecem oddali še niti enega niza.

Današnjo odločilno točko sta Sloveniji v igri dvojic priskrbela Blaž Rola in Blaž Kavčič, ki sta bila od Ravena Klaasena in Nikale Scholtza boljša brez oddanega niza s 7:5, 6:1 in 7:6 (4). Že uvodni dan so gostitelji v Tivoliju pobrali popoln izkupiček. Najprej je Blaž Rola s 6:1, 6:4 in 6:4 nenadejano gladko odpravil ob odsotnosti Kevina Andersona južnoafriško številko 1 Rika De Voesta, ki je na svetovni jakostni lestvici uvrščen 46 mest višje kot Ptujčan, slovenski uspeh je pričakovano dopolnil Blaž Kavčič, ki je bil v drugem dvoboju s 6:1, 6:3 in 6:4 boljši od Ruana Roelofseja.

»Mogoče je bilo malo lažje, ker sva ravno oba Blaža in sva se zato na igrišču dobro ujela,« je v smehu dejal Kavčič, nato pa resneje dodal: »Celo tekmo sva dobro igrala. Tekmeca sta sicer začela na res visoki ravni, kar naju je malo presenetilo, a vseeno sva pričakovala, da bo dvoboj veliko zahtevnejši. Nisva si mislila, da bova lahko zmagala s 3:0, a sva drug drugega spodbujala pri vsaki točki, stopnjevala igro in zasluženo zmagala.«

»Nekoliko naju je presenetilo, da ob Klaasenu danes ni zaigral Rik De Voest, a sva se z Blažem hitro ujela. Tudi tokrat sem imel malo treme pred dvobojem, a je bila ta že manjša kot včeraj,« je priznal Rola in dodal: »Zagotovo je bilo danes lažje, ker ne stojiš sam na igrišču, ampak s partnerjem, tako da se trema malo porazdeli. Razlog zanjo je bilo predvsem dejstvo, da že dolgo časa nisem igral dvojic in da sva s Kavčičem prvič zaigrala skupaj.«

Slovenska reprezentanca si je torej zagotovila obstanek v I. evro-afriški skupini, v kateri bo igrala tudi prihodnjo sezono in imela vnovič priložnost, da se prebije do kvalifikacij za svetovno skupino. Žreb nove sezone Davisovega pokala bo prihodnji torek.