Spet se ozira po zvezdniškem trenerju

Tenis: Novak Đoković si želi ob sebi nekoga z izkušnjami na najvišji ravni.

Objavljeno
08. maj 2017 10.01
Serbia's Novak Djokovic returns the ball to Spain's Albert Ramos-Vinolas during their Davis Cup quarterfinal tennis match, in Belgrade, Serbia, Friday, April 7, 2017. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Saša Verčič
Saša Verčič
Madrid – Roger Federer je osvojil tri največje letošnje turnirje na trdi podlagi, Rafael Nadal je tako v Monte Carlu kot v Barceloni osvojil rekordna deseta naslova, preostala dva člana velike četverice pa sta velika dolžnika sezone. Bosta Andy Murray in Novak Đoković vendarle več pokazala v Madridu, kjer sta lani igrala v finalu?

Novak Đoković in Andy Murray sta v prejšnji sezoni nanizala odlične rezultate na turnirjih, ki sledijo ta mesec, torej v Madridu, Rimu (prihodnji teden) in za konec Roland Garrosu (od 28. t. m.). Igrala sta v vseh treh finalih, pri čemer je Škot osvojil Rim, Srb pa preostali dve lovoriki. Leto dni pozneje sta sicer še vedno številki 1 in 2, s tem na nek način favorita, a njuni sezoni doslej res nista bili na pričakovani ravni, ne eden ne drugi namreč v letošnji »dirki« ni med desetimi najboljšimi igralci ... Madrid vsekakor ponuja novo priložnost za zasuk krivulje, gotovo pa bo bolj na očeh Đoković, saj je prav v petek sporočil, da je razpustil svojo celotno strokovno ekipo, edini, ki je ostal z njim in ni sorodnik, je guru Pepe Imaz.

Srb je po petkovem sporočilu za javnost včeraj v Madridu nekoliko natančneje pojasnil, s kom se vidi v prihodnje – s še enim super trenerjem, kakršen je bil Boris Becker, s katerim se je razšel po koncu lanske sezone. »Moj trener bo nekdo s podobnimi izkušnjami, kot jih imam sam. Ni veliko ljudi, ki so se v preteklosti povzpeli na takšno raven, bomo videli. Počasi in temeljito razmišljam o tem, ne želim prehitevati stvari, hkrati pa tudi vem, da ne bom prav dolgo brez trenerja,« je pojasnil Đoković, ki bi se tako (spet) želel pridružiti Andyju Murrayu in Rafaelu Nadalu, ki imata ob sebi trenerja z zmagami na turnirjih za veliki slam, Ivana Lendla in Carlosa Moyo. Zanimivo, da si je zvezdniškega trenerja zaželel tudi Juan Martin del Potro, a to ni tako preprosto uresničljiva želja, Pete Sampras in Gustavo Kuerten, s katerima je stopil v stik, imata druge obveznosti.

Za Đokovića se bo prvi turnir po velikem pretresu začel v sredo, z izjemo uvodnega turnirja v sezoni pa Srb letos še ni preskočil četrtfinala ... »Zadnje pol leta moji rezultati niso bili na želeni ravni, zato sem se odločil za spremembo. Koliko časa bo trajalo, da se bom vrnil na zmagovite tirnice? Ne vem, upam le, da se enkrat bom. Prepričan sem, da težavne poti vodijo k prelepim destinacijam,« dodaja zmagovalec 12 turnirjev za veliki slam, ki ga je žreb uvrstil v isto polovico žreba kot Rafaela Nadala.

Pri ženskah v španski prestolnici vrnitev po 15-mesečni kazni zaradi dopinga nadaljuje Marija Šarapova. Rusinja, ki je prvi turnir po suspenzu, v Stuttgartu, končala v polfinalu, se je takoj po come-backu prelevila celo v eno od favoritinj za Roland Garros, včeraj pa v Madridu zabeležila prvo zmago nad igralko iz svetovne dvajseterice v teh slabih dveh tednih. V 1. kolu je bila boljša od 20. z WTA Mirjane Lučić-Baroni, ki je eno največjih presenečenj sezone, Hrvatica je pri 35 letih boljša kot kdaj koli, na OP Avstralije je bila polfinalistka. Šarapova si je s tem zagotovila dvoboj, ki ga bo teniški svet pričakal z velikim zanimanjem, namreč proti Eugenie Bouchard. Slednja ni skoparila s kritikami na račun Rusinje, češ da je prevarantka, ki ji ne bi smeli nikdar več dovoliti igrati, po formi obeh sodeč pa bi se ji zdaj lahko Šarapova sladko maščevala.