Spet se počuti svobodnega na igrišču

Rafael Nadal je na mastersu v Londonu povsem nadigral Andyja Murraya.

Objavljeno
18. november 2015 21.27
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

London – Odkar je Rafael Nadal izpadel v 3. kolu OP ZDA, in to po vodstvu proti Fabiu Fogniniju z 2:0 v nizih, se njegovi rezultati precej izboljšujejo. V zadnjem času tudi igre in tako je včeraj na mastersu v Londonu dosegel še drugo zanesljivo zmago, tokrat je bil s kar 6:4, 6:1 boljši od Andyja Murraya.

Ko je Nadal na sklepnem turnirju osmerice v svojem uvodnem dvoboju skupine Ilie Nastase ugnal Stana Wawrinko, je bilo kar težko soditi o njegovi kakovosti, ker je bil njegov tekmec tako zelo slab, brez prave volje, zelo mučno je bilo gledati partijo, ki je sicer na papirju obetala zelo veliko. Tudi Švicar je po porazu priznal, da so stvari malce ušle izpod nadzora in da bi se moral bolje upirati, Nadal pa je zdaj v dvoboju z Murrayem potrdil, da je njegova forma na zelo visoki ravni. To je bil namreč eden Špančevih najboljših dvobojev letos, četudi je že za uvod izgubil igro na svoj servis. A je break zaostanka takoj vrnil, v nadaljevanju pa je bil boljši od Murraya, ki je bil posebej v drugem nizu v povsem podrejenem položaju, še najbolj pa je nase v celotni partiji opozoril z enim bizarnejših vložkov na teniških dvobojih, ko si je med enim od premorov malce pristrigel lase …

»Zelo očitno igra veliko boljši tenis kot pred nekaj meseci. Narekoval je ritem večini točk in skozi dvoboj stopnjeval moč udarcev. Moje žogice so bile prekratke, ko stopi v igrišče, pa je izjemno, izjemno dober,« je ob svojem »slabem dnevu v pisarni« dejal Murray, ki se je po analizi dvoboja obregnil tudi ob torkovo odločitev mednarodne zveze ITF, da o pritožbi Aljaža Bedeneta (njegovo prošnjo za igranje za reprezentanco Velike Britanije v Davisovem pokalu so prvotno zavrnili) razpravlja šele marca, češ da je nespoštljiva. Ljubljančan ima v drugem igralcu sveta precej močnega zaveznika …

Medtem ko Murray ni skrival razočaranja nad svojo predstavo, je še manj zadovoljstvo nad svojo Nadal. Razumljivo, finiš sezone nikdar ni bila njegova najmočnejša točka, zdaj navdušuje. »Zame je vsekakor dobra novica, da lahko igram na takšni ravni proti tako dobremu tekmecu, za nameček še na zame tako težavni podlagi. Pozitivni rezultat, dobri občutki na igrišču, uživanje v igri, vse je veliko bolje, kot je bilo. Je pa to še vedno začetek, sem na pravi poti, dobro se zavedam, da bo potrebno še veliko dela. A ko ne razmišljam o tem, kako naj udarim žogico, ampak le, kam, kot je bilo to danes, je to zame zelo spodbudno. Na igrišču sem se spet počutil svobodnega,« je priznal Nadal, ki ga v predtekmovanju čaka še en dvoboj, in sicer proti rojaku Davidu Ferrerju, medtem ko se bo Murray pomeril še z Wawrinko.

Danes bo znan končni razplet v skupini Stan Smith, v kateri si je napredovanje že zagotovil Roger Federer, potem ko je s presenetljivo lahkoto ugnal Novaka Đokovića. Slednji bo polfinale lovil v večernem dvoboju proti Tomašu Berdychu, ki še čaka na prvo zmago letos v Londonu, saj je doživel dva poraza. »Včasih pride tak dan, tak dvoboj. Dobra stvar je, da igramo po skupinah in da imam še vedno možnosti za preboj med četverico,« je po kar nepričakovanem spodrsljaju dejal Đoković, ki pa vendarle še naprej ostaja prvi favorit za končno zmago. V popoldanskem delu sporeda se bo Federer meril s Keijem Nišikorijem, ki prav tako še lahko računa na preboj v polfinale.