Teniška protislovja: po lovoriki poraz v 1. kolu

Roland Garros: Najvišje uvrščenega Francoza na lestvici ATP Jo-Wilfrieda Tsongaja presenetil Renzo Olivo.

Objavljeno
01. junij 2017 01.07
Saša Verčič
Saša Verčič
Pariz – Teniški turnirji tik pred velikimi slam ponavadi niso najboljša napoved za Melbourne, Pariz, Wimbledon, New York, v veliki meri tudi zato, ker večina najboljših igralcev (igralk je nekaj več) na njih ne nastopa. Tako je Jo-Wilfried Tsonga v soboto osvojil Lyon, svojo prvo lovoriko na pesku, včeraj pa na Roland Garrosu izpadel že v 1. kolu.  

Tsonga (11.) je »sosed« Aleksandra Zvereva na svetovni lestvici in je tako postal drugi najvišje uvrščeni igralec, ki je izpadel v 1. kolu. To je bilo dokončno šele včeraj, potem ko je bil dvoboj v torek zaradi teme prekinjen nekaj minut pred 22. uro. A Tsongajev poraz je še veliko bolj presenetljiv, kot je bil Nemčev, ne glede na to, da je slednji sodil med favorite. Francozi resda na moško zmago čakajo že od leta 1983 (Yannick Noah), a vendarle na domačem turnirju pogosto nizajo dobre rezultate; Tsonga je tako nekdanji dvakratni polfinalist. In če je Zvereva ugnal prekaljeni Fernando Verdasco, je najboljšega domačega igralca presenetil neznani Renzo Olivo. Argentinec je imel že v torek priložnost za odmevno zmago, njegovo največjo v karieri, a je ni zmogel izkoristiti. Ob prekinitvi je vodil z 2:1 v nizih in 5:4 v četrtem nizu ob Francozovem servisu, včeraj pa sta se igralca na osrednje igrišče nepričakovano vrnila le še za eno igro.

»Ponoči nisem mogel spati od vsega adrenalina. Vso noč sem lahko razmišljal le o nadaljevanju dvoboja, o prvi točki in o tem, da jo moram dobiti,« je izpostavil 25-letnik, ki je načrt tudi izpolnil, nekaj minut kasneje pa se je razveselil šele druge uvrstitve v 2. kolo turnirjev za veliki slam. V glavnem žrebu Roland Garrosa je nastopil sploh prvič, potem ko je bil na največjih štirih turnirjih doslej v največji meri obsojen na poraze v 1. kolih kvalifikacij ... Gre pač za igralca, ki je večinoma nastopal na ravni challenger in futures, ta čas je 91. na svetovni lestvici (Tsonga na velikih slamih proti tako nizko uvrščenemu igralcu doslej še ni izgubil). Olivo je na ta način dosegel šele svojo drugo zmago proti igralcu iz svetovne dvajsterice, potem ko je bil njegov iztržek v tej sezoni le 4:11, pa premik na bolje zdaj pripisuje novemu trenerju. Gre za starejšega brata Davida Nalbandiana, Javierja.

»Novi trener je prinesel nov veter. Mislim, da sem zdaj boljši igralec. Počutim se samozavestno, rad pa tudi igram na velikih igriščih,« je pojasnil Argentinec, ki se v Parizu počuti zelo domače, saj je na njegovem obrobju živel med 12. in 16. letom, ko je treniral v akademiji Patricka Mouratoglouja. Olivu se sicer ponuja lepa možnost tudi za preboj v 3. kolo, saj bo njegov naslednji tekmec Britanec Kyle Edmund, ki peščenih igrišč ne uvršča med najbolj priljubljena.

Tsonga je tako v 1. kolu Roland Garrosa izpadel šele drugič, po debitantskem nastopu leta 2005, ob tem pa lahko le ugotavljal, kako nepredvidljiv je tenis. »To so ta nasprotja v tenisu: prejšnji teden sem osvojil prvi peščeni turnir, danes pa izpadel na začetku OP Francije. V našem športu vse poteka v ciklih. So zmage in so razočaranja,« je zmajeval z glavo Tsonga, včeraj edini presenetljivi poraženec.