Tipsarević: Zmaga za Viktorja

Srbi bodo v finalu Davisovega pokala gostili Čehe.

Objavljeno
16. september 2013 20.31
reu/TENNIS-OPEN/
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Slovenska teniška reprezentanca je za to sezono končala nastope v Davisovem pokalu, v katerem pa nekaj dvobojev letos še ostaja. Najpomembnejšega bo vsekakor gostila beograjska Arena, v kateri bodo skušali Srbi še drugič osvojiti veliko solatno posodo. Njihovi finalni tekmeci bodo sredi novembra branilci naslova Čehi.

Na zelo različna načina sta se prek polfinala prebili češka in srbska reprezentanca, saj je bilo v Pragi, kjer je gostovala Argentina, hitro konec vseh dvomov o zmagovalcih, v Beogradu pač ne. Srbi in Kanadčani so poskrbeli za vzorčni dvoboj Davisovega pokala, v katerem sta se dve partiji končali z 10:8 v odločilnem nizu, o končnem zmagovalcu je odločala zadnja tekma, v kateri je Janko Tipsarević ugnal Vaseka Pospisila.

»To je eden največjih trenutkov v moji profesionalni karieri, ena najslajših zmag. Seveda ne smemo pozabiti, da je Novak za izenačenje zlahka opravil z Raonićem, četudi je bil pod velikim pritiskom. A tudi sam sem bil, saj se je pričakovalo, da bom priigral odločilno točko. Ta zmaga je za Viktorja, upam, da bo z nami v finalu,« je ocenil Tipsarević, ki ob tem ni pozabil na Troickega.

Slednji prestaja 18-mesečni suspenz, ker se je izognil dopinški kontroli in zavoljo tega ni smel niti v dvorano, da bi spodbujal svoje rojake. Mednarodna teniška zveza ITF mu je namreč vstop prepovedala, ima pa zato med svojimi kolegi Troicki izjemno podporo … Mimogrede, še veliko več nejevolje povzroča primer Marina Čilića, o katerem ni niti ene uradne informacije, a od Wimbledona ne igra, ni poškodovan, za njim pa naj bi bilo že nekaj zaslišanj. Zadnji, ki je pozval k razjasnitvi celotnega položaja, je bil konec tedna Andy Murray, saj je z britansko ekipo gostoval pri oslabljeni hrvaški izbrani vrsti. S Čilićem v reprezentanci bi Hrvati v Umagu vsekakor imeli veliko več možnosti, da se obdržijo v svetovni skupini, tako pa so se med elito prvič po letu 2008 prebili Otočani.

Da bi Troicki novembra lahko bil del ekipe, se zdi povsem nemogoče – pritožil se je sicer na CAS –, a tudi brez njega bodo Srbi v dvoboju z branilci naslova favoriti, Tipsarević pa se nadeja, da mu bo priigrana odločilna točka dala prepotrebno injekcijo samozavesti, nad pomanjkanjem katere se je v zadnjem času pogosto pritoževal. Tako kot je denimo finalna zmaga 2010 dala krila Đokoviću za neverjetno sezono 2011, v kateri je osvojil tri naslove za veliki slam, prvi poraz leta pa doživel junija v polfinalu Roland Garrosa. »Osvojitev Davisovega pokala je bila navdih za vse nas, zato ima ta zmaga v mojem srcu posebno mesto. Imam kar nekaj naslovov za veliki slam, a nič se ne more primerjati s tem, ko se lovorike veseliš z reprezentančnimi kolegi,« pravi Đoković v upanju na ponovitev scenarija iz leta 2010 in seveda nato iz 2011, potem ko letos ni dosegel vsega, kar si je želel.

Poleg finalistov in polfinalistov bodo v prihodnji sezoni v svetovni skupini igrali še Italija, ZDA, Francija in Kazahstan, ki so se prebili v četrtfinale, konec tega tedna so si mesto med elito zagotovili še Španija, Nizozemska, Velika Britanija, Švica, Nemčija, Avstralija, Belgija in Japonska. Za I. evro-afriško skupino zasedba še ni popolna, zanesljivi udeleženci so Slovenija, Ukrajina, Avstrija, Hrvaška, Poljska, Izrael, Romunija, Latvija, Portugalska ter Slovaška. Oktobra bosta še dvoboja za obstanek med Rusijo in Južno Afriko ter Švedsko in Dansko, žreb za novo sezono pa bo že jutri.