Uradno: Li Na zagnala lopar v kot

Leta 2004 je postala prva Kitajka z zmago na turnirju WTA, leta 2011 pa je kot prva Azijka v Parizu osvojila veliki slam.

Objavljeno
19. september 2014 11.19
Li Na Retires Tennis
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Wuhan - Kar je že včeraj napovedal neimenovani vir na eni od kitajskih televizijskih postaj, se je danes uresničilo: najboljša azijska teniška igralka vseh časov Li Na, še nedavno drugi lopar sveta, je tudi uradno naznanila slovo od tekmovalnih igrišč zaradi poškodb. Presenetljivo odločitev je javnosti sporočila pred turnirjem pred domačim pragom v Wuhanu.

»Drugačna odločitev žal ni bila možna. Poškodbe so mi že dalj časa preprečevale udeležbo na turnirjih, kaj šele vrhunske nastope. V karieri sem naredila veliko več, kot sem kdajkoli pričakovala. Najbolj ponosna pa sem na to, da sem dobro promovirala tudi mojo domovino. Misli že usmerjam naprej, v novo poglavje življenja,« je po desetletju in pol poklicne kariere poudarila 32-letna Kitajka, zmagovalka dveh turnirjev velike četverice: Roland Garrosa pred tremi leti in letošnjega Melbourna.

Po januarski zmagi na odprtem prvenstvu Avstralije so ji načrte prekrižale poškodbe, zaradi težav s kolenom od julija sploh ni več stopila na igrišča, vrniti pa se je želela v domačem Wuhanu, ki letos sploh prvič gosti turnir WTA. V času odsotnosti je na svetovni jakostni lestvici zdrknila z drugega na šesto mesto, na katerem bo tudi končala aktivno športno pot.

Li Na je ena najpriljubljenejših azijskih športnic in najzaslužnejša za porast priljubljenosti tenisa na Kitajskem in na celotni celini. Leta 2011 je v Parizu postala prva azijska igralka, ki je v posamični konkurenci osvojila turnir za veliki slam, že davno pred tem (leta 2004 v Guangzhouju) pa je bila tudi prva Kitajka, ki je opravila z vso konkurenco na turnirju WTA. Kariero je končala s skoraj 17 milijoni ameriških dolarjev denarnih nagrad, ki si jih je prislužila z uspehi na turnirjih.