V poštev pridejo največ štirje turnirji

Blaž Kavčič upa, da bo po poškodbi stopala vendarle zaigral še v tej sezoni.

Objavljeno
06. oktober 2014 23.53
Blaž Kavčič,Portorož Slovenija 08.07.2014
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ljubljana – Dobrih pet tednov je že naokoli, odkar je poškodba stopala Blažu Kavčiču preprečila nastop v »dvoboju življenja«, v 3. kolu OP ZDA proti Stanu Wawrinki. Ljubljančan je še vedno precej oddaljen od vrnitve na turnejo, v najboljšem primeru bo zaigral spet konec meseca, sam je prepričan, da bo to nujno potrebno za mesto v glavnem žrebu OP Avstralije.

Kavčič se je letos enkrat že vrnil po poškodbi stopala, ko so mu odstranili živec, in tedaj se je na trening vrnil s posebnim pripomočkom – stolom. Tega tokrat ne potrebuje, a vadba je zadnja dva tedna, odkar po tritedenskem popolnem mirovanju spet vihti lopar, močno prilagojena, saj gre zgolj za udarjanje žogic z mesta. Počena kost se pač še vedno ni zacelila, tako da še vedno ne more teči, kaj šele šprintati po igrišču. »Trener mi iz košare zmeče na stotine žog, sam pa udarjam z mesta, da ohranjam občutek v roki. Pomembno je, da imam vsak dan stik s tenisom, da roka dobi dovolj vibracij in dražljajev. Zadnji pregled z magnetno resonanco je pokazal, da bom moral še počakati, da bom lahko začel igrati na vso moč, mislim pa, da se bom prihodnji teden spet začel gibati po igrišču,« pričakuje Kavčič ter dodaja, da je bilo ob zadnji poškodbi vendarle nekoliko lažje, saj tedaj prehitra vrnitev ne bi potegnila za sabo tako resnih posledic, kot bi jih lahko tokrat.

»Če si še tako želim, noge še ne smem preveč obremenjevati, res moram počakati, da bom stoodstotno zdrav. Je pa tako, da je ta položaj zame povsem nov, še nikdar nisem toliko časa popolnoma počival, niti ob zadnji poškodbi ne,« je nekoliko zaskrbljen, kako se bo obnesla tokratna vrnitev, pri čemer je seveda zelo pomembno tudi vprašanje, kako se bo noga odzvala, ko bo spet začel teči. »In ko bom spet lahko tekel, bom potreboval približno dva tedna, da bodo stvari spet kolikor toliko po starem, potem bo spet zelo pomembno, kdaj bom ujel tekmovalni ritem …« še muči Kavčiča, ki pa kljub vsemu računa, da bo letos vendarle še zaigral, in sicer na treh, štirih turnirjih.

Do konca sezone je še šest tednov, nastopanje na najvišji ravni seveda ne pride v poštev, saj so vsi turnirji zelo močni, že za challengerje je 96. igralec sveta skeptičen, kako se bodo obnesli. Toliko bolj, ker bo nastopal po Evropi (če bo šlo vse po željah, najprej v Ženevi), kjer zasedba nikakor ne bo slaba, nabiranje točk po turnirjih v Aziji ali Južni Ameriki – spomnimo, po prvi letošnji poškodbi je osvojil en challenger v Uzbekistanu, dva na Kitajskem, na koncu pa je slavil še doma – pa ne pride v poštev, saj bi bila pot pretvegana. »Na vse skupaj je treba pogledati realno, zato že zdaj vem, da pričakovanja ne bodo velika. Resda je v tenisu vse možno, a po takšni odsotnosti potrebuješ čas, da spet dosežeš želeno raven,« pravi slovenski reprezentant, prepričan, da bo moral osvojiti še kakšno točko za neposredno uvrstitev v glavni žreb OP Avstralije – zanimivo, da je ravno včeraj izbiral, koga od udeležencev nagradne igre bo njegov sponzor Petrol januarja z njim popeljal v Melbourne –, hkrati gleda, kako mu iz rok polzi še en cilj. Namreč uvrstitev na sklepni challenger najboljše osmerice na teh turnirjih, ki ga bo sredi novembra gostil Sao Paulo.

»To je precejšnje razočaranje, zdaj me je prehitelo veliko tekmecev, tako da sem zdrsnil na 12. mesto. Težko se bo vrniti med osmerico, morda lahko bolj računam na kakšno odpoved,« še pravi Kavčič, ki ga je v »dirki« na challengerjih prehitel tudi Blaž Rola. Slednji ta teden ne igra in čaka, na katerem turnirju ATP – Moskva, Stockholm, Dunaj – bo prihodnji teden prišel v glavni žreb, medtem ko je Aljaž Bedene prav tako poškodovan.

Na najvišji ravni bo sicer ta teden minil povsem brez Slovencev, saj se je v 3. kolu kvalifikacij Tianjinga poslovila tudi Andreja Klepač.