V še eni teniški poslastici Nadal boljši od Đokovića

Španec Rafael Nadal si je s finalno zmago proti Srbu Novaku Đokoviću priboril drugi naslov na OP ZDA (6:2, 3:6, 6:4, 6:1).

Objavljeno
10. september 2013 03.13
Posodobljeno
10. september 2013 03.13
SPO-TEN-GSE-2013-US-OPEN---DAY-15
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Kar je teniški svet pričakoval, to je od najboljših dveh igralcev sveta v finalu OP ZDA tudi dobil. Rafael Nadal in Novak Đoković sta slabe štiri ure in pol navduševala, na koncu se je zmage s 6:2, 3:6, 6:4, 6:1 zasluženo veselil Španec. Drugič v New Yorku in skupno trinajstič na turnirjih za veliki slam.

Resda ni šlo za še en epski dvoboj, kot je bil denimo lanski v finalu OP Avstralije, pa vendar je bila to zelo kakovostna partija, ki je postregla s številnimi zasuki, izjemnimi udarci in točkami, ki so družno na noge izstrelile približno 23.000 gledalcev na štadionu Arthur Ashe.

Tretji newyorški finale teh dveh tekmecev - po 2010 in 2011 - je bolje začel Nadal, ki se je sicer sprehodil skozi prvih šest dvobojev. Dva breaka sta mu prinesla uvodni niz, v katerem je bil za nekaj razredov boljši od tekmeca, bil je povsod po igrišču, njegov forehand je bil dih jemajoč. Španec je do finala na turnirjih za veliki slam dobil kar 151 od 154 dvobojev, v katerih je osvojil uvodni niz, kar je bil za njegove privržence vsekakor spodbuden podatek, a jasno je bilo, da tako preprosto vendarle ne bo šlo.

Na drugi strani mreže je pač stal prvi igralec sveta, ki je počasi začel reševati uganko, imenovano Nadal, z vsako točko se je zdel boljši in ko je prišel do breaka (4:2) s točko, dolgo kar 54 udarcev (v spodnjem videu), je prevzel pobudo. Resda se je takoj v naslednji igri Rafa vrnil v igro, a sledil je še en break, spet z maratonsko točko, in te prednosti Srb ni več spustil iz rok. Nadal nikakor ni več našel odgovora na njegov napadalni tenis in Nole je začel prevladovati, Španec je bil povsem izgubljen, zdelo se je, kot da ga ni več na igrišču.

Za vodstvo z 1:0 v tretjem nizu je Đoković dosegel že tretji zaporedni break, kar je toliko bolj osupljiv podatek, če vemo, da je Nadal na turnirju do finala izgubil eno samo igro na svoj servis. Pa ne le to, prvi nosilec je imel priložnost tudi za vodstvo s 3:0 v tretjem nizu, ki pa je ni izkoristil in kaj lahko, da je tu tudi izgubil dvoboj. Počasi se je namreč veliki španski borec spet začel prebujati, nazaj v igro pa ga je z nizom neizsiljenih napak »povabil« kar Srb.

Nenadoma ni igral več kot v transu, vse več je bilo spet zgrešenih udarcev in ko pri 4:4 ni izkoristil 0:40 na tekmečev servis, je to dokončno pretehtalo. Nadal je z breakom pod streho spravil tretji niz, četrti je bil takorekoč formalnost, saj se španski as ni zdel več premagljiv.

Đoković: Rafa je bil predober

»Rafa je bil predober. Zaslužil si je to zmago in naslov,« je razočarano po dvoboju priznal Đoković, ki je v svojih zadnjih petih finalih za veliki slam doživel že štiri poraze. Nadalovemu veselju seveda ni bilo konca, takšnega proslavljanja zmage za veliki slam pri njem še ni bilo videti, a potem ko je lansko OP ZDA izpustil zaradi poškodbe kolena, je drugi naslov na OP ZDA in 13. za veliki slam v karieri toliko pomembnejši.

»Ta zmaga je zelo čustvena. Samo moja ekipa ve, koliko mi pomeni,« v zmagovitem govoru ni presenetil Nadal, ki se je februarja vrnil po sedemmesečni odsotnosti, odtlej dobil 60 dvobojev od 63 ter osvojil 10 turnirjev. Tako kot zmagovalka pri ženskah Serena Williams je tudi Rafa s finalno zmago zaslužil 3,6 milijona $, za zdaj pa ostaja na 2. mestu svetovne lestvice, za Đokovićem.